Jakým lahůdkám neodolala ani císařovna Sissi?
Napadlo vás, na čem si pochutnávala Kleopatra? Nebo Napoleon Bonaparte? Co si nedokázali odepřít císařovna Sissi nebo Albert Einstein? Ano, i slavní mají slabosti a dobré jídlo mezi ně určitě patří.
Když Winston Churchill přišel do své oblíbené restaurace v londýnském Ritzu, personál měl vždy napilno. Státník miloval dokonale připravené jídlo a rád používal slavnou větu Oskara Wilda: „Jsem mužem jednoduchého vkusu, snadno se spokojím s tím nejlepším.“ Dobrým jídlem zajídal nejen obrovskou psychickou zátěž, ale i těžké deprese. Byl milovníkem extra silných vývarů, hovězí pečeně s joršírským pudinkem, zbožňoval i dušené dršťky. K tomu si dal whisky a doutník. Zato anglický čaj mu k srdci nepřirostl. „Až se jednou narodí druhý Churchill, chtěl bych být jeho osobním kuchařem,“ řekl slavný francouzský šéfkuchař Raymond Blanc.
Císař Karel IV.
Velký panovník byl známý jako velmi vášnivý lovec divoké zvěře, kterou měl velmi rád i na talíři. Jeho kuchaři většinou pocházeli z Itálie a Francie, takže byl zvyklý na vybranou kuchyni.
Jeho hostiny sestávaly z mnoha chodů. Podávaly se paštiky, zeleninové a masové polévky, vývary, luštěninové kaše, pečená zvěřina na nejrůznější způsoby, nadívaná drůbež, ryby a rybí saláty, masová ragú. Přes veškerou opulentnost jídel se ale panovník nepřejídal a držel půsty. Pokrmy nebyly přeslazené, překořeněné ani přesolené. A co bylo jeho zamilovanou lahůdkou? Karbanátek v trojobalu s cibulovou omáčkou – na tuhle lahůdku si zvykl ve Francii.
Tomáš G. Masaryk
Prezident dával přednost jednoduchým jídlům a měl velmi rád českou kuchyni. Dával jí přednost před lahůdkami ve vybraných restauracích, nikdy si nepotrpěl na složitá jídla o mnoha chodech. Kuchařky u Masaryků patřily vždy k nejlepším.
Miloval švestkové knedlíky s mákem, topinky s česnekem, ovesnou kaši, škubánky i makový koláč. Mezi jeho oblíbené lahůdky, které mu připravovala jeho americká manželka, patřila jablečná omáčka. Masarykovi velmi chutnala s pečenou kachnou. A co měl nejraději? Bylo toho víc, k dobrotám určitě patřily slavné obložené chlebíčky, které se staly milovanou lahůdkou snad všech Čechů.
Napoleon Bonaparte
Císař a velký evropský vojevůdce nepatřil mezi klasické gurmány, měl rád jednoduchá, ale dobře připravená jídla. Před bitvou byl v jídle obzvlášť zdrženlivý a stačil mu kousek kuřete na olivovém oleji a cibuli.
Miloval horké polévky, pořádný kus vařeného hovězího, k tomu trochu ovoce a zeleniny, od všeho jen malý kousek. Likéry nepil nikdy, víno si ředil vodou a popíjel ho k jídlu. I když měl rád luštěniny, hrozil se zelených fazolek – bál se, že v nich najde nitky, které mu připomínaly chlupy, a z toho se mu zvedal žaludek. Jeho oblíbeným mlsáním byly brambory – měl je nejraději opečené na uhlících v ohništi a k tomu trochu smetany se solí. Zbožňoval čerstvé mandle, kterých dokázal sníst i celý talíř.
Císařovna Alžběta Bavorská – Sissi
Císařovna, o které se říkalo, že patří mezi nejkrásnější ženy 19. století, byla na tehdejší dobu vysoká a velmi štíhlá (172 cm/50 kg). Krásnou postavu ale neměla zadarmo. Váhu si udržovala až fanaticky a neustále držela diety nebo hladovku.
Samotné maso jí bylo odporné, takže si nechávala vymačkávat šťávu z polosyrových bifteků do řídkých polévek, nebo jedla jen jakési sušené výtažky s kuřete, hovězího a zvěřiny. Celé týdny jedla jen vejce, pomeranče a pila syrové mléko, kamkoli na cesty si vozila vlastní krávy. Nesnídala a k večeři si málokdy dávala něco jiného než řídké omáčky. S rozkoší si dopřávala jen jahody s medem.
Kleopatra, královna Egypta
Oslavovaná vládkyně Egypta, jedna z nejslavnějších svůdnic světa dobré jídlo považovala za samozřejmost. Měla kolem sebe nejlepší kuchaře a v její době se v Egyptě jedlo podobně jako v Evropě.
Ráno snídala královna nejčastěji chléb namočený do piva nebo vína, k tomu přikusovala oblíbené fíky a olivy. Oběd mívala lehký, nechtěla si zatěžovat zažívání před velkolepou večeří. V té nechybělo maso, nejčastěji volské, gazelí, křepelčí, ryby a hodně bylinek. Milovala cibuli a česnek, k tomu spoustu různé další zeleniny a luštěnin. Ze sladkého jí chutnal koláč s fíky a ořechy, politý medem.
Albert Einstein
Geniální fyzik a matematik nikdy nepatřil k lidem, pro které by jídlo znamenalo víc, než je nezbytně nutné. „Když se příliš zasytím, moc mi to nemyslí,“ říkal. Zejména v mládí se nestravoval nijak pravidelně, takže ve starším věku trpěl zejména zažívacími potížemi. Ostatně, i proto se rok před smrtí stal vegetariánem. Bez masa se cítil zdravotně lépe.
Nejraději snídal, miloval především vejce, zejména smažená a míchaná. Mezi oblíbená jídla u něj patřily zelené fazolky, skopové maso, chřest, a také špagety na italský způsob. Přestože nebyl náročný, řízky a maso musel mít vždy dobře propečné. „Nejsem přece tygr,“ říkával. I skromný strávník, jakým byl Einstein, měl slabůstky. Těmi byly med a houby. Miloval je tak, že by je mohl jíst celé dny.
Článek vyšel v časopisu Blesk zdraví 4/23