Pestrá strava jako základ zdraví: Kdy stačí a kdy je třeba sáhnout po suplementech

Zdravá a pestrá strava by měla tvořit základ vyváženého jídelníčku a zároveň tvořit předpoklad pro zdravé a dobře fungující tělo. Ne vždy je však možné dodat tělu pouze stravou všechny důležité vitaminy a minerály a na řadu přichází suplementy. I zde je ale třeba rozvahy.
Proč suplementy?
Suplementy přicházejí na řadu, když pestrá strava zkrátka nestačí. Důvodem není její malá rozmanitost, ale především fakt, že půda jako taková už není tak bohatá a plodiny jsou mnohdy pěstovány v nevyhovujících podmínkách. Pak je zapotřebí právě výživových doplňků, aby tělo dostalo vše, co potřebuje.
S moderní dobou ubývá živin
Dříve plodiny, které byly vypěstované v orné půdě, mohly lidem poskytnout poněkud více živin, než je tomu nyní. Podle Briana R. Clementa, který zkoumá právě doplňky stravy (v ČR vyšla jeho kniha Odhalení: Pravda o doplňcích stravy), došlo jen během 20. století k úbytku přes 70 % veškerých živin v evropské půdě, a to jsme na tom stále lépe než okolní svět.
Všemocná Amerika?
Za velkou louží jsou na tom ovoce a zelenina o dost hůře. Americké ministerstvo zemědělství provedlo výzkumy obsahu stopových prvků v zelenině a ovoci a výsledky nebyly příliš uspokojivé. Vitaminy i minerály poklesly o desítky procent, což značí jedno: Ani talířem plným ovoce a zeleniny tělo nedostane dostatek všech potřebných živin.
Proč pestrá strava nestačí
Proměna půdy ale není jediný důvod, proč pestrá strava nestačí. Větším problémem je špatně sestavený jídelníček, který neobsahuje ty správné potraviny. „Z pestré stravy se dají přijmout všechny potřebné vitaminy a minerály, je to ale docela obtížné. Řekněme si to na rovinu, kdo z nás jí pravidelně, několikrát do týdne luštěniny, kvalitní hovězí játra, tučné ryby, fermentované a kvašené výrobky, zakysané mléčné výrobky, kvalitní červené i bílé maso, pestrou škálu sezónní zeleniny a různé rostlinné oleje? Na základě praxe s klienty si troufnu tvrdit, že obecně nejvíce lidem chybí bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny, vláknina a celkově pestrost,“ říká výživová specialistka působící pro Vitapack.cz Agáta Szturcová.
Na suplementech záleží
Pokud nám některé vitaminy chybí, můžeme je doplnit kvalitními doplňky stravy. I zde je ale třeba přemýšlet. Doplňky stravy jsou vyráběny převážně synteticky, takže ačkoliv jde o čisté suplementy, nedosahují takových kvalit jako přírodní látky. Proto je lepší volit ty, jež jsou vyráběny přírodní cestou.
Přírodní i syntetické doplňky stravy podle chemického vzorce sice vypadají totožně, na lidský organismus tak ale nepůsobí. Tělo je často vyloučí stejně rychle, jako je přijalo. „Nedoporučuji dívat se jen po slově ,přírodní‘, ale zkusit přečíst i složení doplňku. U základních vitaminů to není tak komplikované – vitamin C by měl být získán např. ze šípku. Současně vždy klientům radím, ať nejdříve zjistí, jaké látky jim pravděpodobně chybí. Suplementace látek naslepo není vhodná,“ upozorňuje výživová specialistka působící pro Vitapack.cz Agáta Szturcová.