Nechcete mít obézní dítě? Pak mu musíte jít příkladem | Moje zdraví

Nechcete mít obézní dítě? Pak mu musíte jít příkladem

Nechcete mít obézní dítě? Pak mu musíte jít příkladem
... • Autor: istock.com
1. února 2023 • 06:00

Děti často jedí očima. I proto se stává, že vše, co se jim na první pohled nezdá „hezké“, předem zavrhnou. Vám pak sdělí, že tohle nejedí, protože jim to nechutná. Jak ovlivnit stravu dítěte tak, aby bylo nejen zdravé, ale i štíhlé?

 

Jednoznačně je třeba začít u sebe. To vy jako rodiče dáváte dítěti představu, co je zdravé a chutné, a co již nikoli. Jen těžko můžete jíst hamburger z fastfoofu a dítěti dát na talíř rajče či okurku. Tak to zkrátka nefunguje.

Video se připravuje ...
„Přestali jsme obědvat.“ Doktorka Cajthamlová o obezitě, dětech a nešvarech u jídla za covidu.VIDEO 

Princip všeho, co dítě dělá, pochází od rodičů – od chování, pocitu sebelásky až po návyky, které dítě od dospělých často přejímá. Pokud tedy nechcete, aby vám domem chodil malý cvalík, musíte mu vy sami jít příkladem. Bohužel, nebo bohudík? To už si musíte rozhodnout sami.

Všeho s mírou

Jak už to bývá, dítě pozoruje, a to, co vidí, má tendenci také zkoušet a brát za vlastní. Pokud vás tedy uvidí s neustále přeplněným talířem, na kterém bude vždy kus dortu, věřte nebo ne, ale bude to chtít také. A vy mu to jistě rádi dáte. Co ale něco změnit a učit se současně se svým dítětem, že méne někdy znamená více? Přece vám nikdo neříká, že si za dvě hodiny zase nemůžete něco vzít.

Učte se

Jeden od druhého. S tím také souvisí celková etika stravování. Zkusit dítě zahrnout do své „vařící“ rutiny a vymýšlejte recepty, které budou nejen plné barev, ale také rozmanité v chutích. A pak se zaměřte na to, aby vše, co připravíte, vám všem chutnalo. Pamatujte na to, že to, jaké bude mít vaše dítě stravovací preference, záleží vlastně jen na vás.

Zastavte se

Jste neustále ve spěchu a svou ratolest odbudete tím, že jí uprostřed supermarketu vrazíte do ruky bílý rohlík? Pak se nemůžete divit, že ho po vás dítě bude vyžadovat dál. Jídlo by mělo být radostí, a to dokonce i to zdravé. Proto se snažte zastavit a jídlo si společně s dítětem vychutnat.

Pozor na cukry

Cukr je droga jako každá jiná. S přemírou cukru v těle se vaše dítě stane na cukru závislým. Jakmile pak svou dávku tohoto bílého zla nedostane, dostaví se u něj abstinenční příznaky v podobě vzteku a nervozity. Zkuste proto přemýšlet a raději než sladkosti volte ovoce nebo smoothie. Opět je to o tom, že chutě, které dítě bude mít, jsou chutě, které mu vy sami dáte.

Jíme, abychom žili

Nežijeme, abychom jedli a polovinu života strávili v ledničce nebo její bezprostřední blízkosti. Jídlo nám má dát potřebnou energii, než nám ničit zdraví i psychiku. Naučte sebe i své děti jíst střídmě a volit vždy plnohodnotné potraviny s obsahem všech potřebných nutrientů. 

Hýbejte se

Rádi se válíte na gauči a koukáte na pohádky? Sem tam to není problém. Pokud však takto trávíte většinu volného času, měli byste zpozornět. Tohle není život a zážitky tím rozhodně nevytvoříte. Jděte se projít do lesa, nebo jeďte na výlet. Vezměte své dítě s sebou do posilovny, aspoň uvidí, jak je pohyb ve skutečnosti krásný.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.