Zákeřný alzheimer: Jak poznáte první příznaky vážné nemoci? Otestujte se! | Moje zdraví

Zákeřný alzheimer: Jak poznáte první příznaky vážné nemoci? Otestujte se!

Zákeřný alzheimer: Jak poznáte první příznaky vážné nemoci? Otestujte se!
Autor: istock.com
20. ledna 2024 • 05:00

Pokud se na Alzheimerovu nemoc přijde včas, mohou být její následky menší. Nemoc se může zpomalit, a prodlouží se tak život bez potíží. Dobrou zprávou proto je, že se můžete nechat otestovat, jestli se u vás neprojevují její příznaky. Můžete to udělat buď online, nebo ve vybraných lékárnách.

Jak vysvětluje docent Aleš Bartoš, vedoucí lékař z Centra pro výzkum, diagnostiku a léčbu Alzheimerovy nemoci, je nejdůležitějším bodem v léčbě právě včasné zachycení onemocnění: "Je třeba si uvědomit, že tato zákeřná nemoc se může týkat každého z nás, ať přímo, či nepřímo přes příbuzné nebo přátele. Včasné odhalení nemoci je přitom velice důležité pro další vývoj pacienta. Čím dříve o ní víme, tím lépe dokážeme zpomalit rozvoj nemoci."

VIDEO: Kdo byl vlastně pan Alois Alzheimer, který nemoc popsal a jak předcházet této chorobě?

Video se připravuje ...
VIDEO 

Kde se nechat otestovat? 

Pokud má pacient podezření, že se u něj nebo u někoho blízkého projevily příznaky, může se obrátit na svého praktického lékaře nebo využít možnosti nechat si orientačně zhodnotit paměť v lékárnách nebio v konzultačních centrech.  Jejich seznam najdete zde, orientační test najdete i na webu sítě lékáren.

Testování je určeno pro osoby starší 55 let. Speciálně vyškolený lékárník s pacientem projde sérii testů krátkodobé paměti a podle výsledků mu následně doporučí další postup. Konkrétní diagnózu může potvrdit až lékař. Veškeré testy vznikly ve spolupráci s Národním ústavem duševního zdraví, jejich konzultantem a autorem je doc. MUDr. Aleš Bartoš, Ph.D.

Demence, jejíž nejčastější příčinou je Alzheimerova nemoc, se řadí mezi nejzávažnější celosvětové zdravotní a sociální problémy tohoto století a nemoc stále patří do kategorie nevyléčitelných nemocí. Česká alzheimerovská společnost loni v České republice evidovala 167 tisíc pacientů s tímto onemocněním. Vzhledem k tomu, jak populace stárne, u nás dle odhadů do roku 2050 naroste celkový počet pacientů až na 380 tisíc.

Nemoc má nenápadné projevy

Alzheimerova nemoc se projevuje pozvolna tím, že pacient začne pociťovat zhoršení krátkodobé paměti. Dalšími příznaky jsou čím dál častější problémy s vyjadřováním, rozhodováním a časovou orientací. Později má pacient problémy i při běžných činnostech, jako je oblékání, stravování či nákup potravin, často také bývá zmatený. V pokročilejší fázi nemoci pacient nedokáže sám přijímat potravu, má výrazné poruchy chování. V této fázi je již plně závislý na cizí pomoci. Alzheimerovou nemocí jsou nejčastěji ohroženi lidé vyššího věku, většinou nad 75 let, především pak ženy. Riziko vzniku onemocnění zvyšuje také dědičnost.

Jak připomíná Hana Kadečková, tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra, nemoc se netýká pouze seniorů. Kolem 10 % nemocných Alzheimerovou chorobou je mladších 65 let, nemoc může postihnout dokonce i třicátníky. "V loňském roce jsme evidovali 37 nemocných mladších 50 let. Našemu nejmladšímu klientovi s Alzheimerovou chorobou je pouhých 35 let," potvrzuje Hana Kadečková.

Dosud nejsou známy příčiny vzniku Alzheimerovy choroby, zatím tedy není k dispozici ani žádná účinná léčba. Existují pouze léky zmírňující její příznaky. Jako u spousty dalších nemocí je proto lepší této záludné chorobě předcházet. Řada výzkumů potvrzuje, že riziko rozvoje demence lze snížit zdravým životním stylem – počínaje zdravým stravováním až po pravidelné fyzické a duševní cvičení, jako je například trénování paměti.

 

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.