Jak si vybrat podprsenku? Záleží na barvě, velikosti, střihu i ramínkách | Moje zdraví

Nejlepší podprsenky pro vaše zdraví. Jak vybrat pohodlnou braletku nebo top?

Nejlepší podprsenky pro vaše zdraví. Jak vybrat pohodlnou braletku nebo top?
Nákupu podprsenky věnujte více času • Autor: istockphoto.com
20. července 2021 • 06:00

Určitě jste zaznamenali, že se od doby pandemie koronaviru rozvolnil styl oblékání. Většina lidí sahala v karanténě po pohodlných tričkách a teplácích a změny se pochopitelně dočkal i výběr spodního prádla. Klasické podprsenky s kosticemi už nejsou tak oblíbené jako dřív, ženy volí spíš volnější střihy a prodyšné materiály. Víte ale, jak podprsenku správně vybrat? 

Podprsenky, ať už s kosticemi nebo bez, jsou nedílnou součástí prádelníku všech žen. Některé z nás je vnímají jako běžnou část oblečení, další jako prostředek určený ke svádění či podtržení své osobnosti. Málokterá žena si ale uvědomí, že podprsenka je i tím, co může ovlivnit její zdraví.

Video se připravuje ...
Špatný obvod i nastavená ramínka: Tyhle chyby už neudělám!VIDEO 

Výrobci nabízejí podprsenky mnoha materiálů, barev a vzorů, ale i různých střihů, tvarů a kvalit. Spojením všech jmenovaných faktorů pak vznikne výrobek, který může skvěle vyhovovat po všech stránkách, ale také způsobit řadu zdravotních komplikací.

Podprsenka halí malou, ale velmi citlivou část ženského těla. Pokožka hrudníku, ňader a prsních dvorců je jednou z nejcitlivějších. „Kvalita podprsenky je velmi ovlivněna výběrem materiálu. Ten by měl být příjemný a nedráždivý,“ popisuje odbornice na spodní prádlo Žaneta Ilutanová. Pokud je podprsenka vyrobena z umělé krajky, která je ostrá a nepoddajná, je velmi pravděpodobné, že bude ženu dřít, dráždit jemnou pokožku a způsobovat jí nepohodlí.

Důležitý je materiál i barva

„Z tohoto důvodu jsou vhodné jemné, poddajné materiály. Důležitý je nejen druh materiálu, ale i druh barvy, jíž byl použitý materiál barven. Zejména levné, na tržištích prodávané podprsenky jsou obarveny barvami, které nejsou stálé,“ dodává odbornice. Tento fakt může mít dva dopady.

„Pokud barva není stálá, tak pouští. Jestliže se žena zpotí či zmokne a voda zasáhne až její spodní prádlo, barva se začne uvolňovat a pouští na další oblečení. Hlavně však pigmenty dráždí pokožku a u citlivých žen toto dráždění může vést až ke vzniku alergických reakcí, které si vyžádají lékařské ošetření. Nejhorší kombinací je podprsenka vyrobená z hrubého materiálu, který je obarven nestálou barvou,“ dodává Žaneta Ilutanová.

Video se připravuje ...
Jak pečovat o podprsenky? Nikdy je neždímejte a nesušte na slunciVIDEO 

Kovové háčky a očka zapínání, jezdci na ramínkách podprsenky, zdobení či kostice. I tyto drobné části podprsenek mohou být příčinou zdravotních komplikací. „V populaci stále narůstá počet žen, které mají alergickou reakci poté, co se jejich pokožka dostane do kontaktu s kovem. A právě tyto části mohou být tím, co tento problém odstartuje,“ říká specialistka. Výrobci kvalitních podprsenek tento fakt vědí, proto se snaží minimalizovat příležitosti, které by vedly ke kontaktu kůže s kovem.

Možností je více. Kvalitní podprsenky, které jsou vybaveny zpevňujícími kosticemi pod košíčky, mají kostice zašity v tunýlku a jejich kovová výztuha je překryta a zatavena do ochranné vrstvy z plastické hmoty, konce těchto výztuh jsou navíc speciálně ošetřeny tak, aby nemohly zašitý tunýlek protrhnout a ženu poranit. Co se týká kovových částí zapínání a jezdců na ramínkách, je možné buď tyto části nahradit umělohmotnými prvky, případně (zejména u zapínání) střihem zajistit, že se kov nebude dotýkat přímo pokožky, ale bude podložen látkou.

Braletka, nebo podprsenkový top?

