Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Hladká pauza: Jak zkrotit na léto své chloupky?

10. srpna 2023 • 14:00

Když chcete mít hladkou pokožku bez chloupků, musíte se snažit. Holíte, epilujete, a pokud vás to přestane bavit, svěříte svoji pokožku laseru. Máme pro vás pár rad, které se hodí před laserovým ošetřením.

Chloupky nejsou věčné

Chloupků se zbavujeme depilací nebo epilací. Při depilaci se odstraní pouze viditelná část chloupku, tedy ta nad kůží. Patří sem běžné holení žiletkou i některými typy strojků nebo depilační krémy. Epilace se postará i o kořínek chloupku – cibulku. Může být dočasná, například když si chloupky trháte elektrickým strojkem, epilačními pásky, voskem nebo třeba pinzetou. Trvalá epilace vás postupně chloupků zbaví už navěky. K tomu se používají lasery, intenzivní pulzní světlo, které možná znáte pod zkratkou IPL, elektrokoagulace jehlou anebo ultrazvuková epilace.

Video se připravuje ...
Jak probíhá depilace cukrovou pastou?VIDEO 

Jak funguje IPL

„IPL neboli intenzivní pulzní světlo mnozí označují za laser, ale IPL funguje na jiné bázi. Při jeho využití je zpravidla potřeba většího počtu opakování a ošetření samo o sobě také dosahuje jiných, často ne tak markantních výsledků,“ vysvětluje lékařka Helena Reisingerová z pražské kliniky Mediestetik.

Trvalejší efekt

„Účinnější a také rychlejší metodou je skutečná laserová epilace prováděná u nás alexandritovým laserem. Paprsek proniká k cibulkám chloupků a vyvolává jejich tepelnou destrukci, další chloupky proto zkrátka nemají odkud růst. Výsledky se dostavují bezprostředně po ošetření a až 80 procent stávajících chloupků už nikdy znovu neporoste. Laser se zaměřuje pouze na chloupky v růstové fázi, ošetření se proto musí v rozmezí zhruba čtyř týdnů zpravidla třikrát až pětkrát opakovat, aby byl každý chloupek zasažen v té správné fázi,“ vysvětluje lékařka. Ošetřit nelze výrazně snědou, opálenou nebo tetovanou pokožku, protože laser je orientován na pigment, a tak by mohl kůži poškodit. Ze stejného důvodu pak nelze epilovat také hodně světlé nebo bílé chloupky, v nichž není obsažen téměř žádný pigment.

Zdravotní překážky

„Ošetření laserem neprovádíme u akutních kožních onemocnění, včetně nádorových. Ideální není ani kůže s ekzémem. Laser lze použít, pokud je ekzém v neaktivním stadiu. Ošetření by se měly vyhnout i osoby s epilepsií,“ uzavírá doktorka Reisingerová. Laserové epilační zákroky nejsou vhodné pro těhotné či kojící ženy.

Pro lepší výsledek

Pět až sedm týdnů před laserem je třeba vynechat epilační přípravky, které odstraní chloupky i s kořínkem (epilátor, vosk, pinzeta). Takže se holte pouze žiletkou. Chloupky jsou pak silnější a lépe reagují na laser. Po ošetření používejte vysoké UV faktory, a to i při počasí pod mrakem. Také vynechejte peeling a abrazivní kosmetiku vůbec.

Na místa ošetřená laserem by nemělo dopadat silné sluneční záření, mohlo by dojít k hyperpigmentaci kůže.

 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.