Bylinky a léky - jde to dohormady? | Moje zdraví

Bylinky ovlivňují účinnost klasických léčiv

Bylinky ovlivňují účinnost klasických léčiv
Pokud pacient užívá léky, měl by nákup bylinek konzultovat v lékárně • Autor: Shutterstock.com
27. prosince 2016 • 15:58

Opatrnost při výběru bylinek bychom měli zachovávat, užíváme­-li dlouhodobě léky. Na co si dát pozor především radí MUDr. Jan Strojil z Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. 

Podle nedávného výzkumu agentury STEM/MARK si pouze 11% pacientů uvědomuje, že bylinky mohou ovlivnit účinnost klasických léčiv. Můžete uvést nejčastější příklady interakce?

Způsobů, jakými se byliny mohou ovlivňovat s léky, je více, ale hlavní roli hrají dva: ovlivnění rychlosti odbourávání léčiva a sčítání nežádoucích účinků. Prvním takovým příkladem je asi nejznámější interakce – třezalka tečkovaná, která zvyšuje aktivitu jaterních enzymů a tím zrychluje metabolismus řady léků. V některých případech může takové ovlivnění být i fatální, popsán je případ pacientky po transplantaci srdce, která po užívání třezalky zemřela v důsledku selhání léčby, jež měla tlumit imunitní systém, aby nové srdce přijal.

Léků, které mohou být třezalkou významně ovlivněny, jsou desítky, možná i stovky. V jiných případech se mohou „potkat“ účinky a nežádoucí účinky léků a bylinných přípravků – Ginkgo biloba může zvýšit riziko krvácení, pokud pacient užívá léky na snížení srážlivosti destiček, vysoké dávky zeleného čaje mohou snížit účinnost léčby některých typů nádorů krve a tak dále.

82% respondentů uvedlo, že největší vliv na účinnost léku má alkohol. Právě byliny bývají často naloženy v alkoholu – může to tedy být tak, že samotná účinná látka v droze by efekt léku neovlivnila, ale na vině může být právě alkohol?

Pokud se nebavíme o tom, že pacient přijímá bylinky ve formě většího množství Becherovky, neměl by alkohol sám o sobě být tím rozhodujícím, co léčbu ovlivní. Jsou sice léky, které se s alkoholem „nesnášejí“, ale těch je jen menšina.

Chci užívat byliny jako doplňkovou léčbu. Mám se nejdřív poradit se svým lékařem (lékárníkem)?

Rozhodně. Je potřeba si uvědomit, že i bylinky, pokud mají k něčemu být, mají své účinky a nežádoucí účinky. Pokud pacient užívá nějaké léky, měl by určitě nákup bylinek konzultovat v lékárně nebo u svého lékaře. Mezi léky s potenciálně závažnými interakcemi patří i tak běžné přípravky jako ty na cholesterol.

Opatrnost je tedy vždy na místě, je to lepší než pak řešit následky předávkování či selhání léčby. Navíc na rozdíl od léků často není jasné, co bylinné přípravky vlastně obsahují – obsah účinných látek se může lišit podle způsobu a místa skladování, času sklizně a způsobu skladování a zpracování. Mohou obsahovat plísně a jejich toxiny. Rozhodně by na ně pacient měl mít stejné nároky, co se týče kvality, jako má na léky. V žádném případě neplatí, že co je přírodní, je bezpečné a prospěšné, často je tomu právě naopak.

Čemu by měl věnovat největší pozornost diabetik, pokud by si chtěl ke svým lékům přidat ještě něco z rostlinné říše?

Určitě by se měl poradit se svým ošetřujícím lékařem, který zná jeho historii i jeho léčbu. Léky proti cukrovce mohou být bylinkami ovlivněny, někdy může dojít k nadměrnému poklesu cukru. Reakce je navíc často nepředvídatelná, takže kombinace, kterou jeden pacient bez problémů toleruje, může být pro jiného riziková.

Které druhy léků, jež nejčastěji používáme, mohou být „v konfliktu“ s bylinkami?

Velmi citlivé jsou léky metabolizované určitým typem jaterních enzymů, který je často ovlivněn bylinkami. Historicky se naše játra vyvinula k tomu, aby byla mimo jiné schopna detoxikovat tělo od jedů z potravy, byliny si zase vyvinuly jedy proto, aby snížily riziko, že poslouží jako potrava. S trochou nadsázky je to chemická válka, která zuří již 400 milionů let. Riziko je hlavně tam, kde i malá změna hladin léku může mít závažné dopady na zdraví pacienta.

A právě kombinace těchto faktorů je to, co najdeme u těch nejrizikovějších léků – řada imunosupresiv vyžaduje udržení přesných hladin, a přitom jsou citlivá ke změnám aktivity jaterních enzymů. Léky na snížení cholesterolu jsou na tom podobně, i když většinou „prominou“ více. Léky na cukrovku, na srážení krve či na poruchy srdečního rytmu, to všechno jsou případy, kde ovlivnění necitlivým zásahem může mít velmi závažné důsledky pro pacienta, ať už z důvodů toxicity při zvýšení hladin nebo selhání léčby při jejich snížení. 

Odborná spolupráce: MUDr. Jan Strojil, LF UP Olomouc Petr Štěrba, Bylinářství Kindl, Praha

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.