Velká prsa mohou způsobovat řadu bolestí. Kdy je zmenšení řešením a jak probíhá? | Moje zdraví

Velká prsa mohou způsobovat řadu bolestí. Kdy je zmenšení řešením a jak probíhá?

Velká prsa mohou způsobovat řadu bolestí. Kdy je zmenšení řešením a jak probíhá?
Velká prsa stojí často za bolestmi zad a hlavy • Autor: iStock.com
15. listopadu 2019 • 06:00

Většina žen nosí své poprsí s hrdostí, avšak mají-li velikosti, na které nestačí prvních pět písmen abecedy, stávají se prsa na hrudi těžkým závažím a způsobují řadu zdravotních komplikací. Není proto výjimkou, že ženy začínají přemýšlet o zmenšení. Je pro ně řešením?

Zatímco zvětšení prsou stále patří mezi nejoblíbenější zákroky plastické chirurgie, roste i počet zmenšení poprsí. Proč? Život s velkými prsy ženám způsobuje zdravotní a psychické potíže. Jak často říkají, nemohou se věnovat sportům, protože například běhání, aerobic, fitness aktivity jsou s velkými prsy téměř nemožné. Problémy mají ale i v dalších oblastech.

Mnohem častěji trpí například bolestmi zad či hlavy a mohou mít problémy i s dýcháním. „Nadměrné zvětšení neboli hypertrofie tkáně prsu neznamená jen velký objem, ale také velkou hmotnost. Ta zatěžuje záda a ovlivňuje držení těla. Následkem jsou bolesti ramen, zad, krční páteře i hlavy, některé ženy dokonce mohou mít problémy i s dýcháním. Trpí také pokožka kolem prsů a pod nimi, která bývá postižena například ekzémy a vyrážkami,“ vypočítává MUDr. Josef Kulhánek z Lékařského domu Praha 7 zdravotní obtíže, které pacientky řeší.

„Nejsou to ale vždy jen bolesti, ženy k nám často vede i špatný pocit z vlastního těla a chuť vypadat lépe a celkově souměrněji,“ doplňuje další důvody pro operaci primář oddělení plastické chirurgie Lékařského domu Praha 7 MUDr. Hubert Topinka. S poprsím, které poměrově neodpovídá zbytku postavy, přicházejí také pocity studu a nejistoty. Právě z těchto zdravotních důvodů často ženy do ordinace plastického chirurga vstupují.

Proč jsou prsa příliš velká?

Ženy s malým poprsím závidí těm s většími vadami a velmi často i právě naopak. Každá se rodíme s jinou tukovou tkání v oblasti prsou, která se během života proměňuje. Velikost prsou je dána zvětšením tukové tkáně nebo mléčné žlázy. A příčiny? Nejčastěji to bývá dědičnost, ale vliv má také těhotenství a kojení, obezita či některá onemocnění. Věk zde naopak takovou roli nehraje. „Nejčastěji k nám chodí ženy středního věku, po dětech nebo zhubnutí, kdy jim velké poprsí významně pokleslo. Ale výjimkou nejsou ani velmi mladé ženy, které mají zdravotní nebo psychické potíže takového rázu, že jim podstoupení operace za to stojí,“ vysvětluje MUDr. Kulhánek.

Co vás čeká při zmenšení poprsí?

Samotné operaci předchází několik dílčích kroků, kdy si můžete ještě vše důkladně rozmyslet. V první fázi se sejdete na nezávazné konzultaci s plastickým chirurgem, který rozhodne, zda je pro vás operace vhodná. „Ne vždy je nutná rovnou redukce, u některých pacientek postačí sáhnout k modelaci prsů, tedy jejich zvednutí a zpevnění, které zlepší vzhled, a dokonce odlehčí zátěž na záda. Je to zákrok o něco šetrnější,“ vysvětluje MUDr. Kulhánek.

Na první konzultaci se také dozvíte veškeré podrobnosti o průběhu zákroku a pooperační péče. Pokud se pro redukci rozhodnete, musíte podstoupit klasické předoperační vyšetření. „Operace probíhá v celkové anestezii, je tedy nutné, aby pacientka byla naprosto zdravá,“ objasňuje primář Topinka. V den zákroku si lékař na vašem těle vyznačí, kudy povede řezy a jak by měl vypadat výsledek. „Cílem operace pochopitelně je mj. lepší celková proporčnost postavy, proto je nutné respektovat individuální tělesné předpoklady. A tedy i výsledné poprsí je u každé redukce jiné,” dodává plastický chirurg. Samotná operace trvá asi 1,5 až 2 hodiny, během kterých vám operatér odstraní nechtěný objem. „Nezbytnou součástí je modelace prsou a úprava případné asymetrie. Bude také třeba posunout a zmenšit prsní dvorec, aby jeho umístění bylo přirozené a velikost odpovídala novému prsu. A na závěr se odstraní zbývající kůže,“ popisuje jednotlivé kroky doktor Kulhánek.

Po samotném zákroku je pak nutné dodržovat pooperační péči, aby se vše dobře zhojilo. Po dvou dnech většinou můžete odejít domů a musíte nosit speciální stahovací prádlo. Podle stavu můžete jít do práce, která ale nevyžaduje fyzickou námahu, té se v plné míře můžete věnovat tak za 2–3 měsíce.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.