Vitaminový booster: Naklíčené mungo. Je rychlé, skvěle chutná a vaše tělo skutečně vyživí | Moje zdraví

Vitaminový booster: Naklíčené mungo. Je rychlé, skvěle chutná a vaše tělo skutečně vyživí

Vitaminový booster: Naklíčené mungo. Je rychlé, skvěle chutná a vaše tělo skutečně vyživí
Fazole mungo jsou oblíbené i v salátu. • Autor: istock
17. ledna 2023 • 06:00

Klíčení semínek je jednoduchá věc, která vaše tělo doslova zasytí nejdůležitějšími vitaminy a živinami. Plně si vystačíte bez speciálních misek, jen s běžnou výbavou kuchyně. Nejdůležitější je začít.

Proč nakličovat?

Klíčením semínek dostane vaše tělo totiž spousty důležitých živin. Ty se hodí po celý rok, ale teď v zimě jsou obzvlášť vítané. Naklíčená semínka jsou ale také čerstvou potravinou, ne zeleninou, kterou seženete v obchodech a která je podtržená několik dní před samotným uzráním.

Video se připravuje ...
Rychlá snídaně, která vydrží až dva týdny? Domácí granola!VIDEO 

Nakličování znali už staří Číňané, hojně ho ale využívali i Féničané, aby se vyhnuli problémům s kurdějemi během svých plaveb. Nakličování zvyšuje v semínkách podíl vitaminů (karoten, některé z řady B, zvláště C) a neutralizuje kyselinu fytovou, která zhoršuje vstřebávání minerálních látek. Přeměňuje složité sacharidy, obtížné pro trávení, na jednodušší cukry, bílkoviny štěpí na jednotlivé aminokyseliny, tuky na mastné kyseliny a během nakličování také dochází k vytváření enzymů.

Důvodů, proč klíčit, je víc než dost. To věděl i Brendan Brazier, který ve své knize Vegan v kondici píše, že v rostlinné říši jsou kličky tím, co je u savců mateřské mléko.

Co nakličovat?

Nakličovat se dá téměř každé zrnko či semínko – luštěniny, obiloviny i olejnatá zrníčka. Pro začátečníky jsou ale nejvhodnější zelené fazolky mungo, ty klíčí jako o život a kratší kličky z nich můžete mít už za 48 hodin.

Výborná je ale také klasická hnědá čočka, cizrna či hrách.

Jak na mungo?

Nejvhodnější pro klíčení je mungo koupené v bio kvalitě, které seženete v obchodech se zdravou výživou. Potřebovat budete zavařovací sklenici „sedmičku“ a menší cedník. Mungo vsypete na talíř a v rychlosti přeberete vadná či půlená semínka. Ta totiž nevzklíčí a mohla by se zkazit. Fazolky následně vsypejte do sklenice tak, aby zabíraly čtvrtinu až třetinu objemu. Do té pak nalijte vodu až po okraj a nechte „stát“ při pokojové teplotě hezky na očích.

Mungo nabobtná zhruba za 6 hodin, proto je nejlepší namáčet ho přes noc. Ráno vodu slijte, mungo propláchněte a do sklenice opět napusťte vodu, ale jen do poloviny sklenice. Víko sklenice zakryjte a nechte odstát. Od této chvíle semínka klíčí, na vás pak je semena každé 2–3 dny proplachovat.

Jakmile se objeví asi půlcentimetrové klíčky, což může být podle teploty nejdříve za zhruba 48 hodin, přemístíme sklenici do lednice. Klíčky budou růst dále, ale už o poznání pomaleji. Dalším proplachováním nic nezkazíte. V lednici vydrží 3–4 dny.

Jaké pomůcky potřebujeme? 

Ve většině případů vám bude stačit jen sklenice a cedník. U obilovin pak sklenice s cedníkovým víčkem a stojánkem. U drobných semínek, která tvoří hustý lepivý gel (lněná, chia, řeřicha…), se šlem nedá proplachovat, takže je možné je klíčit na ubrousku, gáze a podobně, nebo je nechat nabobtnat a rovnou vysít do mělkého truhlíku (typově spíše jako plech na pečení).

Jak klíčky využít

Hotové klíčky jsou skvělým zpestřením jakéhokoliv jídla. Obohatit jimi můžete saláty, ale konzumovat je lze i samotné nebo jako hodnotnou oblohu.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.