Co to je pemphigus? Příznaky, projevy, léčba | Moje zdraví

Pemphigus

Jedná se o autoimunitní onemocnění, které se projevuje na kůži a na sliznicích puchýřky. Pemphigus je těžko léčitelný a léčba není vždy úspěšná. Nemoc postihuje stejně často muže i ženy, obvykle ve věku 30–60 let.

Příznaky

Po těle se začnou objevovat puchýřky, které jsou silně svědivé. Průběh záleží na typu onemocnění. Při pemphigus vegetans puchýřky vznikají na místech, která jsou zapařená, a onemocnění má mírný průběh.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

kůže

Při pemhigus vulgaris, což je nejčastější forma onemocnění, se puchýřky objevují na sliznicích zejména v ústní dutině a dále se šíří na kůži. Puchýřky, které mají průměr větší než 5 mm, vznikají uvnitř kůže. Buňky pokožky se oddalují a volný prostor se plní tekutinou, z čehož puchýř vznikne. Tekutina je nejprve čirá a postupně hnisá. Když puchýřek praskne, objeví se mokvající bolestivá rána.

Pemhigus foliaceus vzniká u lidí středního věku a jedná se o vzácnou formu nemoci. Projevuje se vlhnoucími ložisky po celém těle, která svědí a pálí.

Léčba

U tohoto onemocnění je vždy zapotřebí návštěva lékaře. Léčba spočívá v podávání kortikoidů, které působí na imunitní systém. Kortikoidy se podávají ve velmi vysokých dávkách a postupně se snižují, proto se mnohdy dostavují jejich vedlejší účinky. Často jsou kombinovány s imunosupresivními látkami.

Léčba je doplněná léky, které tlumí nepříjemné projevy onemocnění, jako je třeba bolest. Pacient by měl dodržovat dávkování léků a měl by dávat pozor, aby puchýřky nebyly poškozeny, jelikož pak se může objevit infekce. Ke zmírnění poškození se využívají různé lokální obklady a koupele. Po doléčení na kůži jizvy většinou nevznikají. V případě těžkého pemphigu je nutná léčba v nemocnici.

Léky

Využívají se kortikoidy zejména prednison, dále imunosupresivní látky jako azathioprin, cyklofosfamid nebo metylprednisolon. Při vzniklé infekci jsou podávána antibiotika. Dále se používají pudry, lokální masti a léky na bolest.

Vyšetření

Onemocnění je patrné již od pohledu, ale odebírá se i vzorek postižené kůže. Odebírá se i krev na sérologické a imunologické vyšetření.

Možné komplikace

Pokud se puchýřky objevují v ústní dutině, může mít jedinec kvůli bolestivosti problém s přijímáním potravy. Z nedostatku jídla je oslabený, a průběh léčby je tak ještě více zdlouhavý. Jednou z komplikací je infikování puchýřků, infekce se může dostat i do krve, což způsobí otravu krve neboli sepsi. Někdy dochází k dehydrataci a ke ztrátám bílkovin a iontů.

Očkování

ne

Délka léčby

individuální
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Prevence

Jako u ostatních autoimunitních onemocnění prevence není, jediné, co lze dělat, je podporovat imunitní systém, dodržovat zdravý životní styl a vyhýbat se stresu. Při výsevu pemphigu je nutné dodržovat hygienická pravidla, zabránit infekci poškozené kůže.

Kdy jít k lékaři

Pokud se vám po těle začnou tvořit puchýřky, jděte ke svému lékaři, který vás vyšetří.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.