Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Důležitost prevence: Jak mohou pravidelné návštěvy lékaře zachránit zdraví

1. srpna 2022 • 14:00

Ne vždy jsme sami k sobě zodpovědní. Ne vždy si hlídáme své zdraví tak, jak bychom měli. Přesto je prevence tím nejlepším, co pro sebe můžeme udělat. 

Češi se vracejí k preventivním prohlídkám

Díky pokrokům v medicíně je možné úspěšněji léčit mnoho těžkých nemocí, ale také dávají větší možnost jim předcházet. Proto vznikají různé programy, kterým se říká screening. Prevence není sice povinná, ale zachraňuje život.

Video se připravuje ...
Video: Jak provádět samovyšetření prsuVIDEO 

Laicky řečeno, screening znamená „prosívání“ populace, aby se zachytili nemocní ještě dříve, než na sebe choroba upozorní příznaky pokročilého stadia, kdy je šance na vyléčení podstatně nižší.

Včasný záchyt rakoviny

Screeningové programy mají včas odhalit onkologická onemocnění prsu, tlustého střeva, konečníku a děložního hrdla. Bohužel, pandemie covidu-19 se promítla mimo jiné i do počtu absolvovaných preventivních prohlídek nejen v ordinacích praktických lékařů, ale také v počtu absolvovaných screeningových prohlídek. „Pokud je rakovina zachycena v raném stadiu, šance na vyléčení pacienta je víc než 80%, v dalších stadiích pak samozřejmě výrazně klesá,“ říká Ivan Duškov, náměstek ředitele VZP ČR pro služby klientům. „Cílem projektu adresného zvaní je oslovit ty pojištěnce, kteří nechodí na preventivní prohlídky. Letos se chceme zaměřit na širší veřejnost, oslovit ji i dalšími cestami. Už dnes rozesíláme zhruba 80 000 zvacích dopisů měsíčně, rozhodně ale nezůstane jen u nich,“ dodává Ivan Duškov.

Šedá zóna pacientů

V roce 2020 přišlo ke svému praktickému lékaři na prohlídku o 190 300 klientů VZP ČR méně než o rok dříve, tedy v době před covidem-19. Výrazný propad v prevenci ve stejném období zaznamenali ale například také gynekologové a ordinace stomatologů. Souhrnná čísla za rok 2021 ale ukazují, že se pacienti do ordinací vracejí. Navíc u prohlídek pro děti odpovídá počet docházek více než 90 %. Na prevenci VZP klientům loni vyplatila přes půl miliardy korun. Největší zájem byl o očkování proti infekcím a příspěvek pro těhotné, respektive pro maminky do dvanácti měsíců po porodu v programu Maminka. Klienti také čerpali příspěvky na prevenci kardiovaskulárních nemocí a bezlepkovou a nízkobílkovinnou dietu. V dalších preventivních programech se pojišťovna věnovala i psychosociální podpoře, odměnám dárcům krve a pomoci v péči o nedonošená miminka. Ve fondu prevence má pro letošní rok VZP připravenou rekordní částku, a to 865 500 000 korun.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.