Váš krk prozrazuje skutečný věk. Jak se o něj starat, aby tak rychle nestárl? | Moje zdraví

Váš krk prozrazuje skutečný věk. Jak se o něj starat, aby tak rychle nestárl?

Váš krk prozrazuje skutečný věk. Jak se o něj starat, aby tak rychle nestárl?
Právě krk prozradí, jak jste na tom se stárnutím • Autor: iStock.com
11. února 2020 • 06:00

Můžete mít sebelepší make-up, používat liftingové krémy, mít vysportované tělo a dokonalé vlasy, přesto ale jedna výrazná část těla prozradí, jak na tom s věkem skutečně jste. Krk. Ne nadarmo si ho některé dámy zahalují šátky a šperky. Jak váš krk stárne? A jde ho omladit?

Chcete-li zjistit věk člověka, podívejte se mu na krk, říká se. Je to proto, že právě na krku se objevují první známky stárnutí. A odborníci to potvrzují. „Kůže na krku je velmi jemná, méně se mastí, a proto brzy stárne. Zato omladit ji bývá složitější. Ale máme metody, kterými to dokážeme,“ uvádí MUDr. Miloš Kravciv, dermatolog z Lékařského domu Praha 7.

„V boji se stárnutím krku nás už dopředu znevýhodňuje fakt, že sval na krku, tzv. platyzma, se neupíná na žádné kosti, ale je umístěn v podkoží. Proto snadněji podléhá gravitaci,“ doplňuje ho kolega, plastický chirurg MUDr. Josef Kulhánek. Druhým důvodem je vystavení slunečnímu záření, kdy na krk většina z nás zapomíná a nepoužívá dostatečné množství opalovacího krému. Genetika a hormonální fluktuace mohou také ovlivnit produkci kolagenu a elastinu v celém našem těle včetně krku. Tyto faktory pak mohou společně způsobit, že se změní struktura krku – čára klesá dolů a nakonec vytváří krepový efekt.

Jak tedy zabránit stárnutí krku?

Abyste projevy stárnutí zpomalili, dodržujte několik pravidel. Kupte si nízký polštář, nepředsunujte hlavu a pečujte o pokožku přípravky určenými pro oblast krku. Hydratujte také zevnitř – nezapomínejte pít

Určitě také myslete na ochranu před slunečními paprsky a používejte na krk přípravky s SPF. Důležitou roli v prevenci hraje také vaše životospráva. Určitě je dobré zvážit zvýšení přísunu omega 3 mastných kyselin: „Tyto mastné kyseliny jsou nezbytným nástrojem přirozené produkce kolagenu v těle,“ říká Alex Roher,  anesteziolog z kliniky v San Diegu a dále navrhuje: „Pokud je konzumujete večer, řekněme po šesté hodině, je méně pravděpodobné, že se do doby, kdy jdete spát, rozloží na palivo pro jiné tělesné funkce, takže je vaše tělo může použít k opravě pokožky.“

Jak snadno a rychle krk omladit

Tvar krku a brady je zatím dobrý, ale kazí to vrásky nebo pigmentové skvrny? Krémy nepomáhají a vy chcete vzhled krku vylepšit? K omlazení pleti můžete využít laser, radiofrekvenci nebo vlastní krevní plazmu. Jak se to provádí?

Laserová rejuvenace funguje tak, že laser pokožku prohřívá a stimuluje tvorbu nových tkání a kolagenu. „Použití laseru ještě předchází diamantová dermabraze, kdy se pleť vybrousí, aby se zbavila odumřelých buněk. Tak se lépe připraví na laser,“ popisuje doktor Kravciv. Je to jedno z nejrozšířenějších ošetření. Vyžaduje dvě opakování v rozmezí 6 týdnů, pak stačí zajít jen jednou za půl roku.

Jinou možností je zákrok se složitým názvem sublativní radiofrekvenční rejuvenace. Jedná se o elektromagnetické vlny, které prohřejí kůži a podpoří v ní regenerační procesy. Působí hlavně v podkoží, zatímco povrch pokožky šetří, takže se dříve zhojíte. „Asi 12 hodin po ošetření doporučujeme vyhýbat se horkým koupelím nebo sauně. Poté už můžete nanést make-up a normálně fungovat,“ radí dermatolog. Většinou jsou potřeba 3 sezení v rozmezí 4–6 týdnů, plný efekt se dostaví po několika týdnech. Ošetření se, na rozdíl od laseru, hodí i pro opálenou pleť.

Třetí možností je tzv. plazmaterapie. Při této terapii se pacientovi odebere malé množství krve, která se rozdělí na jednotlivé složky. Jednou z nich je právě plazma, plná tělu prospěšných látek. „Odebranou plazmu ještě obohatíme o buněčné aktivátory a jehličkami aplikujeme do podkoží, kde spustí přirozenou regeneraci,“ vysvětluje MUDr. Miloš Kravciv průběh této unikátní metody. Kromě těchto tří může s omlazením krku také pomoci injekce kyseliny hyaluronové či botoxu.

Chcete se zbavit dvojité brady?

Pokud vás však trápí tvar krku a brady, nikoliv vrásky, budete muset sáhnout po invazivnějším řešení, od liftingu po liposukci. Metody je možno také zkombinovat. Avšak cenově bývají dražší než vyhlazování vrásek pomocí laseru.

Používanou metodou k odstranění dvojité brady je tzv. necklift, kdy povadlému krku a dolní čelisti pomůže lifting. „Chirurg provede dva řezy za ušima, zpevní svaly krku a vytáhne kůži, aby zajistil požadovaný tvar. Zbývající kůži odstraní. Je-li třeba, lze tento zákrok spojit s liposukcí,“ popisuje MUDr. Kulhánek z Lékařského domu Praha 7. Po operaci budete nosit zpevňovací návlek a asi dva týdny zachovávat klidový režim. Ještě několik týdnů poté můžete mít pocit těsného krku, který ale sám zmizí.

Kdo se bojí operace nebo nemá čas na delší rekonvalescenci, může využít tzv. niťový lifting, jehož průběh vysvětluje doktor Kulhánek: „Nitě se do podkoží zavádějí v lokální anestezii, s použitím speciálních dutých jehel. Zákrok zabere asi 30 minut.“ Hojení poté trvá přibližně týden. Pokud se vám ani tato metoda moc nelíbí, můžete využít k odstranění dvojité brady klasickou liposukci. Probíhá v lokální anestezii, je rychlá a vaše dvojitá brada je odsáta. „Asi 3–4 dny po operaci doporučujeme nosit speciální zpevňovací čelenku, do práce se můžete vrátit podle zdravotního stavu už po týdnu a za dva týdny se zapojíte do běžných aktivit,“ uzavírá možnosti úpravy krku MUDr. Kulhánek.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.