Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Celulitida: Proč trápí i štíhlé dívky a jak se jí zbavit?

30. června 2022 • 14:00

Ještě loni jste na svých stehnech viděla jen náznaky celulitidy, ale po roce už je to mnohem horší. Hledáte různé návody, jak se jí zbavit, začnete si masírovat stehna po koupeli a nakupovat kosmetiku s anticelulitidními účinky. Ale opravdu tohle pomůže?

Poznej svého nepřítele

Říká se, že když chceš vyhrát nad svým nepřítelem, máš se snažit ho co nejvíce poznat. Doktorka Diana Molnar z kliniky estetické medicíny Impera Beauty vám teď vysvětlí, jak celulitida vzniká, čím přispíváme k jejímu zhoršení a jaké prostředky nasadit dříve, než půjde o nevratný stav.

Video se připravuje ...
Podívejte se na tipy, jak se zbavit celulitidyVIDEO 

Děje se pod kůží něco zvláštního?

K projevům celulitidy dochází, když tukové buňky v podkoží shromažďují tuk a tím se zvětšuje jejich objem. Zvětšená tuková tkáň následně tlačí na kůži a deformuje ji. Tento proces je fyziologický a nijak neškodí zdraví, ale z estetického hlediska ženám vadí a přejí si tuto kůži vyhladit.

Jak celulitida postupuje?

Celulitida postupuje ve čtyřech stadiích. V první fázi jde pouze o histologické změny podkoží, minimální nebo skoro žádné viditelné změny. V další fázi kůže může stále vypadat normálně, štípnutí však odhalí „pomerančovou kůru“. Ve třetím stadiu kůže vykazuje známky „pomerančové kůry“ již bez skřípnutí. Ve čtvrtém stadiu je „pomerančová kůra“ bledá a bolestivá na pohmat, což se projevuje hlavně u lidí s nadměrnou obezitou. Toto stadium se považuje za nevratné, je doprovázeno destruktivními procesy, nevratnými změnami v mikrocirkulaci a poškozením nervových vláken (inervací).

Proč zrovná já?

Celulitida má multifaktoriální původ, neexistuje jedna příčina, která tuto změnu provokuje. Základními příčinami jsou špatné stravování, nadváha, dehydratace, nedostatečná fyzická aktivita, hormonální změny, genetika, ale na projev celulitidy má vliv také kouření, sedavé zaměstnání, chronický stres i chronická únava.

Když matka, tak já taky?

Ano, sklony k celulitidě se dědí, ale to neznamená, že u potomka rodičů, kteří mají celulitidu, se to na 100 % projeví. Tito lidé mají jenom vyšší predispozici a při dodržení správného životního stylu se to neprojeví.

Proč trápí i štíhlé dívky?

Projev celulitidy u štíhlých žen je způsoben ukládáním velkého množství toxinů v tukové tkáni. Když je v jídelníčku ženy velké množství nezdravého jídla, soli, alkoholu a také pokud žena kouří, v tukové tkáni se ukládá nadměrné množství toxinů. Dochází k lokálním změnám, městnání (stáze) a ke zvětšení povrchové vrstvy podkoží s následnou deformací kůže, a pak vidíme celulitidu.

Jsou na vině hormony?

Jednou z hlavních příčin celulitidy jsou estrogeny, ženské pohlavní hormony. Estrogeny, jedny z ženských hormonů vyskytujících se v nadbytku, způsobují oběhové a lymfatické poruchy v podkoží. Snížení propustnosti krevních a lymfatických cév je příčinou otoků a zadržování vody v těle, což má vliv na vznik celulitidy, zejména oteklého typu, způsobeného právě nadbytkem tekutin v tkáních. V případě nadbytku dalšího typu hormonu, progesteronu, dochází k oslabení kolagenových vláken a následně ke ztrátě elasticity pokožky.

Pomůže rozpohybovat lymfu?

