6 zdravých návyků, s kterými se dožijete vysokého věku? Vyzkoušejte je všechny! | Moje zdraví

6 zdravých návyků, s kterými se dožijete vysokého věku? Vyzkoušejte je všechny!

6 zdravých návyků, s kterými se dožijete vysokého věku? Vyzkoušejte je všechny!
Pohyb a zdravý životní styl jsou nejlepší prevencí proti obezitě, která ovlivňuje vznik diabetu 2. typu • Autor: iStock.com
9. března 2024 • 06:00

Proč někteří z nás stárnou pomaleji než ostatní? Zásadní roli v délce života hraje naše genetika, velký vliv má ale také životní styl a dieta. Jaké návyky vám pomohou dožít se vysokého věku?

Pozitivní myšlení

„Když se díváme na životopisy těch opravdu dlouhověkých osob – a tím mám na mysli lidi nad devadesát a sto let – a hovoříme s nimi, tak zpravidla vidíme, že to ani oni neměli v životě lehké, mnohdy úplně naopak – je až s podivem, jaké osudy je potkaly,“ říká přední česká odbornice na stárnutí, zakladatelka a ředitelka Gerontologického centra v Praze, doc. MUDr. Iva Holmerová, Ph.D. „Ale oni se s tím uměli vyrovnat, překonat to a – jak říkala spisovatelka a novinářka Lenka Reinerová – nelitovat se. Myslím si, že je důležité, aby měli lidé, zejména ve vyšším věku, rádi sebe a své blízké. Je dobré se určitě věnovat sám sobě a užívat si, svůj čas bychom ale měli v každém věku rozmělnit i nějakou činností a pomocí jiným. To je, myslím, docela důležitá věc,“ zdůrazňuje.

 

Zdravá strava

Čím častěji konzumujeme rizikovou potravinu, tím větší množství protilátek v našem těle vzniká a tím více se zhoršuje celkový zdravotní stav. Vhodné potraviny vás asi nepřekvapí, ale není špatné si je zopakovat: Jsou to kvalitní složené sacharidy, především celozrnné potraviny. Důležité jsou také zdravé tuky – nenasycené mastné kyseliny, zejména omega-3, které jsou v rybách. A pak zelenina, především listová, a bobulovité ovocné plody. Například kapusta je jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů, jako jsou lutein a zeaxantin, které pohlcují a neutralizují volné radikály tvořené UV zářením. Z nápojů vsaďte na zelený čaj.

Příklad zdravého jídelníčku najdete zde.

Hýbejte se

Výsledky studie, která se zabývala vlivem cvičení na stárnutí, byly poprvé publikovány v odborném časopise European Heart Journal. Stojí za ní tým německých vědců, který rozdělil 124 zdravých, ale ne zrovna sportu a fitness cvičení nakloněných lidí ve věku od 30 do 60 let do čtyř skupin. První skupina nadále lenošila a nesportovala. Ostatní tři skupiny se třikrát týdně po dobu třičtvrtěhodinky věnovaly sportu.

Všichni lidé, kteří se hýbali, na tom byli mnohem lépe než ti, kteří se nehýbali. A ti, kteří se věnovali rychlejšímu cvičení, na tom byli lépe než ti, kteří posilovali. Pokud tedy chcete dosáhnout pomalejšího stárnutí a mladšího vzhledu, vynechejte zvedání těžkých závaží. Pro vaše buňky jsou naopak pozitivní běh, plavání či jízda na kole.

Obklopte se přáteli

Odborníci z Northwestern University studovali nedávno skupinu lidí starších 80 let, kteří se vyznačovali skvělou pamětí, zhruba na úrovni osob středního věku. Významným společným znakem těchto paměťových „superhrdinů“ bylo velké množství pozitivních sociálních vztahů. „Existuje řada dřívějších výzkumů, které naznačují, že sociální integrace, angažovanost v rodině a emocionální podpora vašich blízkých jsou pozitivně spojeny s kognitivními funkcemi u starších dospělých,“ říká vedoucí studie Amanda Cook Maher z Northwestern University. Kvalitní vztahy se tedy ukazují jako důležitý faktor pro zachování kognitivních funkcí mozku, tedy těch souvisejících s pamětí, učením, myšlením a podobně. Jiná studie na více než 90 000 ženách mezi 50 a 79 lety potvrdila, že ty, které uváděly, že cítí podporu rodiny a přátel, měly větší předpoklady žít déle než ty osamělé.

Vystavte se rozumně slunci

Sluneční záření urychluje stárnutí pokožky a nadměrné slunění navíc zvyšuje riziko nádorového onemocnění kůže. Kvůli tomu bychom se ale slunce neměli vzdávat. Ze slunečních paprsků si totiž tělo tvoří vitamin D. Ten se společně s vitamínem K2 podílí na efektivním vstřebávání a ukládání vápníku do kostí a zubů, který se jinak může ukládat v cévních stěnách a měkkých tkáních a výrazně zvyšovat riziko nemocí srdce a cév. Déčko má také pozitivní vliv na imunitu, na regulaci krevního tlaku, na růstu krevních, svalových a kožních buněk. Při dostatečných dávkách zlepšuje šanci na vyléčení nemocí a často působí i preventivně. Vitamin D ovlivňuje také funkce mozku. Jedna ze slibných studií uvádí, že doplnění vitaminu D může velmi významně pomoci lidem se středně závažnou depresí.

Spěte

Nedostatek spánku je spojen s řadou zdravotních problémů včetně zvýšeného rizika srdečních onemocnění, rakoviny, cukrovky a obezity. Do tohoto seznamu si ale přidejte i stárnutí obličeje. Ženy ve věku 30 až 49, které spí méně než 5 hodin denně po dobu jednoho měsíce, mají dvojnásobně více jemných vrásek, vysušenější pokožku a více kožních problémů oproti těm, které spí déle. Vyplynulo to ze studie Estée Lauder a Case Medical Center z University Hospitals.

Co dělat: Nepovažujte spánek za ztracený čas. Myslete na to, abyste spali alespoň sedm hodin každou noc. Pokud nemůžete spát, zkuste si přečíst, jaké jsou nejčastější příčiny a co s nimi.

 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.