Molusky u dětí | Jak je poznat, jak se léčí a jsou nakažlivé? | Moje zdraví

Molusky

Molusky jsou infekční onemocnění kůže vyvolané virem Molluscum contagiosum virus. Projevují se jako drobné útvary na kůži připomínající malé bradavičky. Molusky jsou vysoce nakažlivé kožní onemocnění. Objevují se nejčastěji u dětí v předškolním a školním věku, ale nevyhýbají se ani dospělým. Vyskytují se častěji u chlapců než u dívek.

K nákaze dochází kontaktem s virem, nejčastěji prostřednictvím infikované osoby nebo předmětů, u dospělých nejčastěji při pohlavním styku. K infekci může dojít infikovaným předmětem, například při používání stejných ručníků, při půjčování hraček nebo oblečení. Infekce se šíří i ve vodě, například v bazénech.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

kůže

Jak poznat molusky - příznaky

Vyskytují se nejčastěji na břiše, na pažích, v tříslech a kolem genitálií (u dospělých), ale také na obličeji. Vypadají jako matné puchýřky, které mají na svém vrcholku malý důlek.

Puchýřky nejsou bolestivé, ale často svědí nebo hnisají. Škrabáním postiženého místa se mohou roznášet dále po celém těle, což prodlužuje dobu vyléčení. Často se objevují u osob s oslabeným imunitním systémem.

Inkubační doba

Týden – 6 měsíců.

Léčba: Jak se zbavit molusek

V případě zdatné imunity je možné, že molusky spontánně zmizí. Nicméně je dobré léčbou molusek zabránit jejích další nákaze či rozsetí infekce po těle.

Metodou první volby je chirurgické odstranění molusek. Molusky se dají likvidovat drobnými chirurgickými výkony pomocí laseru, mohou se seškrabovat lžičkou (takzvaná exkochleace), vyštípávat pinzetou nebo zmrazit tekutým dusíkem (kryoterapie). Pro znecitlivění se používají lokální anestetické krémy, v případě velkého množství molusek lze přistoupit i k anestezii celkové. Chirurgické odstranění molusek nezanechává kosmetické defekty, ale je vhodné následně používat hojivé masti.

Molusky je možné rovněž odstraňovat pomocí preparátů s virosatickým účinkem, které se dají koupit v lékárně. Je potřeba dodržovat přesně pokyny uvedené v příbalovém letáku. Dobrý účinek mají látky cantharidin, tretinoin a imiquomid. Co na molusky zabírá z volně prodejných léků je rovněž hydroxid draselný v koncentraci 5 %. Proti svědění se užívá zinková mást nebo tekutý pudr. V případě molusek ale platí, že to, co pomůže jednomu, nemusí mít stejný účinek na jiného pacienta a naopak.

Doba léčení je různě dlouhá. Záleží na šíři rozsevu, zvoleném způsobu odstranění a na tom, zda pacient dodržuje pokyny lékaře.

Bylinky

Vhodné je posilovat imunitu například preparáty z hlívy ústřičné, rakytníku nebo echinacey. Molusky lze také v počátečních fázích onemocnění potírat tea tree olejem, propolisovou tinkturou, výtažkem z česneku z lékárny. Mezi poměrně dobře hodnocené postupy patří také potíráním nebo koupel v odvaru z tužebníku jilmového (2 hrsti byliny spařit 1 litrem vřelé vody, nechat 5–10 minut vylouhovat, přecedit a přidat do koupele).

Domácí léčba a babské rady

Na molusky se často doporučuje také přírodní léčba. Některým se osvědčilo potírat puchýřky tekutým roztokem, který se sežene v lékárně a používá nejčastěji na odřeniny: Solutio Novikov. Pomoci mohou také homeopatika. Doporučuje se užívat lék Thuya occidentalis 15 C 1 x denně 5 granulí a k tomu lék Dulcamara 15 C 1 x denně 5 granulí.

Inkubační doba

týden - 6 měsíců

Očkování

ne

Délka léčby

individuálnízáleží na rozsahu postižení

Vyšetření

Molusky většinou pozná lékař na pohled. Pomoci může odběr vzorku z puchýřku.

Komplikace

Komplikace mohou nastat, pokud pacient nedodrží pokyny na příbalovém letáku nebo doporučení lékaře. Molusky mohou hnisat nebo se zanítit. V jejich okolí se také může objevit ekzém. U pacientů se sníženou imunitou se může virus rozšířit po celém těle, proniknout do krve a spustit imunitní reakci.

Prevence

Prevencí je dodržování hygieny a minimalizace kontaktu s rizikovými povrchy (zejména v saunách, bazénech a podobně). Nepůjčujte si s jinými osobami ručníky nebo oblečení. Vhodný je také zdravý životní styl a podpora imunitního systému pomocí zdravé stravy a dostatečného přísunu vitamínů.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.