Noční péče: Proč se pleť regeneruje v noci a jak se o ni správně starat | Moje zdraví

Noční péče: Proč se pleť regeneruje v noci a jak se o ni správně starat

Noční péče: Proč se pleť regeneruje v noci a jak se o ni správně starat
... • Autor: istock.com
11. srpna 2022 • 06:00

Taky jste si donedávna mysleli, že přípravky na pleť, které používáte, jsou univerzální? Omyl. Pleť se totiž obnovuje v noci, a to až třikrát rychleji než za bílého dne. Proto je třeba v péči o ni dostatečně přemýšlet.

Naše pokožka je každodenně vystavena řadě „ničivých“ faktorů. Mezi ně patří UV záření, změny teplot, klimatizace, toxiny v ovzduší, ale také stres a životní styl každého z nás.

Video se připravuje ...
5 kroků k dokonalému odlíčení make-upuVIDEO 

O pokožku se tedy musíme starat a buďte si jistí, že na zvolené péči skutečně záleží. Vlivem vnějších faktorů dochází k narušení vrchní vrstvy epitelu a bariéra pokožky tak samovolně slábne. Pleť ztrácí vlhkost, flekatí, je unavená, může se objevit akné. Vhodně zvolenou péčí však můžete pokožce vrátit vše, co potřebuje.

Nejefektivnějším způsobem její revitalizace je pravidelná noční péče. Ano, čtete správně. Noční péče je v péči o pokožku našeho obličeje skutečně ta zásadní. Přes den se totiž kůže regeneruje o mnoho pomaleji, než je tomu v noci. V průběhu spánku se obnoví potřebná hydratace včetně výživy a obnoví se také poškozené DNA.

Denní péče

Přes den se pleť chová jinak než v noci. Je tedy třeba dvojí péče, aby vaše pleť měla, co potřebuje. Denní péče by měla být zaměřena na ochranu. Používejte přípravky, které pleť chrání před slunečními paprsky, znečištěním a špínou. Vaše denní rutina by měla zahrnovat jemný čisticí prostředek, toner, opalovací krém a zvlhčovač.

Noční péče

Noční péče spočívá v obnově poškození způsobených vnějšími faktory a stresem, kterým je pokožka během dne vystavena. Zaměřuje se na odstranění make-upu a hloubkové čištění. Zároveň pleti dodává hydrataci a výživu, potřebnou pro regeneraci buněk.

Jak na správnou péči?

Péče o pleť se však netýká pouze krémů a vhodně zvoleného séra. Začíná u čistoty pleti. Proto je nutné, aby jste pleť čistili, a to skutečně dvakrát denně, tedy ráno i večer.

Večer to dělá většina z nás, aby smyla make-up a jakousi tíži celého dne, ale co ráno? Ráno na správné čištění mnoho z nás zapomíná, protože přes noc přece nejsme namalované. Tak proč pleť vlastně čistit? Odpověď je jednoduchá. Během noci se z pleti uvolňuje maz, který ucpává póry. Pokožka tak ztrácí schopnost dýchat. To je hlavním důvodem, proč je nutné i ráno, po probuzení, svou pleť očistit. Potřebuje stejně jako vy přísun kyslíku.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.