Co na zácpu: Pomůže čaj i správná pozice na WC | Moje zdraví

Trápí vás zácpa? 6 osvědčených rad, které opravdu všem zaberou

Trápí vás zácpa? 6 osvědčených rad, které opravdu všem zaberou
Autor: iStock.com
1. dubna 2024 • 06:00

Nepravidelná strava, nedostatek zeleniny, velké množství sladkostí a černého čaje, to vše může mít vliv na to, že trpíte zácpou. Stejně tak i nedostatek pohybu nebo nošení těsného oblečení, které stlačuje břicho. 

Lékaři většinou hovoří o zácpě, pokud má člověk méně než tři stolice týdně. Vyprazdňování je pak obtížné a mnohdy i bolestivé. Přidává se pocit plnosti, nadýmání, nechutenství a bolesti břicha. 

Zácpa často souvisí se stravou a návyky. V neposlední řadě pravidelnému vyprazdňování neprospívá ani to, že neposloucháte vlastní tělo a ignorujete potřebu jít na záchod. Zadržování stolice v tlustém střevě vede k jeho roztažení a oslabení vyprazdňovacího reflexu. Trpíte-li obtížemi při vyprazdňování, zkuste se zamyslet nad svým životním stylem dříve, než sáhnete po projímadle. Co vyzkoušet?

Potíže se zácpu často vedou k hemoroidům. Jak se diagnostikují? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Hemoroidy trápí už i mladé lidi: Takhle probíhá vyšetřeníVIDEO 

1.Pijte

Vypijte za den alespoň dva litry tekutin. Ideální je čistá voda, můžete si ji ochutit například citronem nebo bylinkami. Nezapomeňte, že káva a černý čaj naopak tělo odvodňují. Vodu můžete kombinovat s

s obsahem hořčíku.

2. Dejte si probiotika

Vyhněte se jednoduchým cukrům, bílému pečivu, bílé rýži a zpracovaným potravinám. Zařaďte naopak do jídelníčku probiotika a prebiotika, která pomáhají udržovat přirozenou funkci zažívacího traktu, tedy trávení i vyprazdňování, dokáží ale i aktivovat imunitní systém a působí i proti rakovině. A prebiotika jsou pro vaše probiotika něčím jako hnojivem, které potřebují k růstu a prosperitě.

Obojí najdeme v běžných potravinách – probiotika například v kysaném zelí, v jogurtech a zákysech, kimchi nebo dalších fermentovaných potravinách. Mezi potraviny bohaté na prebiotika patří artyčoky, syrový chřest, cibule, syrový česnek nebo banány.

3. Jezte vlákninu

Vláknina je pro ty, kteří trpí zácpou, klíčovou složkou potravy. Dokáže na sebe navázat nezdravé látky, díky schopnosti vstřebat vodu urychluje pohyb střev, a pomáhá tak odpad rychleji dostat ven z těla. Zároveň tím pomáhá snížit riziko rakoviny tlustého střeva, obezity i nemocí srdce. Vlákninu můžete zakoupit jako potravní doplněk. V jaké potravě vlákninu najdete a jak ji přirozeně dostat do svého jídelníčku, čtěte zde. A ještě jedna důležitá poznámka ke stravě: jezte pravidelně.

4. Hýbejte se

Přidejte víc pohybu celému tělu. Abyste zatřásla střevy, nemusíte zrovna skákat, svižná chůze také pomůže. Zkuste někdy ignorovat výtah nebo jít poslední zastávku MHD pěšky. 

5. Zkuste jinou pozici na toaletě

Vyzkoušejte také změnit pozici při vyprazdňování: Podložte si nohy stoličkou tak, aby se vám kolena dostala výš a přirozeně se vám tak zmáčklo břicho. Tato poloha je pro vyprazdňování mnohem příznivější, než když sedíte na toaletě a máte nohy na zemi.

6.Snažte se o pravidelnost

Zácpa je často spojena s nevhodnými návyky. Z těch stravovacích jde hlavně o nepravidelné jídlo, nedostatek zeleniny, velké množství sladkostí a černého čaje. Neprospívá ani nošení těsného oblečení, které stlačuje břicho. V neposlední řadě pravidelnému vyprazdňování neprospívá ani to, že neposloucháte vlastní tělo a ignorujete potřebu jít na záchod.

Zkuste bylinky

Na zácpu si připravte čaj, který popíjejte každý večer, z 15 g krušinové kůry a 30 g máty peprné, vše přelijte vroucí vodou a vyluhujte.

Švestková šťáva pro rychlou úlevu

Za samostatnou zmínku stojí švestky, které jsou královskou potravinou v udržování pravidelnosti vašeho vyprazdňování. Sušené švestky jsou nejen významným zdrojem vlákniny, obsahují i cukr zvaný sorbitol. Ten napomáhá ke zvýšení frekvence pohybu střev, zlepšuje konzistenci stolice a tím napomáhá vyprazdňování.

Švestky jezte po hrstech, nikoliv po kilech. Pokud byste to s nimi přeháněli až příliš, mohli byste si přivodit nadýmání.

Případně si připravte večer sklenici vody a přes noc v ní nechte louhovat čtyři sušené švestky, které ráno sníte a vodu vypijete. Po dvaceti minutách běžte na toaletu a snažte se o stolici. Nenechte se odradit tím, že to nepůjde. Podstatné je dělat tento rituál pravidelně a tělo si postupně začne na ranní vyprazdňování zvykat.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.