Creutzfeldt-Jakobova nemoc: Jaké má projevy a prognózu? | Moje zdraví

Creutzfeldt – Jakobova nemoc

Choroba, která postihuje zhruba jednoho člověka z milionu, patří mezi velmi obávané takzvané prionové nemoci. Další z nich je i nemoc kuru-kuru, která ale souvisela s kanibalstvím, při kterém se pojídal i mozek člověka.

Do této skupiny patří také nemoc šílených krav, u které existovaly obavy z přenosu na člověka. Zdá se ale, že byly zbytečné, i když vědci varují, že o prionech ještě zdaleka neví vše.

 

Příznaky Creutzfeldt – Jakobovy nemoci

 

Nemoc se nepřenáší bakteriemi nebo viry, ale jen bílkovinou (priony). Pokud se dostane do mozku, začne se v něm šířit jako virus. Další předtím zdravé buňky na základě kontaktu s priony začnou uvnitř sebe vytvářet další kopie. Přeplněná buňka pak doslova praskne s odumře. Tak se nemoc šíří po mozku, což vede k totálnímu rozpadu osobnosti a k demenci – to je bohužel často první příznak, kdy se nemoc může poznat. Nemocný navíc není schopen se hýbat, mozek se postupně mění v jakousi nefunkční houbu. Celý tento proces trvá několik měsíců.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

 

Léčba Creutzfeldt – Jakobovy nemoci

 

Neexistuje, postižený do několika měsíců umírá. Nemoc lze navíc stoprocentně určit jen z biopsie mozku.

Prevence

Nemoc sice může vzniknout samovolně tím, že se v mozku člověka vytvoří patologická bílkovina, to je ale zcela výjimečné. I když lékaři říkají, že nemoc může být geneticky předurčená. Většina nemocných se nakazí kontaktem s tkání nemocného například při transplantaci nebo při neurochirurgické operaci, kdy priony zůstanou na lékařských nástrojích. Prevencí je tedy hygiena ve zdravotnických zařízeních. Jak již ale bylo řečeno, nemoc je zcela výjimečná.

 

Kdy vyhledat lékaře

Při jakýchkoli neurologických změnách, jako jsou zapomínání, nesoustředěnost, je třeba konzultace s lékařem, který určí příčinu.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.