Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Jak na imunitu a virózy z pohodlí našeho domova?

5. prosince 2022 • 14:00

Zase je tady doba, kdy na seznamu zdravotních problémů vládnou virózy se všemi jejich nesnesitelnými příznaky a komplikacemi. Ale to není všechno, protože i tak vás může jen tak přepadnout bolest hlavy, břicha nebo píchání v uchu. Ne vždy je ale nutné hned utíkat k lékaři a v přeplněných čekárnách sedět mezi dalšími nemocnými.

Jsme tady s naším rádcem pro mnoho případů. Můžete se k němu vracet, když ho potřebujete, ale bude pro vás užitečné přečíst si ho i dopředu.

Video se připravuje ...
10 způsobů, jak podpořit imunituVIDEO 

Téma číslo 1: Imunita

V době nastupujícího podzimu je naše obranyschopnost obvykle ve velmi dobré kondici, za což vděčíme létu, pobytu na čerstvém vzduchu, slunečním paprskům, díky kterým si naše tělo může vytvořit dostatečné množství vitaminu D, v létě jsme si dopřávali ovoce a zeleninu a hlavně jsme více relaxovali. To všechno dohromady přirozeně a bez našeho přičinění posílí naši odolnost. Silná a správně fungující imunita je dobrý základ pro přežití podzimních a zimních měsíců bez zdravotních problémů.

Co děláte vy?

Otužujete se? Otužování je přirozený způsob posílení odolnosti. Nejsnazší cestou je sprchování či koupel ve vodě, u které postupně snižujeme její teplotu a zároveň prodlužujeme pobyt v ní. Možné je otužovat se i v rybníce či řece. O otužování by se měli poradit s lékařem kardiaci a další chronicky nemocní pacienti.

Jíte hodně syrového ovoce a zeleniny? Obojí je zdrojem vitaminů, minerálů a vlákniny. Vhodné je i pití zeleninových a ovocných šťáv. Pečujete o svá střeva? Střeva jsou místo, kde žije několik stovek druhů mikroorganismů, které se podílejí na správné práci systému a imunity. Díky optimálně fungující střevní stěně nedochází k prostupování toxinů vzniklých během trávení do organismu. Střevo je místo, kde dochází ke vstřebávání živin. Špatné fungování střeva se projevuje únavou, poruchami spánku, potravinovými intolerancemi, špatnou náladou, kožními problémy, podlomenou imunitou, váhovými výkyvy a dalšími potížemi. Pokud chcete pomoci svým střevům, jezte hodně vlákniny, ovoce, zeleniny, pijte ovocné a zeleninové šťávy, zařaďte do jídelníčku zakysané mléčné výrobky s živou kulturou, kysané zelí a podobné produkty. Probiotika a prebiotika jako přátelské bakterie ovlivňují nejen to, co se děje ve střevech, ale i v celém těle.

Hýbáte se? Pohyb je jednou z metod přirozeného posilování imunity. Ideální je pohyb v přírodě, díky kterému dochází i k podpoře tvorby vitaminu D a k vyplavování serotoninu, který je označován za hormon štěstí a dobré nálady. Nepodléháte stresu a strachu? Psychická pohoda je dalším ze základních klíčů ke zdraví. Podlomená psychika, dlouhodobý strach a chronický stres jsou tím, co podporuje vyplavování stresových hormonů. Ty (pokud jde o dlouhodobý stav) negativně ovlivňují celou řadu tělesných funkcí a poškozují obranyschopnost organismu. Pořádně se vyspíte? Spánek podporuje regeneraci organismu a je tím, co tělu pomáhá v boji proti virům a bakteriím. Nedostatek spánku snižuje naši imunitu, a naopak pravidelný, plnohodnotný a dostatečný spánek ji podporuje.

Chodíte do sauny? V sauně dochází k cílenému a regulovanému zahřívání těla. To vede ke zrychlení krevního oběhu a nastartování látkové výměny, během nichž se z těla odplaví škodlivé látky a toxiny a zároveň dojde k nastartování imunitních pochodů. Efekt umocní i střídání pobytu v sauně s rychlým zchlazením ve studené vodě. Sauna není vhodná pro kardiaky, astmatiky a další chronicky nemocné pacienty či lidi z rizikových skupin (těhotné ženy, malé děti, senioři a někteří další).

Myslíte na sílu přírody? Rakytník, echinacea, hlíva ústřičná, kořen zázvoru, šalvěj, mateřídouška a celá řada dalších přírodnin dokážou imunitu nastartovat a podpořit. Tělu prospěje i konzumace medu. Zázvorový čaj může podráždit trávení, způsobit pálení žáhy, vyvolat průjem či zavinit bušení srdce. Proto ho nelze popíjet v nadměrném množství.

Co radí lékárníci

V lékárně je možné pořídit vitaminové přípravky, přípravky posilující imunitu (imunomodulancia), probiotika a prebiotika pro správné fungování střevního mikrobiomu. Podstatné jsou přípravky s obsahem vitaminu D, zinek, betaglukany (či výtažky z hlívy ústřičné) a v nízkých dávkách také vitamin C, jehož doplňování je ideální ze stravy. Z fytofarmak (léčiv rostlinného původu) se k podpoře imunity hodí třapatka (echinacea), jejíž užívání je vhodné po dobu asi 10 dní v době rizika nachlazení nebo během něj. Dalším rostlinným extraktem pro imunizaci organismu je výtažek z kořene pelargonie, který má slabý antivirotický a antibakteriální účinek.

Pokud se vypravíte do lékárny kvůli podpoře své imunity, je vhodné zvolit raději léčivý přípravek než doplněk stravy. Není však vhodné kombinovat všechny doporučené produkty. Jestliže si některý po poradě s lékárníkem zvolíte, je vhodné ho užívat tři měsíce, aby se účinek mohl projevit. Vždy je ale potřeba myslet na to, že i tyto přípravky nám mohou ublížit. Nejlepší a nejbezpečnější je poradit se o jejich užívání v lékárně.

Kdy je třeba jít k lékaři

Lékaře je namístě vyhledat v případě často se opakujících a dlouhotrvajících infekcí, se kterými si tělo nezvládá pomoci samo. Rovněž v případě výrazného zhoršení průběhu jakéhokoli onemocnění.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.