Jak využít bylinky: Pažitka, medvědí česnek, kopřiva, šalvěj | Moje zdraví

Bylinky na jaře? Medvědí česnek obsahuje železo, kopřiva detoxikuje

Bylinky na jaře? Medvědí česnek obsahuje železo, kopřiva detoxikuje
Šalvěj je třeba používat ve velmi střídmém množství, aby nepřebila chuť pokrmu • Autor: Titbit
10. dubna 2024 • 06:00

Bylinky jsou skvělým životabudičem po zimě, dodávají jídlu chuť a tělu zdraví. Na jaře jsou navíc plné síly a vitamínů. Některé druhy, jako jsou třeba mladá kopřiva nebo medvědí česnek, jsou dostupné výhradně v tomto období. Tak toho využijte, dokud jsou.

Proč jsou bylinky zdravé, není třeba dlouze zdůrazňovat. Kromě důležitých vitamínů, minerálů a silic mají další skvělou vlastnost, která je ale někdy opomíjena. Mohou v jídle nahradit sůl a dodat mu výbornou chuť. Pokud se naučíte bylinky vhodně kombinovat a využívat v jídle, vaše domácí gastronomie stoupne rázem o úroveň výš. Co můžeme v tomhle období najít na poli, na zahrádce či v obchodě?

Medvědí česnek

... • Autor: Titbit

Medvědí česnek je jeden z nejlepších životabudičů vůbec. Zachutná většinou i lidem, kteří normální česnek nesnesou nebo nemají rádi. Je neuvěřitelně všestranný, dají se totiž využít všechny jeho části – cibulky, listy i květ. Sezónu má od konce února do dubna.

Čerstvý jej můžete přidat do pomazánek, polévek, k masu či těstovinám. Jeho aroma zvýšíte, když jej krátce prohřejete na pánvi s máslem.  „Skladovat se dá ve vlhkém ubrousku v lednici několik dní nebo jej můžete zamrazit,“ radí Vojtěch Havránek ze společnosti Titbit, která je specialistou na dovoz a pěstování čerstvých bylinek.

Medvědí česnek je bohatý zejména na vitamín C a železo. Obsah vitamínu C ve 100 g je až 150 mg. Pro srovnání – jablko má pouhé 4 mg ve 100 g. Stejně jako cibule či klasický česnek i ten medvědí obsahuje silici alicin, která má antibakteriální účinky. Pomůže při respiračních onemocněních, nachlazení a podporuje hojení ran. Dokáže také snížit vysoký krevní tlak nebo pročistit zanesené ledviny, jelikož působí močopudně. Díky jeho čisticím schopnostem by se měly zlepšit i kvalita pleti a různé záněty.

Kopřiva

... • Autor: Titbit

Mladé listy kopřivy jsou skvělé pro jarní očistu. Nejjednodušší je si z nich připravit čaj. Kopřiva se dá udělat obdobně jako špenát. Nebo pokud listy spaříte, můžete je přidat do vývaru nebo zeleninových salátů či nádivek.

Kopřivy jsou bohaté na vitamíny B1, B6 a C. Navíc obsahují kyselinu mravenčí a octovou. Dále pak serotonin, třísloviny a chlorofyl. Kopřiva snižuje hladinu krevního cukru, čistí organismus, je protizánětlivá a urychluje regeneraci pokožky.

Pažitka

... • Autor: Titbit

Chuť a vůně pažitky je jemně cibulová. Tato bylinka se hodí zejména do salátů a dresinků, pomazánek, do polévek, ale i k jakémukoli masu, na posypání brambor, rýže nebo všemožných kaší a těstovinových jídel. Velmi často se kombinuje s vejci na jakýkoli způsob.

Pažitka je bohatá na vitamíny C a B, minerální látky, zejména vápník, draslík, železo a na síru, která je hlavní složkou její silice a způsobuje štiplavost.

„Na použití je pažitka velice jednoduchá, stačí seříznout listy. Aby vám pažitka dále rostla, je nezbytné ponechat alespoň 5 cm. Čerstvá vydrží v lednici poměrně dlouho a dá se i zmrazit. Co bych nedoporučoval, je sušení, jelikož se tím ztratí aroma,“ radí Vojtěch Havránek.

Šalvěj lékařská

... • Autor: Titbit

Chuť šalvěje je velmi intenzivní a lehce nahořklá. Rozhodně je nezaměnitelná. Hodí se zejména k chuťově výrazným masům, jako jsou zvěřina, jehněčí, skopové, kachní, husí, také k sekaným masům, ale i k rybám. Skvěle chutná i na pečených bramborách nebo v marinádách.

Šalvěj je třeba používat ve velmi střídmém množství, aby nepřebila chuť pokrmu. Na rozdíl od většiny čerstvých bylinek ji lze přidávat do jídla již při vaření, protože výrazné šalvějové aroma se ve vysokých teplotách vytrácí jen pozvolna.

Šalvěj má desinfekční a protizánětlivé účinky. Používá se v kosmetice k léčbě akné, do past nebo ústních vod nebo do šampónů. Odvar z šalvěje pomůže při bolesti v krku, čaj zase pomůže s trávením, očistou jater a celkovým posílením těla.

Více o bylinkách na jaře najdete ZDE.



Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.