Jak ulevit očím v období alergie? Pomohou kapky i obyčejné brýle | Moje zdraví

Jak ulevit očím v období alergie? Pomohou kapky i obyčejné brýle

Jak ulevit očím v období alergie? Pomohou kapky i obyčejné brýle
Na zarudlé oči někdy pomohou kapky, pokud je příčinou nemoc, může být potřeba i operace. • Autor: iStock.com
14. dubna 2022 • 06:00

V České republice trpí nějakou formou alergie více než dva miliony lidí. Nejčastějšími typy alergií jsou ty na pyl, prach a roztoče. Jedním z nepříjemných projevů alergie je pálení a slzení očí.

Zarudlé a podrážděné oči jsou skutečně jedním z mnoha projevů alergické reakce, který může poměrně potrápit náš každodenní život. Dobrou zprávou však je, že od nepříjemných očních potíží si lze poměrně snadno a rychle ulevit.

Video se připravuje ...
Zánět spojivek: Příčiny, příznaky a léčbaVIDEO 

Každý druhý alergik

S očními problémy se skutečně potýká téměř každý druhý alergik. „Nepříjemné svědění, zvýšené slzení, oteklé oči, pocit cizího tělíska v oku, pálení, řezání nebo zarudnutí očí – to všechno jsou příznaky oční alergie. Jejím nejběžnějším projevem je zánět spojivek. Oční alergie je nejčastěji spojena se sennou rýmou neboli pylovou alergií. Ačkoliv se záněty spojivek vyskytují nejvíce během jarního období, mohou vznikat po celý rok,“ upozornil Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Jak si ulevit?

Zbavit se nepříjemných projevů oční alergie nebo očím alespoň ulevit je naštěstí poměrně snadné. Existuje hned několik způsobů. „Důležité je zamezit kontaktu očí s alergenem. Například při alergii na pyl mohou pomoci přiléhavé sluneční brýle, které udrží část alergenu mimo oči. Také je dobré podrážděné oči vypláchnout studenou vodou. Akutní příznaky pomohou zmírnit oční kapky s obsahem antihistaminik a látek, které zmírňují zarudnutí a otok. Na oteklá víčka příznivě působí studený obklad. Při pocitu svědění mívají alergici tendenci si oči mnout. To ale může potíže zhoršit, protože při mnutí očí se může uvolňovat ještě víc dráždivých látek. Proto je dobré se tření očí vyhnout,“ poradil Pavel Stodůlka.

Co dělat, když se alergie dostaví?

Alergie má bohužel tu nevýhodu, že může vzniknout kdykoliv během života. A tak si mnoho lidí zpočátku ani neuvědomuje, že alergii má. Příznaky jsou mnohdy plíživé, pokud však neustávají, je dobré vyhledat lékařskou pomoc. Výhodu pak mají jedinci, kteří pravidelně docházejí na preventivní kontroly, tam se většina alergií odhalí dříve, než stačí plně propuknout. „Dlouhodobě neléčená oční alergie může vést k vážným komplikacím, kdy alergický zánět postihne i rohovku. To dokonce může způsobit závažné postižení oka i s trvalými následky na kvalitě zraku,“ varoval Pavel Stodůlka.

Bát se nemusíte

Z oční alergie strach mít nemusíte. Při běžné alergii totiž nehrozí, že by byl zrak fatálně poškozen. Důležité je situaci sledovat, a pokud přetrvává pálení či řezání očí, je lepší navštívit specializovaného očního lékaře. „Při dlouhodobém používání kapek s konzervačními látkami existuje riziko zvýšené suchosti očí a poškození očního povrchu. V indikovaných případech je možné doplnit terapii o umělé slzy a slabé kortikoidy. Až do odeznění potíží se doporučuje nepoužívat kontaktní čočky,“ uzavřel Pavel Stodůlka.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.