Yzop lékařský | Moje zdraví

Yzop lékařský

Yzop je polokeř, který má své široké uplatnění nejen v léčitelství, ale také v kuchyni. V Česku se pěstuje, ve volné přírodě ho tu totiž nenajdeme.

Popis

Yzop lékařský (Hyssopus officinalis) je polokeř z čeledi hluchavkovitých. Tento aromatický, plazivý polokeř dosahuje výšky 20–50 cm. Listy jsou vstřícné, přisedlé, úzce kopinaté, po obou stranách hustě žláznaté. Na koncích lodyh jsou květenství v lichoklasech tvořených 3–7 zpravidla modrofialovými květy. Na jednotlivých květech jsou patrné dva pysky dole srostlé v úzkou lysou rourku; horní je kratší a vykrojený, dolní delší a třílaločný. Výrazné jsou rovněž 4 dlouhé tyčinky i čnělka, které vyčnívají daleko z koruny. Kvete od července do září. 

Účinné látky

Nať yzopu obsahuje silice pinen a pinokamfon, flavonový glykosid hesperidin a diosmin a dále třísloviny. Významný je i obsah vitamínu C. Droga má kořenitě kafrovitý pach a hořkou chuť.

Účinky na zdraví

Yzop se od starověku používá jako léčivá rostlina a koření, od 10. století se též pěstuje. Nejčastější využití yzopu je při zánětech hrdla a ústní dutiny, kdy se používá jako kloktadlo. Jako čaj je velmi vhodný zvláště pro děti, kterým dokáže rychle a účinně pomoci při zánětu průdušek a usnadnit vykašlávání hlenů. Ulevuje rovněž při nadýmáníbolestivé menstruaci, studený výluh se s úspěchem používá proti nadměrnému pocení (obyčejnému i klimakterickému). Doporučuje se rovněž jako posilující nápoj pro starší lidi. Výtažky z listů mají antibakteriální účinky. Olej s výtažky z yzopu se používá na masáže částí těla postižených ochrnutím po mozkové mrtvici.

Co způsobuje nadměrné pocení? Více čtěte zde.

V gastronomii je yzop používán k dochucování pečeného masa, polévek, omáček, salátů, nakládané zeleniny, paštik a nádivek do drůbeže. Používá se také při výrobě likérů.

Výskyt

Vyskytuje se ve Středozemí, na východě však až po Kavkaz a Sibiř, v Česku se pěstuje. Ve volné přírodě se s ním nesetkáme, protože obtížně přečkává naši mrazivou a mokrou zimu. Zato dříve jsme ho mohli najít téměř na každé zahrádce.

Sběr

Nať yzopu se sbírá v období květu mezi červencem a zářím.

Domácí recepty

Odvar

Pro jeho přípravu je zapotřebí 2 čajové lžičky usušeného yzopu, cca půl litru vody. Směs vařte asi 5 minut a poté ji nechte 10 minut vylouhovat. Popíjejte dvakrát denně.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.