Alergie: Které nás v tuto dobu trápí nejvíce a co s nimi? Pomůže mobilní appka! | Moje zdraví

Alergie: Které nás v tuto dobu trápí nejvíce a co s nimi? Pomůže mobilní appka!

Alergie: Které nás v tuto dobu trápí nejvíce a co s nimi? Pomůže mobilní appka!
Autor: istock.com
12. dubna 2022 • 06:00

Příchod jara probudil k životu nejen přírodu, ale také alergie. Spoustě lidem tak začalo období zarudlých očí, rýmy nebo kýchání. Co alergie způsobují a dá se jim vůbec nějak bránit?

U citlivějších jedinců alergie mohou způsobit rýmu, pálení a zarudnutí očí, ale také bolest hlavy, či dokonce teplotu. Aby bylo možné alergie lépe rozpoznat, existuje speciální mobilní aplikace, která pomáhá právě s rozpoznáním alergenů. Aplikaci MASK-air využívají alergici po celém světě, v Česku se s ní zatím seznamujeme, ale i tak je již součástí života několika stovek jedinců.

Video se připravuje ...
8 rad, jak si pomoci při pylové alergii.VIDEO 

Rychle se plnící ordinace

Letošní pylová sezona podle specialistů nastoupila dříve než obvykle, zejména kvůli mírné zimě, a alergologové hlásí plnící se ordinace. „Na jižní Moravě už vidíme kvést lísku, což je první pylový alergen. Brzy budou následovat olše nebo břízy. Postupně s rostoucí teplotou se pásmo kvetoucích stromů bude posouvat z jižních regionů na sever. Pyly z těchto stromů působí citlivým jedincům nepříjemné potíže, jako jsou alergická rýma nebo zánět spojivek – v tom jsou jarní pyly specifické, že způsobují větší nepříjemnosti,“ říká MUDr. Božena Kalabusová, alergoložka z Přerova. Podle ní mohou pyly způsobovat také tzv. alergické astma.

Převratná technologie MASK-air

Na jaře tak pyly z ovzduší účinně vystřídaly roztoče z prachu, převládající zimní alergen. Podle doc. MUDr. Milana Sovy, Ph.D., přednosty kliniky plicních nemocí a tuberkulózy ve Fakultní nemocnici Brno pomáhá alergikům se sledováním převládajících pylů moderní technologie – aplikace MASK-air. Ta nejenže umožňuje zaznamenávat průběh alergie v kalendáři, sledovat, které pyly jsou zrovna na vzestupu, ale pomáhá dokonce i s nastavením správné léčby. „Když přesně víme, co a kdy pacient prožívá, snáze určíme, který konkrétní alergen může mít potíže na svědomí. Aplikace zároveň člověka upozorní, co se na něj v přírodě ,chystá‘ v dalších týdnech či měsících,“ popisuje doc. Sova.

Alergie na pyly a roztoče patří mezi nejčastější formy alergií právě v tomto ročním období, léčba probíhá většinou pomocí antihistaminik nebo antialergik. Ty naštěstí drtivá většina pacientů dobře snáší, proto se daří nepříjemné projevy alergie snadno a rychle podchytit.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.