Život s cukrovkou: Rady, které usnadní život nemocnému i jeho okolí | Moje zdraví

Život s cukrovkou: Rady, které usnadní život nemocnému i jeho okolí

Život s cukrovkou: Rady, které usnadní život nemocnému i jeho okolí
Pravidelnost v jídle a pokud možno co nejvyrovnanější hladina glykemie je největší starostí diabetika • Autor: istockphoto.com
15. prosince 2016 • 15:26

Diabetes je nemoc, která pacientovi dlouhodobě komplikuje život. Snadné není ani žít s diabetikem. Pro obě strany je nakonec lehčí, když s jeho nemocí počítáte a snažíte se mu ji co nejvíce usnadnit. Doporučíme vám několik osvědčených tipů. 

Diabetik se potýká s mnoha nepříjemnými příznaky své nemoci. Jakmile zvládne správné porce jídla nebo dávkování inzulinu, může se setkat s dalšími, více či méně nečekanými komplikacemi. S opravdu jen mírnou trochou nadsázky by se dalo říci, že hladina glykemie ovlivňuje v životě diabetika vše. Jak mu jeho úděl co nejvíce usnadnit v rámci domácnosti? Pravidelnost v jídle a pokud možno co nejvyrovnanější hladina glykemie je největší starostí diabetika. Kolísající hladiny a zhoršující se stav mnohdy souvisí s postupující diabetickou neuropatií.

Pozor na zranění!

Pacient, u kterého se neuropatie projevila ve zhoršené míře, může mít pocit, že k němu jeho nohy vůbec nepatří. Jako by byly ze dřeva. Abychom co nejlépe zabránili možným úrazům, jež z tohoto stavu plynou, měli bychom diabetikovi doma odstranit všechny špičaté a ostré předměty z cesty. Klidně i přestavět nábytek, pokud to bude nutné – diabetik by měl mít volnou trasu. Jakmile se zraní, nemusí o tom z důvodu necitlivosti v končetinách vůbec vědět a zánět, který by se mohl vytvořit na jeho dolní končetině, nevnímá až do chvíle, kdy je pozdě, velmi pozdě.

V domácím prostředí je namístě vhodný nácvik chůze, třeba i s pomocí hole nebo chodítka. A myslete na vhodnou obuv! Rozhodně zapomeňte na klouzavé pantofle nebo uzavřené neprodyšné bačkory – nejlépe vám poradí ve zdravotnické prodejně. „Vinou snížené citlivosti na vnější podněty diabetik nevnímá ‚kamínek v botě‘, nereaguje na drobné otlaky a poranění. Protože je však u diabetiků zvýšená náchylnost k infekcím a hojení je delší a obtížnější, je třeba věnovat i malému poškození nohou pozornost a předcházet jim. Znamená to nejen volit správnou obuv (vysoké podpatky; úzké a špičaté boty jsou nevhodné), ale také dbát na pečlivou hygienu nohou, pozorně si stříhat nehty a ošetřovat ‚kuří oka‘ a také předem upozornit na onemocnění cukrovkou při návštěvě pedikúry.

Bos raději ne!

Nedoporučuje se chodit bosi! Úzkostlivá péče o nohy je součástí prevence obávané komplikace diabetu – diabetické nohy,“ dodává registrovaná nutriční terapeutka a odborná garantka programu Aktivní diabetik Věra Stejskalová. A když už jsme u chůze, nezapomeňte na to, že malé ozdobné koberečky se velice rády rolují a nohy se po nich smekají. V domácnosti diabetika proto nemají co dělat. Velmi šikovnou pomůckou, kterou by měl diabetik využívat ve zvýšené frekvenci, je masážní vanička na nohy. Jednoduché zařízení dokáže díky masážním „hrbolkům“ zaktivovat nervová zakončení na ploskách nohou. Všechny zatvrdlinky na povrchu v teplé lázni lépe změknou a lze je pak lehce ošetřit.

Diabetikovi se může špatně vstupovat do vany, proto by asi stálo za úvahu opatřit mu raději sprchový kout. Ale i kdyby to nešlo a je k dispozici jen vana, nechejte k ní namontovat madlo. Rozhodně není od věci investovat do speciální masážní sprchy. Dejte pozor i na možnost uklouznutí a opatřete podlahu koupelnovou předložkou. V koupelně ještě chvíli zůstaneme. Jako základní vybavení by měla obsahovat dezinfekční prostředek na ruce a speciální nebo alespoň „lepší“ prostředky pro zubní hygienu. Diabetik totiž reaguje zánětem i na takové množství zubního plaku, které by u zdravého jedince pražádné obtíže nevyvolalo. Elektrický zubní kartáček, sanitizér na sterilizaci kartáčku, speciální ústní voda či tryska na čištění mezizubních prostor by v koupelně neměly chybět.

Většina „cukrovkářů“ musí dodržovat diabetickou dietu. Porce jídla by měly být co nejpřesněji odvážené. Proto je dobré, když má pomůcky k vážení potravin po ruce. Vhodnými vánočními dárky se tak mohou stát kuchyňské váhy nebo jednoduché odměrky. Radost diabetikovi udělá třeba i hrnec na vaření v páře nebo elektrický odšťavňovač. Hrnce a pánve s nepřilnavým dnem jsou samozřejmostí. Dejte pozor, aby se váš cukrovkář při vaření nespálil nebo neopařil – hojení takových poranění by mu zabralo mnohem víc času než nám, zdravým. Do blízkosti sporáku proto umístěte užitečné prošívané chňapky či rukavice.

Ponožky nesmí škrtit

Pokožka diabetika je maximálně citlivá. Opatřete mu proto lůžkoviny, které ji nedráždí, nejlépe z čisté bavlny, saténu nebo bambusu. Nezapomeňte na fakt, že diabetik si musí často měřit glykemii, proto by měl mít glukometr třeba v nočním stolečku – druhý pak může být připravený například v kuchyni. Oblečení by mělo být pohodlné, z přírodních materiálů, diabetik ocení například trička nebo ponožky s příměsí stříbrného vlákna, které působí antibakteriálně. Zvláště u ponožek je potřeba věnovat zvýšenou pozornost, aby gumička netísnila nohu a nezamezovala tak okysličování.

Vhodnou brašničku s pohotovostní výbavou by diabetik měl mít s sebou při jakémkoli cestování. I když jede třeba jen na chatu či na hory, je třeba dbát toho, že inzulinu vadí velký mráz. Doporučení diabetologů? Nestačí mít inzulin s sebou v batohu. Je potřeba ho umístit pod bundou na těle, tělesná teplota pak zaručí, že inzulin nezmrzne. Snazší to mají ti, kdo používají inzulinovou pumpu. Ta je zpravidla upevněna například za páskem kalhot, a tudíž je přinejmenším pod svrchním oblečením.

Vhodný pohyb

Nejvhodnější pohybovou aktivitou pro diabetika staršího 50. let je chůze. Avšak rychlostí 4–6 km/hod, pokud to dovolí zdravotní stav. Moderním a oblíbeným typem sportovní aktivity je nordic walking, kde se jedná o chůzi se speciálními hůlkami. Šetrnou pohybovou aktivitou (především pro klouby) je tzv. cross trainer, což je trenažér umožňující elipsovitý pohyb. Diabetik může rovněž posilovat nebo jezdit na kole. 

Odborná spolupráce: Věra Stejskalová registrovaná nutriční terapeutka a odborná garantka programu Aktivní diabetik (www.aktivnidiabetik.cz)

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.