Zadržování vody v tuku je jedním z faktorů nežádoucích změn (patogenezí). Oteklá a zvětšená tuková tkáň tlačí na vlásečnice a lymfatické žilky, čímž se situace jenom zhoršuje a není šance na zlepšení bez dodatečného úsilí. Proto je doporučováno dělat lymfodrenážní masáže nebo přístrojovou masáž BeautyLizer, která je efektivnější, odvodňovat tělo, abychom se zbavili jedné z příčin, které celulitidu komplikují. Aktivita lymfatických žilek závisí na svalové aktivitě. Jakmile se člověk začne více hýbat, rozproudí se mu lymfa, zlepší se metabolismus tukové tkáně, tuk začne ustupovat a projev celulitidy se zmírňuje.

Jaký vliv má pitný režim?

Pitný režim je důležitý pro zlepšení lymfodrenáže a umožňuje tělu zbavit se nadměrného množství toxinů, které se usazují v tukové tkáni. Zde mají lokální vliv a zvětšují tukovou tkáň, tedy následně zhoršují celulitidu. Dostatečné pití je zásadní i při zákrocích typu lipolýza. Tuk se z tukové buňky dostává ven do mezibuněčného prostoru a jenom při dostatečné hydrataci tkání a aktivitě lymfatického systému se dostane z mezibuněčného prostoru a vylučuje se z těla.

Nestačí jen cvičit, prohřát a prokrvit?

Aktivní cvičení může z velké části pomoci, ale ne úplně. Často je potřeba přidat přístrojové nebo ruční anticelulitidní masáže a také metody pro zpevnění pleti. Například přístrojem BeautyLizer, ten obsahuje červené světlo, které působí na pokožku a stimuluje výrobu vlastního kolagenu, protože jinak kůže zůstává vytažená, oslabená, nedrží tvar a bez zpevnění se i malé množství tuku bude vytlačovat na povrch. Prohřívací obklady jsou efektivní při prvním stadiu a jako prevence, stejně jako masírování, v dalších fázích se také používají, ale v komplexní terapii nebo jako domácí péče pro udržení a zlepšení efektu.

Vyřeší to zhubnutí?

Při zhubnutí se celulitida zmenšuje, je prostě méně viditelná nebo přechází na nižší fázi. V nějakých případech, když žena nemá kritickou nadváhu a má pevnou pokožku, může dokonce až vymizet, ale bohužel často přetrvává. V takových případech je potřeba přidat zákroky pro zpevnění pleti.

Mají efekt kosmetické přípravky?

Většinou fungují na prokrvení nebo zpevnění pokožky, jsou velice užitečné v komplexní terapii jako domácí péče, pro zesílení efektivity jiných zákroků a pro udržení výsledku. Mými favority jsou produkty PBserum, které obsahují enzymy: PBserum smooth out power má enzym kolagenázu – pro rozrušení starého nefunkčního kolagenu a stimulaci tvorby nového kolagenu, PBserum lifting power má navíc ke kolagenáze DMAE pro vyhlazení drobných vrásek. A pak ještě PBserum draining power s drenážními účinky díky enzymu hyaluronidázy.

Jsou přístrojová ošetření účinná?

Existují přístroje, které mají vliv na několik faktorů škodlivých dopadů celulitidy a jsou velice efektivní. V klinice Impera Beauty Boutique doporučujeme přístroj BeautyLizer, který má i lymfodrenážní účinek, masážní účinek, rozbije tvrdé bouličky tuku, ale má také speciální červené světlo pro zpevnění pleti. Čili jedním zákrokem řešíme tři problémy, což dost urychluje terapii. V komplexní terapii doporučujeme fyzickou aktivitu, správné stravování a pití, produkty na domácí péči PBserum lifting power / smooth out power / draining power, Jalupro body cream.

Dá se „pomerančové kůži“ předejít?

Je důležité dodržovat správný životní styl, zdravé stravovaní, dostatečný příjem tekutin, dbát na fyzickou aktivitu, dopřát si pravidelné přístrojové masáže, alespoň jednu kúru ročně. Současně s tím pečovat o kvalitu a pevnost kůže pomocí speciálních krémů a olejíčků pro tělo. Chodit na lymfodrenážní masáže celého těla.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.