Jak přimět děti, aby si pravidelně čistily zuby? 5 triků, které fungují | Moje zdraví

Jak přimět děti, aby si pravidelně čistily zuby? 5 triků, které fungují

Jak přimět děti, aby si pravidelně čistily zuby? 5 triků, které fungují
Autor: Shutterstock
16. června 2020 • 00:00
Prezentace klienta • 

Čištění zubů není žádná velká zábava. Zatímco my dospělí si aspoň uvědomujeme důležitost ústní hygieny, děti jsou na tom jinak, dokud jim všechno nevysvětlíme. Pak je na čase vymyslet způsob, jak je k řádnému čištění nenásilně navést.

Asi nemusíme zdůrazňovat, že začít byste měli u sebe. Děti jsou zvídavé a když vás několikrát uvidí, jak si čistíte zuby, určitě to budou chtít vyzkoušet taky. A toho je potřeba využít. Co ale potom, když se z neznámé a zajímavé činnosti stane rutina?

Pořiďte pomůcky s motivy, které děti milují

Ať už je to princezna z moderní pohádky nebo třeba nepřemožitelný superhrdina, v každém případě bude mít vaše ratolest radost z toho, že má věc se svým oblíbencem. Můžete jí k tomu povyprávět, že právě takovou pastou si čistí zuby i on, a proto je ve výsledku tak úžasný!

Udělejte z čištění zubů zábavu

Když postavíte dítko k umyvadlu, aby si tady spořádaně vyčistilo zuby, můžete si být jistí, že to tak nějak „ošudlá“ a za 30 vteřin je u vás zpátky, protože mu to i tak přijde nekonečné. Nedostatečně vyčištěné zuby mohou způsobit nejen to, že se zuby začnou kazit, ale i nepříjemný zápach z úst. Když se ale do koupelny vydáte spolu a společně také zapracujete na ústní hygieně, může se z čištění zubů stát i jeden z nejzábavnějších okamžiků dne. Sami určitě víte, že stačí pár grimas, nějaká ta pěna (ze zubní pasty) u pusy a pak třeba i kloktání a malý rarášek se bude opičit. Potom můžete zabrnkat na vážnější notu čištění a dohlédnout na to, aby všechno proběhlo, jak má.

Vsaďte na elektrický zubní kartáček pro děti

Možná sami elektrický zubní kartáček máte, nebo se naopak denně dřete s tím manuálním a doufáte, že děláte všechno dobře. Zatímco děti do 3 let by měly pracovat výhradně s manuálním, starším dětem můžete čištění zpříjemnit speciálním elektrickým zubním kartáčkem pro děti. Ten je obvykle vybaven mimo jiné takovými funkcemi, jako je režim jemného čištění nebo senzor tlaku na dásně. Bývá taky menší a jemnější než verze pro dospělé. Elektrický kartáček vašim dětem ale především pomůže vyčistit zuby opravdu pořádně.

Autor: Shutterstock

Buďte moderní, zapojte do celé věci aplikace

Čištění zubů už dnes opravdu může být i hrou. Stačí pořídit některý z Oral-B dětských kartáčků a pak stáhnout do mobilu nebo tabletu báječnou aplikaci Disney Magic Timer, která dětem pomůže se správnou technikou a udržením pozornosti. Během čištění se dítěti na displeji chytrého zařízení například odhaluje obrázek a postupem času je aplikace motivuje i formou odznaků a různých odměn. Vy jako rodič pak můžete sledovat pokroky, které vaše dítě v čištění dělá. Dětský elektrický kartáček zkrátka přináší mnoho výhod a děti si s ním budou čistit zuby nejen mnohem raději, ale i pečlivěji.

Pomoc hledejte v knížkách i písničkách

Jak čistit dětské zuby, když už vám dochází nápady? Zkuste dítěti pořídit knížku, ve které se tematika čištění zubů ve velké míře objevuje. Vy z ní pak můžete čerpat i přes den a ptát se svého robátka, o čem že jste to minule četli a jak to s těmi zoubky bylo. Pokud mu chcete při čištění zubů ukrátit čas, pusťte mu písničku, která ho vždycky dobře naladí nebo uvolní a rozvlní. A nebojte se tance ani vy!

Nebo zapojte vlastní fantazii. Není těžké vymyslet příběh, ve kterém hrají roli nečištěné zoubky, zubní kaz nebo zubní kámen a taky hrdina, který nakonec zoubky zachrání od pohromy. Určitě na něco přijdete.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.