Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Co snídat při hubnutí? A opravdu se snídaně nesmí vynechat? Odpověď odbornice překvapí

Video se připravuje ...
26. ledna 2024 • 04:55

Pokud vynecháte snídani, určitě se nic strašného nestane. Studie ale ukazují, že zdravější je toto první jídlo dne správně vyvážit. Zjednoduší to hubnutí.

Jak vysvětluje nutriční terapeutka a technoložka potravin Veronika Pourová z Nehladu, není třeba se stresovat z toho, že se nenajíte hned po probuzení. „Můžete si snídani udělat s sebou do práce, a pak už ji možná nazvete spíše dopolední svačinou, ale je fajn před obědem nějaké jídlo zkonzumovat,“ říká Veronika Pourová.

Odborné studie podle ní ukazují, že když člověk nesnídá, má tendenci si třeba k večeru vybírat spíš nějaké tučnější potraviny. Častěji má také odpoledne hlad. To pak zase vede k tomu, že se večer více nají, a proto se ráno cítí ještě najedený.

Snídaně podle Pourové pomáhá k lepšímu rozložení živin. „Pokud nesnídáte, zůstanou vám jenom další dvě hlavní jídla, oběd a večeře. Pak už hrozí, že třeba nezvládnete zařadit do jídelníčku dostatek bílkovin, dostatek komplexních sacharidů, že třeba nějaká ta porce bude příliš velká,“ vysvětluje Pourová.

Co by měla snídaně obsahovat? A je lepší slaná, nebo sladká? Podívejte se na video v úvodu článku.

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.