Nejčastější důvody, proč lidé nemohou dobře spát. Jedním z nich je i partner | Moje zdraví

Nejčastější důvody, proč lidé nemohou dobře spát. Jedním z nich je i partner

Video se připravuje ...
23. března 2020 • 14:00

Jen polovina lidí je spokojena se svým spánkem. Vyplývá to z rozsáhlého výzkumu, který ve 13 zemích na více než 13 000 respondentech provedla firma Phillips. Své výsledky zveřejnila počátkem letošního března a dospěla k zajímavým závěrům – třeba k těm, že celá třetina párů spí odděleně. Co dalšího nám nejčastěji nedává spát?

Přibližně 27 000 lidí napíše v angličtině za měsíc do vyhledávače „why can’t I sleep“, tedy „proč nemohu spát“. Nekvalitní spánek má celou řadu příčin – od běžných a krátkodobých až po nemoci a psychické potíže a často není jednoduché určit jen jednu příčinu. Společnost Phillips se nespavostí zabývá dlouhodobě a v posledním výzkumu nazvaném „Wake Up Call: Global Sleep Satisfaction Trends“ se zaměřila na to, co nejčastěji lidem komplikuje dobrý spánek.

Problémy se spaním nebo usínáním přiznala více než polovina všech dotázaných /51 %/ a na prvním místě – u celé třetiny – byly potíže způsobeny stresem a starostmi. Ať už o rodinu a bližní, stres z práce nebo z finanční situace, toto je faktor, který zdravý spánek komplikuje nejvíce.

Dalším zajímavým trendem je používání technologií v ložnici. Těsně před spaním se do chytrých telefonů, počítačů nebo tabletů dívá až 75 % dotázaných. 39 % z nich po nich sáhne i ráno ihned po probuzení. Neustálý příval nových informací, upozornění na nově příchozí zprávy od známých a možnost jednoduché zábavy jsou tak dalším významným faktorem, který nedovoluje našemu mozku pořádně vypnout, o škodlivosti modrého světla nemluvě.

Oddělené spaní jako trend

Třetím významným trendem je oddělené spaní partnerů. Každý třetí respondent přiznal, že občas spí v jiné místnosti než partner, protože ho jeho návyky ruší – nejen chrápání, ale třeba i to, že dvojice nechodí spát současně a usínat vedle někoho, kdo se dívá například do telefonu, není příjemné. Nekvalitní spánek také podle nich ovlivňuje partnerské soužití – nevyspalý člověk je více podrážděný a podobně.

Současně s těmito trendy se ukazuje, že čím dál tím méně lidí dbá na to, čemu se říká spánková hygiena. Lékaři například doporučují četbu nepříliš dramatické literatury, když člověk nemůže spát. A zatímco v roce 2019 se takto zklidňovalo před spaním 39 % dotázaných, v roce 2020 už to bylo jen 28 %.

Aby člověk rychle usínal a dobře spal, je podle lékařů klíčové nastavit si zdravé návyky. K nim by mělo patřit určitě zklidňování před usnutím. Nedávejte si velkou, tučnou večeři. Necvičte před spaním, pokud se chcete hýbat, jděte na krátkou procházku. Teplá koupel s některými bylinkami vám pomůže ke zklidnění, zajistěte v ložnici dostatek tmy. Na noční stolek ani do postele nepatří telefon či tablet, před spaním čtěte raději knihu. Vyzkoušet můžete i krátkou meditaci nebo dýchací cvičení.

 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.