Pět signálů, podle kterých poznáte, že jde o migrénu | Moje zdraví

Pět signálů, podle kterých poznáte, že jde o migrénu

  • Pět signálů, podle kterých poznáte, že jde o migrénu
    Autor: istock.com
    1. listopadu 2019 • 06:00

    Téměř každý už někdy v životě zažil nepříjemnou bolest hlavy. S tím, co prožívají lidé trpící migrénou, se to ale vůbec nedá srovnat. Migréna je  závažné neurologické onemocnění, které si nezaslouží, aby jeho název byl používán jen po prohýřené noci nebo při obyčejném bolení hlavy. Víte, jak ji poznat?

    Většina z nás zná pouze běžné bolesti hlavy, tzv. tenzní bolesti hlavy, které se projevují oboustrannou tlakovou nebo svíravou bolestí. Jejich intenzita je mírná až střední. Nejsou ale příznakem jiného onemocnění a častou příčinou může být únava, stres, dehydratace, alkohol nebo špatné držení těla. Zpravidla pomůže běžné analgetikum. Migrenická bolest je však něco zcela jiného.

    Následujících pět signálů migrény vám pomůže zjistit, které obtíže na migrénu ukazují a jestli se může týkat vás nebo někoho z vašich blízkých. Pokud některé projevy pozorujete, neváhejte a obraťte se na neurologa.

  • 1. Intenzivní průběh

    Migréna se na rozdíl od klasické bolesti hlavy projevuje pulzující nebo jednostrannou bolestí střední až velmi silné intenzity. Ataka může trvat několik hodin, ale dokonce i tři dny. Bolest je natolik intenzivní, že nemocný často není schopen vykonávat běžné denní aktivity.

    Spouštěčem záchvatů migrény může být řada vlivů, které se mohou lišit pacient od pacienta. Mezi nejčastější patří stres, přepracování, změna životních zvyklostí, únava, změna meteorologických podmínek, nadměrný hluk, nedostatek spánku, přehnaná dieta, změna denního rytmu, alkohol, nadměrné kouření nebo třeba i hormonální změny.

  • 2. Doprovodné projevy

    Migréna bývá vedle bolesti hlavy doprovázena celou řadou jiných projevů. Obvykle se jedná o nevolnost, zvracení, přecitlivělost na zvuky, světlo a pachy. Bolest a další projevy se zhoršují s fyzickou aktivitou, pro pacienta mnohdy znamená až totální ochromení. Proto nemocný při migréně často odpočívá v klidné a tmavé místnosti.

  • 3. Několik fází migrény

    Trvání migrény se pohybuje od 4 do 72 hodin. Jedná se však pouze o akutní fázi. První náznaky přicházející migrény se objevují nejčastěji 24 hodin před začátkem akutního záchvatu. Pacient může být podrážděný, unavený, přecitlivělý na světlo, pociťovat větší chuť k jídlu, žíznivost a ztuhlý krk.

    Zhruba u třetiny pacientů jsou první náznaky migrény následovány tzv. aurou. Aura předchází vlastní bolesti hlavy a může se projevovat přechodnou poruchou zraku a poruchami zorného pole, jako jsou například záblesky nebo vlnění. Občas je aura doplněna i poruchou citlivosti v končetinách, mravenčením, brněním nebo poruchou hybnosti končetin či poruchou řeči. Tyto projevy obvykle vymizí před nástupem bolesti hlavy a netrvají déle než hodinu.

    Po akutní fázi migrény přichází odeznění. Pacient je po záchvatu komplexně vyčerpaný, může pociťovat poruchy smyslového vnímání a únavu ještě několik hodin až dní. Běžná bolest hlavy oproti tomu odejde a jsme fit.

  • 4. Vyřezaní z provozu

    Migréna je nemoc, která je obecně neprávem podceňovaná. „Stejně zásadní jako ataka migrény je i obava z jejího příchodu. Pacient v podstatě nikdy dopředu neví, kdy migréna přijde a překazí plány. Je to onemocnění velice náročné na psychiku pacienta, ale také na porozumění okolí a veřejnosti. Závažnost dopadů onemocnění je velmi často zcela nepochopena,“ říká MUDr. David Doležil, Ph.D., MBA, předseda Czech Headache Society. Z toho důvodu je migréna hodnocena Světovou zdravotnickou organizací jako jedno z nejvíce vysilujících onemocnění, způsobující dočasné zneschopnění pacienta.

  • 5. Běžná léčba nezabírá

    Při obyčejné bolesti hlavy obvykle slupneme Ibalgin nebo jiné běžné analgetikum. Ta však nemusejí na migrénu fungovat všem. „Nejedná se o banální bolest hlavy, kterou lze vyřešit jednou tabletou, je třeba řešit ji s odborníkem – neurologem,“ vysvětluje MUDr. Doležil. Při nadužívání obyčejných léků na bolest navíc může vzniknout tolerance, léky ztrácejí účinnost a mohou paradoxně vést k bolestem hlavy.

    Pro akutní léčbu migrény se nasazují léky ze skupiny antimigrenik, tzv. triptany. Ty tiší projevy migrény v průběhu akutního záchvatu. Pro snížení frekvence a intenzity záchvatů se aplikuje preventivní léčba. Nejnovějším typem je biologická léčba, která blokuje proces vzniku migrény, snižuje počet atak a jejich intenzitu.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.