Zdraví Karla Gotta: Které nemoci nebo úrazy dokázal v životě překonat? | Moje zdraví

Zdraví Karla Gotta: Které nemoci nebo úrazy dokázal v životě překonat?

Zdraví Karla Gotta: Které nemoci nebo úrazy dokázal v životě překonat?
Autor: profimedia.cz
2. října 2019 • 06:00

Legendární Zlatý slavík Karel Gott měl téměř po celý život poměrně pevné zdraví, které narušilo jen několik vážnějších nemocí nebo úrazů. Zdá se, že teprve od roku 2015, kdy byla zpěvákovi diagnostikována rakovina lymfatických uzlin, ze které se úspěšně vyléčil, se jeho zdraví stále zhoršovalo.

 

Na zdravotní stav Karla Gotta po roce 2015 mělo samozřejmě vliv vyléčené nádorové bujení, ale také vzrůstající věk. První vážnější operaci ale Gott podstoupil už ve svých šestašedesáti letech.

Endoprotéza kyčle (2005)

Gott si tehdy už delší dobu stěžoval na bolest kyčle, vytrvale ale odmítal lékařský zákrok. V roce 2002 se na něj sice přece jen objednal, ale nakonec svou žádost odvolal. Místo toho sázel na léky proti bolesti. V roce 2005 už ale byl jeho stav natolik vážný, že si nechal udělat na vyhlášené mnichovské klinice endoprotézu, tedy výměnu kyčelního kloubu. Rekonvalescence pak trvala několik týdnů.

Přetržený přední křížový vaz (2009)

Ve svých sedmdesáti letech se Gott rozhodl, že ještě není tak starý, aby si nemohl užít aktivní dovolenou. Vydal se na dovolenou do Thajska, kde chodil po velmi náročných stezkách. Při jedné túře ale uklouzl a narazil kolenem do karabiny, takže si přetrhl přední křížový vaz v koleni. Prý se mu to stalo v místě, kde se natáčel film Pláž.

Zánět dásní (2009)

V tomto roce potkal Slavíka ještě jeden nepříjemný zdravotní problém. Začaly ho bolet zuby a otékat dásně, takže nemohl skoro ani mluvit. Po lékařském zákroku se ale dal zase rychle do pořádku.

Natažené svaly (2010)

Karel Gott ve svých jednasedmdesáti letech dokázal, že i muži v jeho věku si mohou užívat milostné hrátky. Právě při nich si totiž natáhl svaly kolem umělého kyčelního kloubu. „Nerozumně jsem provozoval velmi rozumný sport. Prostě se mi to stalo při sexu,“ přiznal tehdy Slavík. Pomohly mu rehabilitace na klinice na Malvazinkách.

Vyhřezlá ploténka (2010)

Týden poté, co se Slavík přiznal k poněkud kurióznímu zranění při sexu, musel pod skalpel kvůli vyhřezlé ploténce. K lékařům ho dohnaly velké bolesti, a vzhledem k tomu, že zranění páteře bývá obvykle vážné, mohl mluvit o štěstí, že se lékařům podařilo dát ho zase dohromady. „Měl jsem zúžený páteřní kanál, což vedlo k útlaku nervů vedoucích k dolním končetinám. Navíc se mi udělala cysta, která tlačila na míchu, a mezi čtvrtým a pátým bederním obratlem jsem měl takové výrůstky, které byly dalšími viníky mých velkých bolestí,“ řekl Gott Blesku.

Operace páteře (2012)

Nešlo ale o jediný problém se zády, který Gotta potrápil. O dva roky později podstoupil další operaci páteře, kterou se mu ovšem podařilo na nějaký čas utajit.

Srdeční arytmie (2015)

V na konci června měl zpěvák problémy se srdcem a byl převezen do pražského IKEMu. Na srdeční arytmii dostal léky, díky kterým mohl dál normálně fungovat i koncertovat.

Rakovina lymfatických uzlin (2015)

Slavík musel urychleně do nemocnice kvůli náhlé příhodě břišní. Během následující operace bylo Gottovi diagnostikováno zhoubné nádorové onemocnění mízních uzlin. Dne 18. března 2016 média oznámila, že Karel Gott nad rakovinou definitivně zvítězil.

Operace střev (2016)

Krátce poté, co definitivně překonal rakovinu, musel Gott podstoupit operaci, která s tímto onemocněním nesouvisela. Lékaři mu údajně vraceli do původního stavu zakončení trávicího traktu. Při zákroku, během kterého u něj lékaři objevili nádory lymfatických uzlin, totiž museli problém se střevy vyřešit jen provizorním způsobem.

Operace páteře (2016)

„Mohu potvrdit, že byl pan Gott v Nemocnici Na Homolce na dlouho dopředu plánované operaci páteře. Jednalo se o problém s ploténkou,“ řekla Blesku zpěvákova mluvčí Aneta Stolzová. Problém s vyhřezlou ploténkou, který zpěváka potrápil už v roce 2010, se tedy zřejmě ukázal jako vážnější, než se zdálo.

Operace střev (2017)

„Karel Gott byl operován pro akutní střevní neprůchodnost z důvodu srůstů,“ sdělila Blesku zpěvákova mluvčí Aneta Stolzová v únoru 2017.

Zápal plic (2019)

Slavík v červenci onemocněl akutním zápalem plic. Kvůli zdravotnímu stavu zrušil své vystoupení na festivalu Benátská! ve Vesci u Liberce a musel být hospitalizován. Po propuštění do domácího léčení musel denně dojíždět do nemocnice na kapačky.

Akutní leukémie (2019)

V roce 2019 přiznal zpěvák akutní leukémii. S nemocí statečně bojoval, přesto ale před několika hodinami přišla pro fanoušky zdrcující zpráva: Karel Gott ve věku 80 let zemřel.

Pohřeb Karla Gotta sledujte zde.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.