Správné důvody, proč odhodit podprsenku! | Moje zdraví

Co se stane s vašimi ňadry, když zahodíte podprsenku? Odborníci mají jasno!

Co se stane s vašimi ňadry, když zahodíte podprsenku? Odborníci mají jasno!
Autor: istock.com
5. března 2024 • 06:00

Těsné kostice a push-up podprsenky ustoupily pohodlnějším měkkým variantám, braletkám a sportovním topům. Některé ženy jdou ještě dál a podprsenku zcela přestávají nosit. Jak se to projeví na jejich dekoltu?

Pevná ňadra jsou mýtus

Abychom pochopily, jak podprsenky ovlivňují naše prsa, je důležité porozumět tomu, jak vlastně vznikly. Podle amsterdamské oděvní společnosti Hunkemöller lze podprsenky datovat až do roku 2500 př. n. l., kdy ženy nosily korzetový pás, který nadzvedával prsa směrem vzhůru. První moderní podprsenka ovšem dorazila až na Světovou výstavu v roce 1889, kdy ji z korzetu vytvořila Francouzka Herminie Cadolle.

Až v roce 1913 byla vytvořena podprsenka, která svým vzhledem připomíná ty, které nosíme dnes. Všechny postupné inovace byly vytvořeny proto, aby udržely prsa na místě a vytvarovaly hezkou siluetu, nikde se ovšem nedočteme, že měly zabránit gravitaci a poklesu poprsí. Bylo tomu tak nejspíš proto, že byly vytvořeny hlavně s cílem, aby dobře vypadaly. Už tehdy se totiž vědělo, že prsa sama o sobě nejsou svalem, takže je prakticky nemožné udržet je stále pevná.

Chození „nahoře bez“ posílí důležité svaly

Ačkoli jsou prsa tvořena převážně tukovou tkání, pod hrudní stěnou ženy stále mají vazy a prsní svaly. Z tohoto důvodu může být velikost prsou ovlivněna svaly pod nimi. Francouzský sportovní lékař profesor Jean Denis Rouillon zjistil, že když ženy odložily podprsenky, jejich ňadra dokázala vyprodukovat víc svalové tkáně. To vedlo k odhalení, že podprsenky oslabují svaly a v zásadě dávají ňadrům prostor „zlenivět“ a uvolnit se, tedy spadnout dolů. „Prsa zavěšená v podprsence v podstatě degenerují,“ prohlásil Rouillon. Jeho 16 let trvající studie 330 žen ve věku od 18 do 35 let ovšem neplatí pro ženy středního věku, plnoštíhlé a ženy, které mají děti, takže berme tento výsledek s rezervou.

Bez podprsenky se zbavíte bolestí

U některých žen může celodenní nošení podprsenky vést k bolestem zad, šíje nebo hrudníku – a nemusí jít jen o majitelky velkých košíčků. Studie z roku 2000 provedená americkým Národním institutem pro zdraví zjistila, že tlak způsobený nošením podprsenky může být tak akutní, že může narušit spánkový a cirkadiánní rytmus, a to i když si podprsenku sundáme před spaním. „Pro prsa je nezbytné, aby přiměřeně odpočívala, aby zůstala zdravá,“ říká Heidi Lehmann, návrhářka Master Bra společnosti Vibrant Body Company.

Jak vysvětluje, chození nahoře bez nechává vše od mléčných žláz přes ramena, krk a hrudní koš volně dýchat. A vzhledem k tomu, že studie z roku 2008 zjistila, že 70 % žen nosí podprsenky, které jsou jim příliš těsné, je pochopitelné, že je pak trápí bolesti. „Při výběru podprsenky dbejte na to, aby vás co nejméně tlačila a omezovala a v ideálním případě neměla kostice,“ říká Lehmann. Nebo ještě lépe: Nebuďte si tak jisté, že stoprocentně víte, jaká je vaše velikost, a nechte si poradit od profesionála. 

Výzkumy hovoří jasně

„Existuje spousta výzkumů, podle kterých je dlouhodobé nošení podprsenky nezdravé,“ říká Helena Kaylin, zakladatelka společnosti MINDD Bra Company. Nošení podprsenky podle japonských vědců například snižuje hladinu hormonu melatoninu, kvůli čemuž můžeme mít problémy se spánkem a oslabenou imunitou. Tento kousek spodního prádla také omezuje volný průtok lymfy v oblasti prsou, což může způsobovat zdravotní potíže a záněty.

„Stejně tak existuje výzkum, který hovoří o zdravotních přínosech v případě, že ji nenosíme. Patří sem zlepšení krevního oběhu, snížení bolesti krčních svalů a samozřejmě také celkové pohodlí,“ říká Helena Kaylin. A nejen to. Některé studie dokonce uvádějí, že ženy, které podprsenky nenosí, mají snížené riziko rakoviny prsu.

To potvrzuje i osmadvacetiletá Francouzka Capucine, která se účastnila studie profesora Rouillona. Po dvou letech nenošení podprsenky se jí prý velmi ulevilo. „Snadněji se mi dýchá, chodím rovněji, jsem uvolněnější a sebevědomější a mám menší bolesti v zádech,“ pochvaluje si chození „nahoře bez“ mladá žena.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.