Elektroencefalografie (EEG) | Moje zdraví

Elektroencefalografie (EEG)

EEG je metoda, která slouží ke sledování mozkových funkcí. Provádí se pomocí přístroje elektroencefalografu, který se skládá ze snímacích elektrod umístěných ve speciální EEG čepici, zesilovače a procesoru.

Co je elektroencefalografie

Princip spočívá ve snímání elektrických potenciálů vznikajících činností nervových buněk pomocí elektrod z povrchu hlavy. Informace se po zesílení zpracuje a převádí do křivek na obrazovku EEG přístroje. EEG vyšetření se provádí především u pacientů s poruchami vědomí (například při epilepsii), po operacích mozku, úrazech hlavy, chronických bolestech hlavy, degenerativních, zánětlivých nebo onkologických onemocněních apod.

Jak probíhá elektroencefalografie 

EEG vyšetření provádí speciálně vyškolená laborantka. Vyšetřovaný je uložen na lůžko, na hlavu je mu umístěna čepice s elektrodami. Poté je snímána elektrická aktivita. Vyšetřovaný leží klidně na lůžku a po vyzvání laborantkou otevírá a zavírá oči. Po dobu dvou minut probíhá fotostimulace, během níž má vyšetřovaný zavřené oči a je osvětlován blikavým světlem, poté 2 minuty dýchá nosem a 2 minuty ústy.
Pozn.: Při vyšetřování poruch vědomí se doplňuje vyšetření po spánkové deprivaci: Pacient nesmí spát celou noc i předchozí den.

Cena vyšetření

V případě, že je vyšetření vyžádané ošetřujícím lékařem, je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Co dělat před vyšetřením

Před vyšetřením si umyjte vlasy šamponem a nepoužívejte žádné prostředky pro úpravu vlasů (balzámy, gely, lak či tužidlo). Večer před EEG nepijte alkohol a jděte brzy spát. Připravte si seznam všech užívaných léků (v případě epilepsie vezměte s sebou záznamy o záchvatech).

Mějte po ruce svou zdravotnickou dokumentaci, kterou si od vás laborantka převezme. Rovněž vám před vyšetřením položí několik otázek ohledně vašeho momentálního stavu a odpovědi zaznamená do dokumentace.

V den vyšetření se doporučuje, abyste se najedli, napili a použili WC.

Co nedělat před vyšetřením

Nedoporučuje se pít nápoje s obsahem kofeinu a jíst potraviny s obsahem glutamátu ani užívat vitaminy skupiny B.

V těhotenství

Těhotenství není kontraindikací EEG.

Zkušenosti s vyšetřením

"Vyšetření samo o sobě není nepříjemné, člověk leží, v různých intervalech nějak dýchá, má otevřenou nebo zavřenou pusu. Pak začínají blikat světla a z toho já jsem osobně neměla dobré pocity, to mi bylo nepříjemné. Po vyšetření si utřu vlasy svým ručníkem, ale stejně si jedu hned domů umýt vlasy." (Sylva Matějková, 39 let). 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.