Pobavte se na apríla: 10 nejbizarnějších lékařských případů | Moje zdraví

Pobavte se na apríla: 10 nejbizarnějších lékařských případů

1. dubna 2023 • 10:00

Lékaři po celém světě se každoročně setkávají s případy, nad kterými zůstává rozum stát. Příroda si zkrátka  někdy dokáže pohrát s lidským tělem tak, že jsou na ni i všechny léky a operace krátké. Podívejte se na ty nejbizarnější medicínské případy.

Lékaři museli povolat pyrotechniky ke granátu v konečníku

O drama se v roce 2022 postaral francouzský 88letý senior. Do nemocnice dorazil po té, co si během erotických hrátek aplikoval do análního otvoru dělostřelecký granát z druhé světové války. Kvůli „třaskavosti“ případu museli lékaři přivolat pyrotechniky a evakuovat část nemocnice. Ojedinělý chirurgický zákrok se ale obešel bez dalšího vyostření situace a pacient se z nevšedního zážitku zotavil.

Muž měl celý rok v jícnu lžíci

Lžíce cukru prý pomáhá spolknout léky, jistý Číňan si to ale zřejmě vzal k srdci doslova a snědl ji celou. Lžíce se zasekla v jeho jícnu, on ale přišel k doktorovi zcela nepochopitelně téměř až rok poté, když začal trpět bolestmi na hrudi a potížemi s dechem. Lékaři lžíci odstranili po dvouhodinové operaci, muž se poté zcela uzdravil.

Chlapeci si zamotal USB kabel v močových cestách

Neobvyklé uspokojování vedlo i k dalšímu bizarnímu případu. U 15letého Brita vedlo také k operaci. Ten si nejspíš během hrátek zavedl do močové trubice USB kabel. Dostat ho ven ale nebylo tak jednoduché, protože každý kabel se někdy zamotá. Což se stalo i v případě zvídavého teenagera. Podle lékařů při něm stálo štěstí, močová trubice je totiž křehká a velmi snadno se poraní, chlapec si ale naštěstí neodnesl trvalé následky a kabely už nejspíš bude používat výhradně na přenos dat.

Ruska se chlubila červem na selfíčkách

Velmi bizarní případ se odehrál v Rusku. Mladá žena si fotila selfíčka, na kterých zaznamenávala pohybující se hrudku, která se objevila pod jejím levým okem, pak se přesunula nad oko a poté nad horní ret. Ruska měla ve tváři parazitického červa zvaného Dirofilaria repens, který běžně infikuje psy, kočky, lišky a jiné divoké savce. Šíří se komářím štípnutím a případy lidské nákazy byly hlášeny v několika částech Evropy a Asie, ale i v Africe. Žena se uzdravila poté, co jí byl červ chirurgicky odstraněn.

Odvážná léčba česnekem skončila popáleninami

Když jistá Britka zjistila, že má na nehtech plísňovou infekci, rozhodla se ji léčit česnekem. Syrové plátky pokládala na nehet na 4 hodiny denně po dobu jednoho měsíce. Česnek jí ale místo úlevy způsobil popáleniny, protože obsahuje sloučeninu síry, která dráždí pokožku a způsobuje alergické reakce nebo dokonce popáleniny.

Tasemnice v páteři se projevila elektrickými šoky

Francouzka navštívila lékaře poté, co ji začal trápit pocit „elektrických šoků“ v nohách. Ukázalo se, že je způsobují larvy tasemnic číhající na vylíhnutí v její páteři. Další testy odhalily, že léze byla způsobena infekcí Echinococcus granulosos, tedy tasemnicí, která se vyskytuje u psů a některých hospodářských zvířat včetně ovcí, skotu, koz a prasat. Tasemnice může způsobit onemocnění zvané cystická echinokokóza, při které léze pomalu rostou v lidském těle. Jde o velmi vzácnou chorobu a dodnes není jasné, jak se Francouzka nakazila. Díky lékům proti parazitům se ale úplně uzdravila.

Chlapec přežil propíchnutí hlavy špízem

Desetiletý Američan Xavier Cunningham ze státu Missouri měl štěstí v neštěstí, když mu špíz propíchl obličej. Chlapec si hrál na stromě, když ho napadla vosa, on ztratil rovnováhu a spadl přímo na špíz, který předtím s kamarády zapíchl na zahradě do země. Tenký kov mu propíchl obličej nad nosem a vyšel ven zadní stranou krku. Minul tak všechny důležité části hlavy včetně mozku, mozkového kmene a velkých nervů. Pravděpodobnost takové „trefy“ přitom byla zhruba 1:1 000 000. Lékaři špíz vyoperovali a chlapec se zotavil bez následků. 

Pojídání chilli papriček způsobilo ukrutné bolesti

Čtyřiatřicetiletý muž se přihlásil do soutěže v pojídání chilli papriček, po které se mu v krku a zádech rozvinuly intenzivní bolesti. Ty pak přešly v nesnesitelné bolesti hlavy, které většinou přicházely náhle a během minuty muže téměř ochromily agónií. Lékaři mu diagnostikovali Syndrom reverzibilní mozkové vazokonstrikce (RCVS), při kterém se dočasně stahují mozkové tepny. Je to první případ, kdy byl tento syndrom spojen s konzumací chilli papriček. Muž se uzdravil bez jakékoli specifické léčby.

Pochoutka z veverky způsobila smrtelnou nemoc

Jistý jednašedesátiletý pacient v New Yorku onemocněl vzácnou chorobou poté, co snědl mozek veverky. Do nemocnice byl převezen, když začal ztrácet kontakt s realitou. Jeho rodina uvedla, že muž rád loví a snědl veverčí mozek. Kvůli tomu se u něj rozvinula Creutzfeldt-Jakobova choroba, což je smrtelný stav mozku. V 80. a 90. letech se objevilo několik případů této nemoci v souvislosti s kontaminovaným hovězím masem.

Žena si omylem slepila oči

Jistá mladá žena si omylem slepila oči vteřinovým lepidlem. Do očí si místo antibiotik k léčbě infekce nakapala superlepidlo. A aby toho nebylo málo, na cestě na pohotovost nedopatřením vdechla pepřový sprej místo inhalátoru, který chtěla původně použít. Naštěstí všechno dobře dopadlo: Lékař použil k otevření očí speciální lubrikant a ke zklidnění a otevření dýchacích cest podal zoufalé pacientce lék.

Autor: Marie Bezděková, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.