Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Jedlé kaštany: Proč je zařadit do svého jídelníčku?

8. prosince 2022 • 16:00

Pečené kaštany máme spojené hlavně s adventem a Vánocemi. Jemná, nasládlá chuť, trošku podobná oříškům, zláká kdekoho. Překvapivě jsou kaštany plné vitaminů a minerálů.

První sazenice mohutného stromu přivezli do české kotliny římští vojáci. Kaštanovníky pocházející z jihu Evropy se dobře aklimatizovaly a od té doby rostou na našem území, kde se převážně vyskytují do výšky kolem pěti set metrů nad mořem. Nejsou však v České republice hojně rozšířeny. Uceleně najdeme kaštanovníky jen ve třech kaštankách a jednotlivě zejména v zámeckých parcích a zahradách. V posledních letech se situace mění a kaštanovník setý se vysazuje ve městech, v lesních porostech a v soukromých zahradách jako plodonosná a okrasná dřevina.

Video se připravuje ...
Podcast Maminka: Potravinové doplňky v těhotenstvíVIDEO 

Majestátní strom dosahuje výšky kolem dvaceti metrů a jeho mohutný kmen se stříbřitě šedou kůrou přesahuje v průměru dva metry. Jeho bílé květy, připomínající z dálky mořskou hvězdici, se rozzáří v květnu až v červnu. Plody pak dozrávají od října do listopadu, přičemž z jednoho vzrostlého jedince lze sklidit padesát až sto kilogramů kaštanů. Ty se sbírají hned po opadu a kaštany je potřeba co nejrychleji zpracovat vařením, pečením, zmražením či sušením. Zvolíte-li poslední variantu, plody vyloupejte z ostnitých číšek a sušte v tenké vrstvě na roštech, v místnosti, kde proudí vzduch.

Užitečné pro děti i dospělé

Plody mají vyšší energetickou (kalorickou) hodnotu a jsou výborným zdrojem sacharidů a bílkovin. Obsahují draslík, hořčík, vápník, železo, měď, fosfor a kyselinu pantothenovou. Pyšní se též vitaminy B1, B2, B6, E, C, karotenem a biotinem. Díky stopovým prvkům, minerálům a vitaminům kaštany prospívají při onemocněních srdce, krevního oběhu, ledvin, dně a při revmatických onemocněních. Posilují a regenerují organismus, čistí játra, působí proti psychickým poruchám a stavům úzkosti. Zlepšují paměť, mají pozitivní vliv na kvalitu nehtů, vlasů, pokožky a u dětí podporují zdravý vývin kostí a svalů.

Pečte, sušte, vařte

Tepelné zpracování kaštanů je velmi jednoduché, stačí si jen vybrat jeden ze tří způsobů.

  • Kaštany nařízněte na špičce do kříže a pečte na středním plameni na pánvi se silným dnem. Občas je zamíchejte, aby se propekly ze všech stran. Jakmile začnou praskat a barvit se do tmavě hnědé (zhruba za deset minut), jsou hotové.
  • Kaštany nařízněte na špičce a pečte je v troubě rozložené na plechu asi 15 minut při 200 °C.
  • Kaštany vařte v hrnci ve vodě 10 až 20 minut. Poté je oloupejte a rozmačkejte na kaši. Po úpravě kaštany pojídejte jako přílohu se zeleninou, s masem, sýrem, kaše se pak hodí ke zvěřině. Plody se dají také zpracovat nasladko, určitě vám bude chutnat kaštanový pudink, pyré se šlehačkou nebo kaštany v čokoládě. Dětem pak z pečených a oloupaných kaštanů připravte zdravou pomazánku na pečivo. Plody rozmixujte a do krému přidejte trochu javorového sirupu či lžičku medu. Dobře rozmíchejte, uzavřete do sklenice, dejte do ledničky a spotřebujte do čtrnácti dnů.

Kaštanová mouka

Z usušených či pečených kaštanů v troubě si také můžete umlít kaštanovou mouku. Je velmi chutná, bezlepková, nutričně výživná, plná bílkovin a vlákniny. Harmonizuje střevní mikroflóru a pomáhá snižovat vysokou hladinu LDL cholesterolu. Béžovou až světle hnědou mouku využijete na pečení chleba, pečiva, koláčů, k přípravě palačinek, lívanců a domácích těstovin, přičemž ve směsi by měla mít třicetiprocentní podíl.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.