Zarůstající nehet dokáže způsobit i velké problémy. Nepodceňujte ho | Moje zdraví

Zarůstající nehet dokáže způsobit i velké problémy. Nepodceňujte ho

Zarůstající nehet dokáže způsobit i velké problémy. Nepodceňujte ho
Problémy se zarůstajícím nehtem trápí mnoho lidí • Autor: iStock.com
11. listopadu 2020 • 10:18

O bolestech zad a hlavy mluvíme na rovinu, ale o tom, že máme zarostlý nehet a bolí nás celá noha, mlčíme. Tiše trpíme a říkáme si, že se to nějak spraví. Není však radno podceňovat ani tento zdánlivě malý problém. Raději ho vyřešte hned, než vám přeroste přes hlavu.

Mezi příčiny bolestí nohou či kloubů můžeme řadit i tak zdánlivě malý problém, jako je zarostlý nehet. Jeho vznik je daný často geneticky, ale i špatnou pedikúrou či obuví. Z hlediska genetiky je to problém, který se dědí po generace. Proto jestliže někdo z vašich rodičů či prarodičů trpěl na zarůstající nehty, měli byste zbystřit a více své nehty sledovat. Často se vyskytuje u lidí s nepříznivým tvarem palce či nehtu. Může k němu dojít i po úraze, ale i po dlouhodobém nošení špatné obuvi.

Problém pak vzniká velmi nenápadně. Mgr. Veronika Morstein Matulová, majitelka a zakladatelka podologického centra PODOest se setkává se zarůstajícími nehty v pokročilejším stádiu velmi často. I proto radí svým klientům, aby tento problém nepodceňovali a řešili hned v počátku. „Problém se zarůstajícím nehtem poznáme většinou tak, že kůže kolem nehtu, především boční valy, začnou červenat, většinou již v této fázi cítíte nepohodlí, ale není to vždy pravidlo. Máte tendenci si nehet uvolňovat a v této fázi právě většinou dojde k vystřižení a tím se problém zhorší.“ Jak tedy problém řešit, když ho na svých nohách zpozorujete? Raději zabrzděte, než vezmete do rukou nůžky.

Jak zarůstání nehtu napravit doma?

Jedním ze základních doporučení je správné stříhání nehtů. Stříhat nehty na nohou je třeba tak, aby volný okraj nehtu přečníval prst. Okraj má být rovný, ne kulatý. Nevystřihávejte nehty do hloubky ve valu. Druhým krokem je volba správné obuvi. Odborníci se shodují, že je lepší volit obuv s fyziologickou špičkou, takovou, kde budou mít vaše prsty dost prostoru. Dávejte si pozor i na příliš těsné ponožky.

Dobrou volbou je svěřit čas od času chodidla do rukou odborníka, který včas odhalí i tak drobné problémy. „Na kvalitní pedikúře zkušený odborník ví, jak nehet stříhat a jakým způsobem ho zabrousit frézami tak, aby ostré hrany a rohy nezpůsobovaly problémy. Také lze problematické rohy nehtů podkládat pomocí tamponády z netkané textilie,“ doporučuje Veronika Morstein Matulová. „Jestliže už doma pociťujete nepohodlí a tlak, rohy nehtů opatrně podložte pomocí kousíčku alkoholového tamponu (seženete v lékárně). Můžete si také odtáhnout valy pomocí tejpu.“ U výraznějších problémů se nebojte vyhledat odborníka.

Jak řeší nápravu zarostlého nehtu podolog?

Samotného odborníka zajímá příčina zarůstání. Zda se jedná o první zkušenost se zarůstajícím nehtem, nebo jde o opakovanou záležitost. Jak dlouho problém trvá a zda už proběhla nějaká náprava. Samoléčení, strhávání nehtu či chirurgický zákrok. „Pokud se jedná o první zkušenost klienta a nikdy dříve se zarůstáním problémy neměl, většinou stačí nehty důkladně vyčistit, upravit a podložit tamponádou, případně odtahovat valy pomocí tejpu,“ vysvětluje odbornice. Jedná-li se o opakovaný problém, přistupuje se jinak.

„K řešení se využívají nehtové špony/rovnátka. Jedná se o aparátky, které pomocí tahu nehet pomaličku zvedají v okrajích a tím ho rovnají. Díky stálému působení dojde i k přestavbě nehtového lůžka a tím se nehet stabilizuje. Není to tedy otázka měsíce, terapie trvá většinou 6–12 měsíců, v případě hodně zdeformovaných nehtů i déle. Součástí terapie je pravidelná přístrojová pedikúra. Zároveň je ale nutné věnovat pozornost příčinám zarůstání a ty odstranit. Tedy zaměřit se na postavení nohy, které lze zkorigovat stélkou do obuvi, zkontrolovat samotnou obuv, protože ta je jednou z nejčastějších důvodů, proč nehty zarůstají. Dále je nutné klienta edukovat, jak správně nehty stříhat.“

Je nutné problém řešit chirurgicky?

Někteří lidé v touze po vyřešení sahají po chirurgickém zákroku v podobě strhávání či seřezávání nehtů. Avšak odborníci se shodují na tom, že tento způsob nic neřeší a bývá zbytečný, neboť nehet opět doroste po cca 2–4 měsících do problematického místa a situace se opakuje. Navíc chirurgický zákrok na nehtu může být spouštěčem pro nehtovou plíseň, onychomykozu, a vzniká další problém. Abyste si tedy nepřivodili další problémy, čas od času navštivte pedikérku, která vám nohy zkontroluje. Případný nutný zákrok, když bude vhodně načasovaný a správně realizovaný, ušetří množství bolesti a obtíží do budoucna. Většinou jde o částečné odstranění nehtové ploténky, úpravu šířky nehtu a úpravu tvaru a velikosti nehtových valů prstu. Zbavení obtíží je pak trvalého rázu.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.