Řekněte stop šedinám – vyzkoušejte sibiřskou čagu | Moje zdraví

Řekněte stop šedinám – vyzkoušejte sibiřskou čagu

Řekněte stop šedinám – vyzkoušejte sibiřskou čagu
... • Autor: istock.com
26. září 2021 • 06:00

Všichni to známe a nikdo z nás z toho nemá radost. První šedivé vlasy značí především nedostatek melaninu, hormonu, který s přibývajícím věkem způsobí ztrátu našeho pigmentu. Řešení však máme a dokonce stoprocentně přírodní.

Co je čaga?  

Čaga neboli rezavec šikmý je vzácný druh houby, která se vyskytuje především v severní Evropě, Rusku a také v chladnějších oblastech Asie a Severní Ameriky.

V Rusku je hojně využívána již od 16. století, v Asii se používá několik tisíc let. Odtud také pochází první zmínky blahodárných účinků této houby a následně se její využití rozšířilo na Sibiř a Ural, kde se Čaga denně popíjela jako lahodný a léčivý čaj. Vědci zjistili, že v těchto oblastech byl mezi obyvateli velmi nízký výskyt rakoviny a nemoci žaludku se tam prakticky nevyskytovaly. Mnoho lidí v těchto sibiřských oblastech, kteří pili Čagu denně, se často dožívalo věku kolem 100 let.

Video se připravuje ...
10 způsobů, jak podpořit imunituVIDEO 

Čaga jako adaptogen

Kromě toho, že obsahuje více než 200 různých biologicky aktivních látek, je čaga skvělým adaptogenem. To v praxi znamená, že zvyšuje schopnost organismu adaptovat se na faktory okolního prostředí a odolávat tak stresu. 

Čaga a melanin

Čaga obsahuje vysoké množství melaninu. Melanin jako takový pak chrání DNA před poškozením a organizmus před zářením všeho druhu tím, že aktivuje šišinku mozkovou. Chrání imunitní systém a zachovává organismus mladý a fit.

Pokud vás tedy trápí první šediny, je čaga skvělým způsobem, jak zachovat nejen zdraví svých vlasů, ale také jejich pigmentaci. 

Čaga totiž obsahuje více melaninu než jakákoliv jiná známá potravina nebo bylina.

Melanin je někdy také znám jako pigment, který dává barvu nejen vlasům, ale i kůži a očím. Chemicky melanin vzniká přeměnou aminokyseliny tyrosinu a síla jeho účinku závisí na množství takto vytvořeného melaninu. Obecně platí, že čím méně melaninu, tím jsou pleť a vlasy světlejší a naopak. 

Melanin se s věkem ztrácí, a proto je třeba ho doplňovat. 

Sibiřská čaga – základní účinky

Čaga není jen doplněk stravy. Účinně podpoří vaši imunitu, detoxikuje organismus, dodá energii, zachová vaše vlasy zdravé a zabrání šedinám, aby se objevovaly.

Antimutagenní účinek Čagy působí preventivně proti vzniku nádorů. Čaga také snižuje nežádoucí účinky chemoterapie, a může tak sloužit jako vhodný doplněk ke standardní léčbě nádorových onemocnění.

Tím ale její blahodárné účinky nekončí. Čaga se hojně využívá při dietách, kdy dodá tělu všechny potřebné vitaminy. 

Konzumace

Čagu můžete konzumovat ve formě kapslí nebo ve formě prášku, který přimícháte do vody, kávy, džusu nebo teplé čokolády. A věřte, že její síla mnohé zmůže. Čaga sibiřská patří k přírodním pokladům využívaným lidovými léčiteli od dob Mezopotámie po současnost. Na Sibiři ji používají šamani, v Japonsku se uplatňuje při náboženských obřadech.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.