Zhubnete a vyhnete se nemocem! Podle odborníků pomůžou tyto změny jídelníčku | Moje zdraví

Zhubnete a vyhnete se nemocem! Podle odborníků pomůžou tyto změny jídelníčku

Zhubnete a vyhnete se nemocem! Podle odborníků pomůžou tyto změny jídelníčku
Proč dát přednost středomořskému jídelníčku? • Autor: iStock.com
19. března 2024 • 06:00

Dostatek zeleniny, ryby a potraviny bohaté na antioxidanty. Jídelníček ze středomoří je pestrý, chutný a vyvážený. Jak prospívá našemu tělu? A proč nečekat až na dovolenou, ale stravovat se dle něj po celý rok?

Pestrá strava založená na kvalitních surovinách, zelenině, mořských rybách a olivovém oleji je základem středomořského stylu stravování. Díky tomu je i chutný a prospívá zdraví, zejména našemu kardiovaskulárnímu systému.  Středomořský styl stravování neboli středomořská dieta je postavená na vyváženém poměru bílkovin, sacharidů a vysoce kvalitních tuků. „Vysoké je rovněž zastoupení čerstvého ovoce a zeleniny, nechybí celozrnné produkty, kvalitní mléčné výrobky, libové maso, luštěniny, kvalitní oleje a samozřejmě ryby a mořské plody,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí NATURHOUSE. K dochucení pokrmů se nejčastěji používají čerstvé bylinky, jako jsou oregano, bazalka či rozmarýn. Jeho složení je plné potravin, které výrazně prospívají zdraví. Jaké jsou zdravotní výhody jídelníčku?

 

Střídmost, lehká jídla a hojnost zeleniny

Při středomořském způsobu stravování se klade důraz na čerstvost a kvalitu používaných potravin. „Středomořské klima nahrává konzumaci lehkých jídel a střídmosti. Jídla připravená nevhodnou úpravou způsobují, že organismus musí vynaložit značné úsilí je zpracovat. Překrvením trávicího traktu na úkor pokožky ztěžuje odvod tepla, což má za následek, že se cítíme unavení a je nám horko. Místní lidé si to velmi dobře uvědomují. Ve středomořské kuchyni tedy převládá jednoduchá úprava jídel, jako je třeba grilování, ať už masa, zeleniny či sýrů. Ačkoliv středomořské národy tráví u jídla hodně času, tak si všimněte, že jedí i menší porce a nejí ve spěchu,“ říká nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Středomořský jídelníček je postaven zejména na hojnosti zeleniny a ovoce, které slouží jako příloha k masům, nedílná součást salátů či dezertů. Zároveň jsou i zdrojem tekutin, které je v tamním teplém podnebí důležité doplňovat. Zelenina se objevuje i v různých úpravách: syrová, dušená či grilovaná.

Obsahuje čerstvé a méně kalorické potraviny

Obyvatelé středomořských států rádi konzumují velké množství zeleniny – tvoří až polovinu zkonzumovaných potravin, a to jak v podobě salátů, tak jako příloha k jídlu. „Pozitivní vliv na náš kardiovaskulární systém má zřejmě i čerstvost stravy a menší míra tepelného zpracování, což znamená, že ve stravě zůstává dostatek cenných antioxidantů a vitaminů. Používání čerstvých a kvalitních potravin místo polotovarů, instantních výrobků a konzervovaných výrobků je sice možná pracnější, ale o to chutnější a zdravější,“ doporučuje MUDr. Eva Kociánová, garantka projektu Srdce v hlavě, věnující se léčbě a prevenci kardiovaskulárního onemocnění.

Díky tomu, že upřednostníte čerstvé potraviny před fastfoodem a průmyslově zpracovanými potravinami, dostanete do těla skutečně zdravé jídlo a postupně vás to dovede k nižšímu příjmu kalorií a tím i hubnutí. „Průmyslově zpracované potraviny narušují střevní mikrobiom, vedou ke zvýšenému příjmu potravy, a dokonce mohou vést i ke zhoršení inzulinové rezistence,“ vysvětluje Věra Burešová.

Video se připravuje ...
Jarní detox: Jak se s příchodem jara očistit?VIDEO 

Je plný antioxidantů

Středomořská dieta má vysoký obsah antioxidantů, které mají pozitivní vliv na lidské tělo. Zajímavé přitom je, že antioxidanty v přírodní podobě (získané z potravin) dokonce mohou působit proti oxidačnímu stresu silněji než antioxidanty získané z doplňků stravy. Například šťáva z červeného pomeranče má mnohem vyšší antioxidační účinek než stejné množství vitaminu C, který si rozpustíte v oslazené vodě. Není to však pouze čerstvé ovoce a zelenina, které jsou bohatým zdrojem antioxidantů. „Cenným zdrojem antioxidačních látek jsou také kvalitní olivové oleje, zelený čaj a tmavá čokoláda,“ tvrdí Věra Burešová a dodává, že v rozumné míře si můžete dát i kvalitní kávu či červené víno.

Káva a víno jsou dovolené

Kvalitní káva skutečně obsahuje antioxidanty, zejména polyfenoly, které mají pozitivní účinky na organismus a pomáhají s bojem proti volným radikálům. Neznamená to však, že vypít osm šálků kávy denně místo jídla je zdravé. Pokud si ovšem během dne dopřejete dva šálky kávy a víte, že vám to dělá dobře, je to v pořádku. Podobné je to i s pitím vína. „Jedna sklenička vína občas nikomu neublíží. Červené víno navíc obsahuje resveratrol, což je také velmi silný antioxidant. Na druhou stranu je obsažený i v oříšcích, borůvkách či černém rybízu. O kávě a vínu zkrátka platí všeho s mírou,“ říká výživová poradkyně.

Video se připravuje ...
Rychlý, zdravý a chutný lososVIDEO 

Ryby tvoří základ

Kvalitní ryby jsou gró středomořského jídelníčku. Jsou výborným zdrojem dobře stravitelných bílkovin, užitečných tuků a jsou klíčovým bodem zdravé stravy. Mořské ryby, jako například tuňák, makrela, losos nebo sardinky, obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, zejména EPA (eikosapentaenová) a DHA (dokosahexaenová), které mají pozitivní účinek na kardiovaskulární systém. Ryby obsahují kromě zdravých tuků ve formě omega-3 mastných kyselin, které mají obrovské množství pozitivní účinků na lidské tělo, také vitamin D, vitamin B12, jod, vápník, fosfor a zinek. Mají v sobě tolik nutričně kvalitních látek, živin a vitaminů, které se u jiných potravin pohromadě jen tak nevidí. Obecně však platí, že bychom měli konzumovat vždy pouze kvalitní potraviny. 

Lokálnost a klid na jídlo

Příklad bychom si měli vzít i z využívání lokálních a sezónních potravin. Ve Středomoří se také konzumuje méně sladkostí, které nahrazují dezerty s vysokým podílem ovoce. I přístup k jídlu je odlišný. V Čechách je typické najíst se co nejrychleji a mít co nejplnější talíř. I rodina se u jídla schází maximálně v neděli. Pro Španěly, Italy i Řeky je jídlo společenskou událostí, kdy se jídlo vychutnává pozvolna a lidé jedí jídlo ve více chodech, ale po menších porcích.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.