Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Biologická léčba: Je nákladná, ale uzdravuje

Video se připravuje ...
26. září 2022 • 14:00

Ještě před pár lety byl termín biologická léčba veřejnosti málo známý. Mnozí lidé si pod tímto pojmem dokonce představovali léčbu odvarem z heřmánku či jiných bylin. Ve skutečnosti jde o moderní léčbu, která přináší pozitivní efekt u řady vážných chorob.

Biologická léčba dala naději na zlepšení zdravotního stavu mnoha pacientům trpícím některým z vážných chronických onemocnění. „Začátky využívání biologické léčby lze vystopovat v onkologii, kde byla tato léčiva nasazována proti nádorovým buňkám. Dnes se ale použití léčiv na principu monoklonálních protilátek rozšířilo do většiny medicínských odvětví, takže se těmito léky léčí řídnutí kostí, vysoký cholesterol a v poslední době jsme se mohli setkat i s protilátkami namířenými proti viru SARS-CoV-2 způsobujícímu onemocnění covid-19,“ vysvětluje PharmDr. Jan Hartinger, Ph.D., z Oddělení klinické farmakologie a farmacie Farmakologického ústavu 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Video se připravuje ...
Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírajíVIDEO 

Zásah do imunitních reakcí

Biologická léčba, též cílená léčba, využívá k léčbě vážných chronických onemocnění imunitních reakcí organismu. Tedy oslabení imunity (kdy blokují určité procesy) nebo zesílení imunitních reakcí (kdy aktivují sebeobranu organismu). Obecně se jedná o léky produkované biologickými systémy, například kvasinkami v bioreaktorech. Z tohoto pohledu lze mezi biologika zařadit třeba i inzulin. Většinou se však tímto termínem označují „velké molekuly“ monoklonálních protilátek, které svou velikostí mnohonásobně přesahují běžné chemické léky. Biologická léčba v organismu působí cíleně a ovlivňuje zejména ty molekuly a pochody, které napomáhají tělu v boji s danou chorobou.

Úspěšná nejen v onkologii

Biologika jsou léky, které lékaři specializovaných center předepisují pacientům, u nichž všechny další možnosti léčby selhaly, nepřinesly očekávaný efekt, nebo je vhodné posílit jejich účinky. S úspěchem se používají v onkologii, například při léčbě kožních nádorů melanomů, při léčbě rakoviny prostaty, při nádorech ledvin, u nádorů tlustého střeva či při onkologické léčbě prsu a podobně. Využívají se i při léčbě nespecifických střevních zánětů typu Crohnovy nemoci či ulcerózní kolitidy. V revmatologii je používají při léčbě lupénky s projevy na kloubech, u léčby revmatoidní artritidy či Bechtěrevovy choroby. V kožním lékařství při léčbě těžkých průběhů lupénky. Využití mají i u celé řady dalších onemocnění.

Kdo ji může předepsat

Biologická léčba spadá mezi specifické druhy terapie a je finančně velmi nákladná. Léčba jednoho pacienta se podle druhu onemocnění pohybuje v řádu sta tisíců až milionů korun. Z toho důvodu ji nemohou předepisovat všichni lékaři. Její indikace je regulována předpisy a zdravotními pojišťovnami. Léčba bývá schvalována revizními lékaři, a pokud dojde ke schválení, tak má pacient léčbu plně hrazenou v rámci veřejného zdravotního pojištění.

Rizika tu jsou

Přestože jsou biologika v mnoha případech jednou z posledních zbraní lékařů v boji s chronickým onemocněním, i ona mají své limity a rizika. Specifikem biologik je to, že léky nejsou ve formě tablet. Aplikace tak vyžaduje infuzní podání přímo do žíly či injekční aplikaci. „Proto je sem třeba zahrnout rizika spojená s infuzním podáním, kdy pacient může mít například alergickou reakci v průběhu aplikace léku. Další rizika jsou, tak jako u chemických léčiv, spojena s konkrétním cílem v organismu, který ovlivňují. Pokud třeba tlumíme imunitu, pacient bude mít vyšší riziko infekcí, pokud bráníme tvorbě nových cév v nádoru, a tím zamezujeme jeho růstu, ovlivňujeme do jisté míry i další cévy, což může vést ke zvýšení krevního tlaku a podobně,“ doplňuje doktor Hartinger. K nežádoucím účinkům spojeným s léčbou patří i zvýšená teplota, zimnice, bolest svalů a kloubů, bolest hlavy a podobně.

Biologická léčba ovlivňuje pochody, které napomáhají tělu v boji s chorobou. náš odborník

PharmDr. Jan Hartinger, Ph.D.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.