Preventivní lékařské prohlídky: Které to jsou a proč je dobré si je hlídat | Moje zdraví

Preventivní lékařské prohlídky: Které to jsou a proč je dobré si je hlídat

Preventivní lékařské prohlídky: Které to jsou a proč je dobré si je hlídat
Preventivní prohlídky • Autor: istockphoto.com
3. června 2022 • 14:00

Prevenci lze v medicíně chápat jako snahu pacienta předcházet vzniku nemoci nebo zpomalení jejího dalšího rozvoje a oddálení jejich projevů. Stále však existuje mnoho lidí, kteří na prevenci zapomínají nebo kterým nepřijde důležitá. Proč je dobré si preventivní prohlídky hlídat?

Člověk přece nemusí být hypochondr, aby mu záleželo na jeho zdraví. Ba naopak je dobré si své zdraví střežit, protože máme skutečně jen jedno. Které preventivní prohlídky bychom si měli hlídat? 

Video se připravuje ...
Ženy v byznyse: Kateřina Vacková z LoonaVIDEO 

Všeobecná zdravotní prohlídka

Všeobecnou preventivní prohlídku u svého praktika by měl každý člověk absolvovat každé dva roky. Lékař vám změří tlak, zváží vás a případně doplní anamnézu aktuálního zdravotního stavu. Poznamená si informace týkající se optimálního BMI, aktuálního stavu zraku i sluchu a dle odběrů krve zjistí hodnoty cholesterolu i cukru v krvi.

Zubní preventivní prohlídka       

První preventivní prohlídku u zubaře by mělo dítě absolvovat mezi šestým a dvanáctým měsícem. Děti od jednoho roku do 18 let by měl zubní lékař vidět dvakrát ročně a dospělé minimálně jednou za rok. Během těhotenství jsou doporučovány dvě zubní preventivní prohlídky. Během nich lékař vyšetřuje nejen stav chrupu, ale také parodontu (závěsný aparát zubu) a okolních sliznic. U dětí navíc kontroluje správný vývoj struktury úst, obličeje i čelisti. Samozřejmostí by mělo být vždy poučení o správné hygieně dutiny ústní.

Gynekologická preventivní prohlídka       

Gynekologa by měly ženy pravidelně navštěvovat jednou ročně od 15 let. Pravidelná preventivní prohlídka zde zahrnuje vyšetření zevních rodidel i jejich okolí, pochvy, děložního hrdla a oblasti malé pánve pohmatem, případně vaginálním ultrazvukem. Z děložního hrdla je odebírán materiál k cytologickému (buněčnému) vyšetření. Při pozitivní rodinné anamnéze nebo přítomnosti jiných rizikových faktorů by mělo dojít u každé ženy starší 25 let k vyšetření prsů. Od 45 do 69 let by měla žena každé dva roky absolvovat screeningové mamografické vyšetření a od 50 let ve dvouletých intervalech stanovení okultního krvácení ve stolici speciálním testem, jestliže ho neabsolvovala v rámci onkologické prevence u praktického lékaře. 

Díky preventivním opatřením lze včas odhalit závažná onemocnění a zahájením jejich léčby zastavit nebo alespoň zpomalit jejich další rozvoj a časné i pozdní následky. 

 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.