Jak správně sbírat houby? 5 rad, jak se vyhnout otravě! | Moje zdraví

Zásady správného houbaření: Na co si dát pozor a které mýty houbám škodí?

4. srpna 2022 • 14:00

Rostou! Tohle slovo působí na mnohé Čechy jako zaklínadlo. Jakmile jej uslyší, berou košíky a vyrážejí do lesa. Jaké jsou ale zásady správného houbaření?

Češi patří k nejvášnivějším houbařům na světě, alespoň jednou ročně vyrazí na sběr hub přes sedmdesát procent obyvatel naší republiky. Houbaření je totiž dlouholetou českou tradicí, na houby se lidé vydávali už od středověku. Tehdy je však k tomu donutila bída a hlad, protože během válečných konfliktů vojska vyhubila zvěř v lese a vesničané sbírali, co se dalo. O masovou popularizaci houbaření se pak ve dvacátém století postaral František Smotlacha, nadšený mykolog, který začal publikovat Časopis československých houbařů a v roce 1921 založil Českou mykologickou společnost.

Jak se vyhnout otravě z hub?

  1. Houby sbírejte do prodyšné nádoby, nejlépe do proutěného košíku.
  2. Sbírejte jen houby, které bezpečně znáte!
  3. Houby správně tepelně upravte. Některé druhy hub (hřib kovář) vyžadují delší dobu varu.
  4. Houby po příchodu domů okamžitě očistěte a umístěte na chladné místo. 
  5. Nesbírejte houby, které poškodil mráz

Video se připravuje ...
Ideální lokality v ČR na houbaření

Podle odhadů expertů České zemědělské univerzity v Praze připadne na jednu domácnost necelých sedm kilogramů nasbíraných hub za rok. Mezi nejčastěji sbírané houby patří pravé hřiby, lišky a ryzce, protože se jedná o snadno poznatelné houby, které prakticky nelze zaměnit. Pokud byste se chtěli pustit do sběru dalších druhů, musíte se naučit poznávací znaky daných hub. Ty se vyskytují na celé plodnici, tedy na klobouku, lupenech, rourkách, třeni i dužnině. Své nejisté pokusy o určení si raději ověřte u zkušených houbařů nebo u odborníků, například v mykologické poradně. Tu najdete skoro v každém větším městě nebo můžete svůj dotaz poslat s fotkou houby mailem do poradny České mykologické společnosti.

Houbařova výbava

Na houby se vypravte ráno, kdy je nižší teplota a plodnice nejsou ještě zapařené. Namažte se repelentem, vezměte si na sebe dlouhé plátěné kalhoty a obujte holínky nebo vyšší outdoorové boty, do kterých zastrčíte nohavice. Tím se budete chránit před mokrou trávou a klíšťaty. Na horní část těla zvolte oblečení v několika vrstvách, které lze v případě potřeby svléknout, protože chladné ráno se může proměnit v horké dopoledne. Hlavu si chraňte kloboukem, kšiltovkou nebo multifunkčním šátkem.

Na mobilu si zkontrolujte, zda má nabitou baterii. Při toulkách v lese se snadno ztratíte, zabloudíte nebo budete potřebovat lékařskou pomoc. S mobilem vás záchranné složky najdou mnohem rychleji a volání na 112 funguje, i když není signál. Až najdete houbu, vždy ji vyjměte ze země celou tak, že ji opatrně vytočíte. Očistěte ji houbařským nožíkem se štětečkem a zbylý otvor po houbě zakryjte mechem. Svoje úlovky ukládejte do proutěného košíku (ne do igelitové tašky nebo sáčků) a po návratu je ihned zpracujte.

Zrádní fešáci s kloboukem

Pokud jste při houbaření sáhli vedle a sebrali nejedlou či jedovatou houbu, dojde k lehčím nebo závažným otravám. Ty se projevují podle typu požitých hub od patnácti minut až po třicet šest hodin po konzumaci (u pavučince plyšového a skořicového dokonce až po dvou týdnech). K nejčastějším příznakům patří prudké bolesti břicha, průjem, poruchy vidění, slinění, celková slabost a žízeň. Zpomaluje se tepová frekvence, snižuje krevní tlak a objeví se bolesti hlavy. Jste-li u postiženého, pokuste se u něj vyvolat zvracení (v žádném případě mu nedávejte vypít mléko, jak se často traduje) a ihned volejte záchranku. Dispečerovi nahlaste, kdo se otrávil, jeho přibližnou hmotnost, věk, kdy a kolik hub dotyčný snědl. Popište příznaky otravy. Zbylé houby, popřípadě stolici a zvratky, dejte do igelitového sáčku a vezměte je s sebou do nemocnice. Díky tomu může laboratoř udělat toxikologický rozbor a zvolit vhodnou léčbu.

Škodlivé mýty

  • Jedovaté houby chutnají odporně. Kdepak, muchomůrka zelená má výtečnou chuť, což říkají šťastlivci, kteří otravu přežili.
  • Dlouhým vařením a smažením se jed zlikviduje. Není to pravda, většinu toxinů var neničí. Jedovaté houby poznám podle jejich krásy a nádherného zbarvení. Nikoli, třeba muchomůrka zelená je nenápadná a krásou zrovna neoplývá.
  • Houba člověka neotráví, když ji ožírají slimáci. Tak ani na tohle se určitě nespoléhejte. Plži žerou i jedovaté houby.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.