Banány k snídani? Zapomeňte, není to dobrý nápad! Tohle dělají s tělem | Moje zdraví

Banány k snídani? Zapomeňte, není to dobrý nápad! Tohle dělají s tělem

Video se připravuje ...
26. února 2024 • 04:31

Banány jsou oblíbené kvůli své chuti, vysokému obsahu draslíku a různých živin. Navíc se velice snadno přibalí na cesty. Jíst ale k snídani jen ovoce není dobrý nápad. 

Nestíháte se nasnídat, a tak popadnete banán s tím, že si ho někde po cestě rychle sníte? Není to ale dobrý nápad. Banány jsou totiž bohaté na sacharidy, zejména na přirozený cukr fruktózu. A to zejména pokud ji sníte nalačno na začátku dne, může způsobit rychlý nárůst hladiny cukru v krvi, což může vést k následnému poklesu energie a pocitu hladu. Stejná situace by například nastala, kdybyste ráno vypili jen pomerančový džus.

Co jíst při hubnutí? Podívejte se na video odbornice ze společnosti Nehlad:

Video se připravuje ...
Andrea Jakešová: Co jíst při hubnutí?VIDEO 

Banány samy o sobě obsahují jen velmi málo bílkovin a tuků, což jsou důležité živiny, které pomáhají udržovat pocit sytosti a stabilizovat hladinu cukru v krvi. Pokud snídáte pouze banán, může se stát, že budete brzy hladoví, což může vést k nedostatku energie a také k takzvanému vlčímu hladu.

"Banány se zdají být perfektní možností, jak si vzít něco rychlého do ruky. Ale při bližším pohledu zjistíte, že pokud je jíte samotné, není to nejlepší volba, protože jsou z celé čtvrtiny tvořeny cukrem. Rychle vás nabudí, ale brzy budete unavení a budete mít hlad,“ shrnuje doktor Daryl Gioffre, odborník na výživu, který také napsal knihy zabývající se tím, jak se zbavit závislosti na cukru. 

Ovoce se ale nebojte

Samozřejmě je důležité do svého jídelníčku zařadit ovoce a zeleninu a neznamená to, že byste nikdy neměli jíst banány. Jen byste se měli ujistit, že k banánu a obecně k ovoci přidáte nejlépe potraviny s vysokým obsahem bílkovin.

Dobrou volbou budou jogurt, kefír nebo skyr. "Snídaně je důležitá nejen pro dobrý start dne. Měla by obsahovat všechny živiny, to znamená bílkoviny, tuky, sacharidy doplněné o ovoce či zeleninu s bonusem vlákniny, která je klíčová pro zdravý životní styl. Snídaně slouží především k doplnění energie a zajištění správné hladiny krevního cukru. Pokud je poctivá a dostatečně vyvážená, pomůže vám nejen proti hladu, ale také proti chuti na sladké," doporučuje nutriční koučka Ing. Veronika Burik, autorka kuchařky Žij zdravě.

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.