Nádory nadledvinek | Moje zdraví

Nádory nadledvinek

Nadledvinky jsou párový orgán tvořený kůrou a dření na horní straně ledvin. Jsou velmi důležité, protože v nich vzniká velké množství hormonů (mineralokortikoidní, glukokortikoidní, pohlavní). To vede i k určitým specifikům v případě nádorů.

Některé z nádorů, zejména ty nezhoubné, si mohou zachovat schopnost tvořit dále hormony a při jejich nadbytečné tvorbě pak vznikají nejrůznější příznaky.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Nadledvinky

Příznaky nádorů nadledvinek

Projevy nemoci záleží na tom, z jakých přesně buněk nádor vznikl a zda se vytvořil v kůře, nebo dřeni. Můžou to být zvýšený krevní tlak, bolesti hlavy, bledost. V případě spojení s pohlavními hormony jde o zvýšenou produkci sekundárních pohlavních znaků, které se ale mohou projevit i naopak. To znamená u žen větší ochlupení, zhrubnutí hlasu, poruchy menstruace. U mužů pak impotence a zvětšení prsů.

Léčba nádorů nadledvinek

Léčba bývá zpravidla nejúčinnější chirurgická, jak u zhoubných, tak nezhoubných nádorů. U zhoubných nádorů je někdy potřeba následná chemoterapie. Po operaci se podávají dočasně hormony do té doby, než druhá nadledvina začne produkovat dostatečné množství za obě.

Léky

Léčí se cytostatiky.

Domácí léčba a babské rady

Lékařská léčba je jediná možná.

Vyšetření

Nadprodukci hormonů zjistí biochemický rozbor moči a krevní testy. Diagnózu pak potvrdí ultrazvuk a CT vyšetření.

Inkubační doba

Nelze specifikovat

Očkování

ne

Délka léčby

IndividuálníNěkolik týdnů až měsíců

Možné komplikace

Zhoubný nádor může metastázovat jinde po těle. Pokud roste podél páteře, může utlačovat nervy vycházející z míchy nebo do ní prorůstat. Kostní metastázy se projeví otokem dané kosti. Vysoký krevní tlak ohrožuje pacienta, má vyšší riziko infarktu myokardu a mozkové mrtvice. V případě neléčení pacient brzy zemře.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Kdy jít k lékaři

Při zvýšeném tlaku, bolestech hlavy, změnách na těle. Nádor nadledvinek však bývá objeven většinou náhodu, při sledování jiné nemoci.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.