Po prvním porodu se nároky žen mění, bortí se jim klenba a odkládají podpatky | Moje zdraví

Po prvním porodu se nároky žen mění, bortí se jim klenba a odkládají podpatky

Video se připravuje ...
4. října 2023 • 05:00

Na trhu je velká spousta kvalitních bot, ale módní trendy samozřejmě u žen vítězí. To se ale podle odborníků obvykle mění s prvními potížemi a ty přicházejí po porodu. Vysoké podpatky ženy kvůli zborcené klenbě odkládají.

Těhotenství je totiž velký nápor na tělo a nohy jsou jedny z nejpostiženějších částí. „Po porodu se řadě žen noha mění, a to nejen velikostně, tedy v čísle, ale i kvůli zborcení příčné klenby, což je důsledek přibírání na váze a zvýšeného uvolnění kloubů a vazů během těhotenství. Ten rozdíl může činit i 20 procent. To jsou ty chvíle, kdy ženy začínají upřednostňovat pohodlí pro nohy a při výběru obuvi mění priority,“ vysvětluje Dominik Šprunk ze společnosti SANTÉ, výrobce zdravotní obuvi.

Těhotenství samozřejmě není jedinou příčinou změn v přístupu k obouvání. Čím více člověk stojí celý den na nohou, tím víc věnuje pozornost tomu, co a kdy si obouvá, aby pak nestrávil každý večer s nohama nahoře. Prodavači, zdravotní sestry, pečovatelky, lidé ve službách a další a další by mohli vyprávět.

Odborníci proto doporučují obuv během dne měnit a přizpůsobovat činnosti. I během dne se totiž objem nohy mění. Dominik Šprunk proto radí: „Každá bota by měla splňovat určitý účel, který se týká nějaké aktivity. Během dne je proto vhodné měnit obuv dle účelovosti a ve chvíli, kdy je to možné a vhodné, pokud možno ulevit namáhaným nohám a chodidlům tím, že se přezujeme do otevřených pantoflů, nejlépe zdravotních. Noha lépe dýchá, a tím dojde také k jejímu lepšímu prokrvení.“

Na oteklé nohy: zdravotní obuv

Do práce, pokud jdete pěšky, volte pohodlnou či sportovní obuv, pokud jedete autem, doporučuje odborník botu s pohodlným svrchem, tenkou podešví a bez podpatků. Jinak se vám budou špatně ovládat pedály. 

V práci nás pak může omezit dress code, ale je nezbytné dbát na to, aby byla obuv pohodlná, pamatujte na to, že zde trávíte osm či více hodin. Nohy a chodidla totiž během dne otékají, čím mohou významně změnit svůj objem, dokonce až o jednu až jednu a půl velikostní skupiny. „Pro ty, kteří jsou k otékání nohou více náchylní, je vhodné nošení zdravotní obuvi s pohodlnou stélkou, která podporuje správnou fyziognomii nohy. Vhodné jsou také regulovatelné svrchy a výběr obuvi s malým klínkem, který vyvýší patu o cca 1–2 cm,“ říká Šprunk.

Máte vbočené palce? Více o tomto problému čtěte zde.

Německé boty ano, italské spíše ne

Pokud už máte nějaké zdravotní potíže, je vhodné boty nakupovat v odborných prodejnách a hlavně si boty pořádně vyzkoušet. „Bota, to je osobní záležitost, je třeba vzít ji do ruky, potěžkat, vidět a cítit materiál, a to všechno ještě před tím, než ji vůbec zkusíte na noze. Potřebujete cítit, jak se ohýbá podešev, jestli netlačí na nártu nebo nad patou, jestli vám v ní noha neklouže. A navíc řada bot vás může svým popisem zmást v tom, z čeho jsou vyrobeny a jak se budou chovat, jak vám ve skutečnosti budou sedět,“ vysvětluje Dominik Šprunk.

Problémem podle něj mohou být boty vyrobené v jiných zemích. Asijské jsou samozřejmě v tomto směru největším rizikem. „Každá bota vychází z formy – obuvnického kopyta. A každá továrna má svá a liší se dle regionu, protože lidé nemají v různých oblastech nejen planety, ale ani Evropy stejné nohy. Můžete tak s větší jistotou zkoušet třeba boty od Němců nebo Slovinců, ale např. Italové a jiné jižní státy mají nohy užší. Totéž platí pro čínské výrobky, které navíc mají i řadu jiných problémů,“ upozorňuje Dominik Šprunk.

Není kůže jako kůže

Dalším otazníkem pak je také kvalita kůže. „Zákazník se nedokáže v jednotlivých druzích použité kůže a materiálech orientovat a v používaných piktogramech se to špatně vystihuje. Nejkvalitnější je lícová kůže, ale tlustá zvířecí kůže se při zpracování štípe, takže i ta spodní nebo ze slabin je stále přírodní zvířecí, avšak může při namáhání prasknout. Používají se různé potahy, fólie, PVC, nástřiky – to vše může popraskat,“ popisuje Irena Sehnalová, proč je dobré se radit s odborníky. 

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.