Maso ze sladkovodních ryb je ve zdravém jídelníčku sázkou na jistotu | Moje zdraví

Maso ze sladkovodních ryb je ve zdravém jídelníčku sázkou na jistotu

Maso ze sladkovodních ryb je ve zdravém jídelníčku sázkou na jistotu
Autor: Ministerstvo zemědělství
6. září 2021 • 00:00
Prezentace klienta • 

Konzumace sladkovodních ryb má v Česku nesporně velmi dlouhou tradici. V jídelníčku našich předků se ryby objevovaly již odedávna a dlouhá řada předchozích generací si byla kvalit masa rozličných rybích druhů velmi dobře vědoma. Jeho dobrá pověst zůstala zachována prakticky dodnes – asi neexistuje mnoho jiných živočišných produktů, na jejichž přínosech pro lidské zdraví se shodnou odborníci z řad dietologů, nutričních specialistů i lékařů.

Rybí poklad v kuchyni

Konzumace rybího masa se doporučuje především kvůli jeho složení. Kromě vysokého podílu (u většiny rybích druhů hovoříme o 15 – 20 %) jednoduchých a snadno stravitelných bílkovin, přítomných v rybí svalovině, jde rovněž o veškeré esenciální aminokyseliny, které lidský organismus nedokáže sám syntetizovat. Co se týče složení lidského jídelníčku, jsou ryby pravděpodobně nejvíce zmiňovány kvůli přítomnosti rybího tuku, jehož podíl v mase se liší druh od druhu. Každopádně se jedná o zdroj tělu prospěšných omega-3 nenasycených mastných kyselin, blahodárně působících na lidský kardiovaskulární systém, na hospodaření těla s cholesterolem a jako prevence dalších civilizačních chorob. Z hlediska obsahu tuku v těle se ryby rozdělují do tří skupin, přičemž v ČR nejčastěji konzumované rybí druhy jako kapr, losos či pstruh řadíme mezi středně tučné, a to s obsahem tuku mezi 2 – 10 %. Rybí maso je dále skvělým zdrojem vitamínů A, D a B i celé řady minerálních látek, proto ho bez problému mohou konzumovat i děti nebo těhotné ženy. Především vitamín A je ve výživě velice důležitý – má totiž vliv na vývoj mozku během růstu, v těhotenství potom pozitivně ovlivňuje vývin plodu.

Autor: Ministerstvo zemědělství

Pro gurmány i věčné dietáře

Snadná stravitelnost dělá z ryb perfektní potravinu i při redukčních režimech, rybí recepty jsou proto příjemným zpestřením i těm, kteří si zakládají na dietním jídelníčku. Přestože jsou benefity rybího masa všeobecně známy, v posledních dekádách popularita rybích pokrmů začala klesat. Na vině mohou být obavy ze správné přípravy rybího masa i možná frustrace z toho, do jakých receptů se vlastně pustit. Přitom využití rybího masa v kuchyni může mít řadu podob – od studených pokrmů, rychlých pomazánek i plnohodnotných teplých večeří. Mimo tradičního českého kapra nabízí tuzemský trh i celou řadu dalších rybích druhů, které hravě zvládne zpracovat v kuchyni každý! Zkuste třeba sivena s pestem, zavináče ze pstruha nebo rybí guláš!

Autor: Ministerstvo zemědělství

Nevíte si s přípravou ryb v kuchyni rady? Chyťte se na Rybu na talíř!

Pokud s přípravou rybího masa stále váháte, seznamte se s Rybou na talíř. Webové stránky projektu jsou nabité rybí inspirací, originálními recepty sestavenými předními českými food blogery a dodají vám do přípravy ryb tu správnou motivaci. Všechny recepty navíc obsahují kvalitní video návody, včetně instruktážního videa se správným postupem filetování ryb. A pokud navíc zvažujete nákup rybích druhů i mimo běžné spotřební řetězce, na webu rybanatalir.cz naleznete rovněž detailní přehled sportovních rybářů i lokálních producentů ryb, seřazený podle jednotlivých krajů. Nalézt svého rybáře tedy doposud nebylo jednodušší. Tak se do toho pusťte s Rybou na talíř!

Zdroj: Rybářské sdružení ČR

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.