Zdravá střeva ovlivňují nejen imunitu, ale i psychiku. Jak pomůže kefír a kysané zelí? | Moje zdraví

Zdravá střeva ovlivňují nejen imunitu, ale i psychiku. Jak pomůže kefír a kysané zelí?

Zdravá střeva ovlivňují nejen imunitu, ale i psychiku. Jak pomůže kefír a kysané zelí?
Na obnovu střevní mikroflóry je třeba myslet zejména po tom, co jste užívali antibiotika • Autor: istock.cz
22. listopadu 2023 • 05:00

Mikrobiom – čili všechny mikroorganismy v těle člověka – ovlivňuje různé procesy v těle, včetně imunity. Pokud dojde k porušení rovnováhy například antibiotiky, může dojít k vážnému poškození zdraví. Jak to změnit?

Stav mikrobiomu je důležitý nejen pro správnou obranyschopnost těla, ale také pro prevenci nemocí, například diabetu, zánětů střev nebo obezity. Jeho narušení se podílí na rozvoji metabolických, autoimunitních i duševních onemocnění.

Mikroorganismy osidlují v lidském střevě nejen sliznice, kůži a dutinu ústní, ale také trávicí systém. Právě střevní mikrobiom zodpovídá za funkčnost imunitního systému. Hraje důležitou roli v rozvoji specifické i nespecifické imunity, odolnosti vůči patogenním mikroorganismům z okolí i z vlastního těla. Kromě jiného se také podílí na optimálním využití živin z potravy.

Co všechno ovlivňuje imunitu? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Podcast Maminka: ImunitaVIDEO 

Jak vrátit narušenou rovnováhu? 

Složení lidského mikrobiomu je pro každé tělo specifické a v průběhu života se mění. Vždy by ale měly být zdraví prospěšné i patogenní mikroorganismy v rovnováze. Pokud je tato rovnováha narušena, přichází zdravotní problémy. A právě na to chtějí upozornit farmaceuti Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně osvětovou akcí Probiotický týden, která zájemcům nabízí bezplatné individuální konzultace. Objednat se (do 24. 11.) můžete na telefonním čísle 543 182 164 nebo e-mailu vydej.hybesova@fnusa.cz.

Rovnováha mikrobiomu se může – a nejčastěji se to děje po užívání antibiotik – vychýlit směrem k růstu patogenních mikroorganismů. "Při užívání širokospektrých antibiotik může dojít k potlačení růstu nejen patogenních bakterií, ale také bakterií střevního mikrobiomu. Vzniklá dysmikrobie se pak může projevit průjmem a trávicími obtížemi, někdy ale ovlivní celý lidský organismus. Náprava původního stavu většinou trvá až několik týdnů," vysvětluje PharmDr. Marek Lžičař z Nemocniční lékárny Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Obnovu střevního mikrobiomu může podpořit užívání probiotických mikroorganismů, jejichž působením ve střevě dojde k úpravě prostředí a k stimulaci růstu prospěšných součástí mikrobiomu. "Lze je získat užíváním různých léků a potravních doplňků, které většinou obsahují vhodné kmeny laktobacilů, bifidobakterií či sacharomycet. Tyto mikroorganismy přispívají k obnově střevního mikrobiomu, a to nejlépe v kombinaci s prebiotiky, která zvyšují pravděpodobnost životaschopnosti probiotik ve střevě," radí farmaceut.

Co střevům škodí?

K narušení mikrobiomu dochází také při jednostranných dietách, stresu nebo nedostatku spánku. Platí přitom, že optimální složení lidského mikrobiomu definovat nelze, nicméně platí, že čím je pestřejší, tím je odolnější vůči negativním změnám. Nejvíce ze všeho to samozřejmě ovlivňuje strava. Tradiční fermentované potraviny jako například kysané zelí, kefír, jogurt nebo kimči přinášejí do lidského střeva kromě probiotických kultur také potřebná prebiotika, vitaminy a stopové prvky.

Při obnově mikrobiomu je důležité nezapomínat ani na základní pravidla zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a spánku, minimální míru stresu a konzumaci pestré stravy bohaté na vlákninu

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.