Vitamin D3: Proč ho potřebujeme a jak funguje? | Moje zdraví

Vitamin D3: Proč ho potřebujeme a jak funguje?

Vitamin D3: Proč ho potřebujeme a jak funguje?
2 typy vitaminu D: Který je ten pravý pro vaše zdraví? • Autor: Vitabalans CZ
15. března 2022 • 06:00

O vitaminu D3 jste jistě slyšeli. Víte ale, proč je právě tento vitamin klíčový a kde ho nejlépe získat?

Nejlepším zdrojem vitaminu D, a tudíž i vitaminu D3, jsou sluneční paprsky. Když ty chybějí, může nastat problém. Výsledkem pak je nedostatečné zásobení těla právě tímto vitaminem. Sluneční paprsky jsou navíc tou nejpřirozenější cestou, jak svému tělu zajistit jeho dostatečné množství.

Video se připravuje ...
Kila pod kontrolou: Proč potřebujeme vitamin D?VIDEO 

K čemu slouží vitamin D3?

Vitamin D se skládá z několika sloučenin, jehož nejdůležitější formou je právě vitamin D3. Ten v našem těle odvádí množství nenahraditelné práce. Kromě udržování minerální rovnováhy a fungování celého organismu působí také jako hormon, což znamená, že téměř všechny buňky a tkáně v lidském těle plní funkci receptoru a potřebují ho pro své správné fungování. Na rozdíl od jiných forem, například vitaminu D2, vitamin D3 nenajdeme v rostlinných zdrojích.

Jak získáme vitamin D3?

Lidské tělo, až na výjimky, není schopno si vitamin D3 samo tvořit, proto pokud nemáme dostatek slunečního záření, které nám může zajistit jeho dostatečné množství, je potřeba najít jiný způsob, jak a kde ho získat.

Skvělou zprávou je, že strava nám může pomoci zajistit jeho dostatečnou míru. A proto je potřeba přijímat takové potraviny, které ho obsahují, nebo se obrátit k doplňkům stravy. Vitamin D3 je v těle nezbytný proto, že povzbuzuje činnost imunitního systému a umožňuje lepší vstřebávání a využití vápníku a fosforu. Díky tomu máme zdravé, silné kosti a vyvarujeme se riziku zlomenin.

Co se stane, když máme vitaminu D3 nedostatek?

Nedostatkem vitaminu trpí v dnešní době stále větší procento populace. Je to hlavně proto, že lidé tráví méně času venku a více času uvnitř, ať už to je způsobené prací, nebo tím, že kvůli pandemii covid-19 zkrátka nebylo kam chodit.

Sluneční paprsky jsou nejpřirozenějším zdrojem vitaminu D. Pro zajímavost, pokožka musí být vystavena přímému slunečnímu svitu alespoň po dobu 15 minut, aby ho začala produkovat. U dětí se může nedostatek projevit vadným vývojem kostí, častými zlomeninami, krátkozrakostí, svalovou slabostí nebo poruchami spánku, u dospělých se pak projevuje nejčastěji oslabeným imunitním systémem, což souvisí s častými respiračními onemocněními a dále také únavou, bolestí kostí, kloubů a svalů.

Co dělat v zimě, kdy je slunečního záření nedostatek?

Vitamin D3 posiluje účinně imunitu v průběhu celého roku a dodává tělu potřebnou dávku jednoho z nejdůležitějších vitaminů. Do těla ho můžeme získat ze živočišných zdrojů. Najdete ho v rybách, jako je losos, tuňák či makrela, ve vaječných žloutcích, mléku, játrech nebo kaviáru. Těchto potravin však jen málokdy zkonzumujeme takové množství, aby se do těla doplnilo dostatečné množství. Pokud bychom ale jedli 200 g lososa denně, pokryli bychom tak denní potřebu vitaminu D. Proto se vyplatí doplnit vitamin D3 podpůrnými doplňky stravy. „Pokud se rozhodnete pro doplňky stravy, které je možné užívat každý den, poohlédněte se po takových, které obsahují vitamin C, vitamin D3, zinek a selen,“ doporučuje Mgr. Barbora Grymová, farmaceutka a specialistka na imunitu.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.