Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Nepodceňujte houby: Mnohé z nich jsou skutečně léčivé

17. října 2022 • 14:00

V průběhu celého roku ze všech stran slýcháme, že je třeba posilovat imunitu, abychom nebyli často nemocní. Nyní je to ještě aktuálnější. Cest k tomuto „cíli“ je mnoho a jedním z pomocníků v této snaze mohou být i takzvané vitální houby.

Z přírody

Houby zpravidla uznáváme především jako gastronomickou pochoutku, ale existují i takové, které jsou po tisíce let známy svými léčivými účinky na lidské zdraví a mají nezastupitelné místo v čínské medicíně či domorodém léčitelství po celém světě. Není tedy divu, že se jimi aktivně zabývá také moderní věda a medicína. Zkoumají se a potvrzují účinky, které byly již dávno předtím popsány.

Video se připravuje ...
Pozor na záměnu jedovatých hub za jedléVIDEO 

V čem jsou silné

Vědecké pokusy dokazují, že některé houby mají mimořádné imunomodulační účinky. Ovlivňují jak vrozenou, tak i získanou část imunitního systému, kdy se však nejedná jen o jeho stimulaci, ale také o tlumení alergických či autoimunitních onemocnění. Zvýšení aktivity a posílení imunitního systému je umožněno hlavně díky vysokému obsahu polysacharidů, mezi nimiž jsou bohatě zastoupeny takzvané beta-glukany. Tím to ale nekončí. Vitální houby obsahují i další látky důležité pro naše zdraví – vitaminy, minerály, triterpenoidy, aminokyseliny a další. Díky této skupině účinných látek houby nejen brání průniku patogenů do těla, ale když už tam jsou, dokážou s nimi zabojovat.

Váš kapesní rádce

Pokud chcete posílit imunitu a zkrátka neonemocnět, jsou vhodné Reishi, Cordyceps, Coriolus, Coprinus, Shiitake, Maitake, hlíva ústřičná či žampion brazilský. Když chcete bojovat proti bakteriím, vezměte si na pomoc extrakty z hub Cordyceps, Reishi či Maitake. Při napadení virovým onemocněním dovedou dobře pomoci houby Cordyceps, Reishi a Coriolus. Při potížích dýchacích cest, třeba při kašli, rýmě či ucpaném nosu, jsou skvělými pomocníky houby Reishi a Coriolus. Při plicních problémech vás nenechají na holičkách houby Cordyceps, Reishi či Maitake. Houby je možné užívat společně s léky, které vám předepíše váš lékař. Houbové extrakty jsou dostupné v podobě kapslí, pro děti je pak možné sehnat účinné preparáty z hub i v podobě sirupů. Kromě ochrany před onemocněním nebo aktivního boje proti virům či bakteriím dokážou vitální houby mírnit příznaky nemoci. Také nás navracejí dříve do plného zdraví, zkracují dobu rekonvalescence.

Houby jsou schopné zlikvidovat různé typy bakterií nebo virů, a to i takových jako HIV, herpetické viry, stafylokoky či streptokoky… Je třeba zmínit, že si poradí i s kvasinkovými a houbovými infekcemi.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.