Dejte si ořechy a sušené ovoce každý den. Jak tím prospějete svému zdraví? | Moje zdraví

Dejte si ořechy a sušené ovoce každý den. Jak tím prospějete svému zdraví?

Dejte si ořechy a sušené ovoce každý den. Jak tím prospějete svému zdraví?
Autor: Shutterstock
1. listopadu 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Zařaďte ořechy a sušené ovoce do vašeho pravidelného jídelníčku, třeba na svačinu v práci nebo ve škole. Zasytíte se a dostanete do sebe zdravé jídlo plné vitamínů. Navíc si nemusíte lámat hlavu s přípravou.

Dopřejte si denně hrst ořechů, dodáte tělu vitamíny a minerály

Každý druh ořechu obsahuje jiné nutriční hodnoty a jejich množství se liší. Obecně můžeme říct, že v nich najdete vitamín E, B1, B6 a také minerály jako například hořčík a selen. Naopak neobsahují mnoho sacharidů, proto jsou nedílnou součástí jídelníčku low-carb diety.

Ačkoliv ořechy považujeme za vysoce kalorické potraviny, jejich konzumace podporuje hubnutí. Lidské tělo totiž vstřebá pouze část tuků a zbytek vyloučí během trávicího procesu. Proto nevěřte mýtům, že s ořechy přiberete na váze kvůli zvýšenému obsahu tuku.

Ořechy obsahují také antioxidanty, které chrání buňky a snižují hladinu cholesterolu. Zkuste třeba pekanové ořechy, po jejich konzumaci dochází k poklesu LDL cholesterolu (ten škodlivý) až o 33 %. Snížíte tím riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Dejte si každý den alespoň hrst ořechů a dostanete do sebe jídlo bohaté na vlákninu, které vás zasytí. Kromě toho působí také protizánětlivě, snižují riziko infarktu a zlepšují funkci tepen.

Se sušeným ovocem mlsáte zdravě, pozor však na jeho množství

Obsahuje totiž velké množství výživných látek, vitamínů, vlákniny a také je zdrojem antioxidantů. S jeho množstvím to ale nepřehánějte. Konzumací sušeného ovoce přijímáte velké množství cukru a kalorií. Především lidé s cukrovkou by proto měli být na pozoru.

Pokud ale hledáte zdravější variantu proti výrobkům obsahující rafinovaný cukr, se sušeným ovocem nešlápnete vedle. Obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, B6, E a C. Také do sebe dostanete například kyselinu listovou, draslík, hořčík, vápník, železo, měď a fosfor. Sušené ovoce perfektně doplní svačinu během dne. Jako sladkou tečku ho uvítají i děti.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.