Bergamot | Moje zdraví

Bergamot

Bergamot umí mírnit stres a napětí.

Bergamot (Citrus bergamia) je malý strom z čeledi Rutaceae, rodiny citrusů.  Dorůstá do výšky až 4,5 m. Zdobí jej hladké, oválné listy a bílé květy. Plody je malé, kulaté ovoce, které mění barvu ze zelené na žlutou, připomíná citron, jen je větší asi jako pomeranč.

Účinné látky

V bergamotu najdete více než 300 sloučenin, zejména linalylacetát, limonen a linalol. Dále jsou zde zastoupeny látky jako alkoholy, seskviterpeny, alkany a furokumariny.

Použití

Velmi blahodárný je olej, který se používá v italské lidové medicíně mnoho let. Rovněž se používá dužina, chutná jako limeta, takže se jí dochucují nápoje nebo saláty. Olej slouží i k aromaterapii.

Účinky na zdraví

Olej má blahodárné účinky v léčbě vysoké horečky, střevních parazitů, hojně se po něm sahá i při léčení malárie. Při aromaterapii esence bargamotu uklidňuje, uvolňuje napětí, mírní stres a úzkosti, dále potlačuje bolesti hlavy a deprese. I přes silnou vůni bergamot není výrazně stimulující, takže jej můžete využít i před spaním.

Výskyt

Rostlina se dříve pěstovala v jihovýchodní Asii, poté byla dovezena do subtropů Evropy, kde je oblíbená zejména v jižní Itálii. Podle jedné z teorií se stromu říká Bergamot podle městečka Bergamo.

Sběr

Plody bergamotu se sbírají v létě, kdy ze zelené mění barvu na žlutou. Zpracovává se jednak dužina, která se konzumuje čerstvá, slupka se lisuje za studena, čímž vzniká prvotřídní olej.

Domácí recepty

Esenciální olej je dokonalým prostředkem aromaterapie. Jestli si vychutnáte dužinu, udělejte si vlastní esenciální olej i ze slupek. Nechte si stranou dva srpky bergamotu. V hmoždíři důkladně vylisujte olej ze slupek. Následně spojte olej se šťávou ze srpků plodu. Zalijte stejným množstvím slunečnicového oleje (nesmí být aromatický, jako je např. olivový), uzavřete a nechte 14 dní na temném místě. Vůně se spojí a olej lze využívat při aromaterapii.

Voda pro tonizaci pleti osvěží pokožku vmžiku. Stáhne póry a vypne pleť. Vymačkejte proto šťávu z bergamotu a smíchejte ji s vodou (v poměru 1,5: 1). Naneste na vatový tampon a otřete jím pleť. Záleží na typu vaší pokožky. Pokud ji máte sušší, můžete šťávu a vodu v poměru 1: 1.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.