Co na bolest žaludku: Pomohou babské rady a bylinky | Moje zdraví

Bolavý žaludek? Tyhle bylinky vám pomohou od potíží nejen po přejedení!

Bolavý žaludek? Tyhle bylinky vám pomohou od potíží nejen po přejedení!
Jak zmírnit bolesti žaludku • Autor: iStock.com
26. listopadu 2023 • 06:00

Existuje mnoho důvodů, proč vás bolí břicho, důvodem může být i přejedení, nevhodná kombinace jídel a vyšší spotřeba alkoholu. Pokud vsadíte na správnou léčbu, obtíže pominou rychle. A zachrání vás to, co máte doma.

K nejčastějším žaludečním obtížím patří pocit plného žaludku, bolest břicha, plynatost, pálení žáhy, křeče, podrážděný žlučník či průjem. Ať už vaše břicho potká cokoliv, můžete bolest zmírnit pomocí bylinek a stravy.

Odlehčené dny

„Pokud bychom měli stanovit několik obecných pravidel, jak po svátcích uchlácholit trávení, doporučila bych si, podle možností, dát několik odlehčených dní. Pro zimní období jsou nejlepší polévkové dny. Tekuté lépe proteče trávicím traktem, nezatíží ho a po několika dnech se člověku uleví. Určitě je dobré také zapojit některé koření, obecně doporučuji římský kmín, asafoetidu nebo suchý zázvor

A výborný je také známý čaj K2F, který je ve stejném poměru složený z římského kmínu, fenyklu a koriandru. Lžičku dobře smíchaného koření zalijete horkou vodou, necháte 5–10 minut odpočinout a vypijete, určitě po obědě, a když je hodně těžko, tak i po večeři,“ doporučuje Tereza Lindauerová, ajurvédská terapeutka ze Zdravivharmonii.cz. A co jíst dál?

Zázvor

Je široce využíván k léčbě zvracení, ale je známý i tím, že podporuje správné trávení a zmírňuje nadýmání. Zázvor má antiemetické vlastnosti, chránící organizmus před vstřebáním jedů a toxinů požitých ústy. Pro zmírnění nevolnosti a jiných bolestí žaludku vypijte teplý hrnek zázvorového čaje. Pokud je chuť příliš intenzivní, přidejte lžičku medu, abyste ho osladili. Můžete také přidat zázvor do čerstvé šťávy nebo sklenice vody. Pomůže vám i sklenice zázvorového piva či limonády. Pokud jste stateční, snězte malou lžičku čerstvě mletého zázvoru!

Bylinný alkohol

Bar je asi pravděpodobně posledním místem, kde byste hledali úlevu od nevolnosti, ale dle zkušeností mnoha lidí panák bylinného alkoholu pomůže. Můžete míchat s tonikem či Colou. Nejběžnější „hořké značky alkoholu“ obsahují směs bylin, jako jsou skořice, fenykl, máta a zázvor. Tyto ingredience jsou důvodem, proč hořké u některých lidí pomáhá zmírnit nevolnost.

Heřmánkový čaj

Šálek heřmánkového čaje může pomoci zmírnit bolest rozbouřeného žaludku, působí protizánětlivě a antispasmodicky (proti křečím). Pomáhá zrelaxovat svaly žaludku, což zmírňuje bolest a křeče. Studie z roku 2006 zjistila, že výtažek z heřmánku pomáhá snižovat hladinu žaludeční kyseliny, jejíž vysoká hladina může vést k pálení žáhy a dalším trávicím problémům. Studie také zjistily, že heřmánek může zmírnit svalové křeče, zmírnit gastrointestinální zánět a zkrátit průběh průjmu.

Máta

Je velmi často uváděna jako pomocnice při nevolnosti a rozbouřeném žaludku, a to právem, protože mentol v jejích listech je přírodní analgetikum a pomáhá proti bolesti. „Můžete při obtížích žvýkat mátové listy, připravit si mátový čaj, cucat mátové bonbony či přilít do pití extrakt z máty peprné. To by mělo zmírnit vaše žaludeční bolesti,“ doporučuje Kiri Rowan, aromaterapeutka a odbornice v alternativní léčbě.

Jablečný ocet

I když je kyselý, pomůže vám neutralizovat rozbouřený žaludek. Zdá se vám příliš silný? Smíchejte polévkovou lžíci se šálkem vody a lžičkou medu a pomalu popíjejte. Kyseliny v jablečném octu pomáhají snížit trávení škrobu, což umožňuje škrobu dostat se do střev a udržet bakterie ve střevech zdravé. Někteří lidé konzumují lžíci každý den jako preventivní opatření.

Fenykl

Fenykl má jak antispasmodické účinky, neboli zmírňuje křeče, tak karminativní vlastnosti, které snižují plynatost a nadýmání a bolest žaludku. Proto ho s oblibou využívají maminky u malých miminek. Je také známo, že fenykl reguluje pohyblivost střevních svalů a může pomoci zmírnit bolest mnoha gastrointestinálních poruch včetně koliky. V oblasti homeopatie je tak hojně využíván. Fenyklový čaj může pomoci jako podpora zdravého trávicího systému a zmírnit zažívací potíže. 

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.