Když dnes přijdete do obchodu se spodním prádlem nebo se podíváte na nabídku e-shopů, zjistíte, že díky pandemii koronaviru se na trhu hojně vyrojily pohodlné podprsenky, takzvané „braletky“, nebo ještě sportovnější podprsenkové topy, které jsme dřív nazývali spíš bolerky. Braletky jsou u nás k dostání už zhruba pět let, teprve teď ale zažívají opravdový boom. Braletky můžou být krajkové, bavlněné nebo kombinované z více materiálů. Jejich velkou výhodou je, že jsou vždy zhotovené z pružných materiálů, bez kostic a dalších výplní, takže jsou extra pohodlné a krásně sedí na těle. Díky tomu také neohrožují zdraví.

Video se připravuje ...
Triky s podprsenkouVIDEO 

Jejich nabídka je navíc velmi široká, takže vybrat si tu pravou by neměl být problém pro žádnou ženu. Některé mají dokonce univerzální velikost, i když předtím je třeba se mít trochu na pozoru. Pokud máte širší hrudník nebo netypický tvar ňader, nemusí vám sednout. Proto radíme vždy si podprsenky před nákupem vyzkoušet.

Pro velká ňadra silnější ramínka

Pro zdraví a pohodlí ženy má zásadní význam i střih podprsenky. Ty, které jsou určené pro ženy s velkým poprsím, by zásadně měly mít silná ramínka. „Váha velkých ňader je tím, co klade vysoké nároky na ramínka podprsenky. Pokud jsou tenká, zařezávají se do kůže ramen, kde způsobují podráždění až vznik krevních podlitin.

Tenká ramínka kromě toho neumožní rovnoměrné rozložení váhy ňader na ramenou. Na to většinou ženy nepomýšlí, když pátrají po příčinách bolestí v oblasti šíje a krční páteře, které mohou vést až k bolesti hlavy chronického charakteru. Prevencí těchto problémů u žen s výrazným poprsím jsou podprsenky se širokými ramínky,“ dodává paní Ilutanová. Důležité je i to, aby podprsenka dobře seděla. To znamená, aby nikde netlačila, neškrtila, ale ani neodstávala. I tento faktor je důležitý pro komfort a pohodlí během dne.

Jak vybrat správnou podprsenku?

K fyzickému i psychickému pohodlí všedního dne ženy určitě přispívá i správně vybraný střih a velikost podprsenky. Pokud po stranách hrudníku tlačí kostice, zařezávají se ramínka či neustále kontrolujeme, zda podprsenka správně drží prsa, je to špatně.

Video se připravuje ...
Nejkrásnější výběr podprsenek: Jakou si vyberete vy?VIDEO 

1. Správná velikost obvodu

Na správně změřeném obvodu podprsenky závisí mnohé, například zda se zadní díl podprsenky nebude během dne posouvat nahoru směrem k lopatkám, zda prsa nebudou vypadávat pod košíčky nebo zda se nám podprsenka nebude celý den zarývat do kůže. Velikost obvodu můžete změřit běžným krejčovským metrem v místě těsně pod prsy. Metr by při měření neměl být příliš utažený ani volný, nejvhodnější je měřit na holém těle.

2. Správná velikost košíčků

Pokud jsou košíčky malé, prsa z nich „přetékají“, případně při každém větším pohybu vypadávají. Velké košíčky naopak odstávají a pod oblečením vytvářejí „kapsy“. Ideálně vybraný košíček pojme prso v celé jeho velikosti a prsem je plně vyplněný. Velikost košíčku se měří přes hrudník v místě prsních dvorců. Ale pozor! Pokud si prsa měříte ve vyztužené podprsence, dochází ke zkreslení velikosti.

3. Správně nastavená ramínka

Ramínka podprsenky se nesmějí zařezávat a musí prsa dobře nést. Čím větší prsa, tím větší pozornost je nutné ramínkům věnovat. Příliš utažená ramínka se zařezávají do šíjových svalů a mohou být příčinou vzniku bolesti hlavy. Pokud máte pocit, že kvůli správné fixaci musíte mít ramínka příliš utažená, může být řešením problému podprsenka se širšími ramínky. Problém může být i s ramínky, která nedrží a neustále sklouzávají. V tomto případě může být způsoben dvěma důvody. Buď máte ramínka málo utažená, nebo máte střih, kde jsou ramínka příliš daleko od sebe. V prvním případě pomůže utažení, ve druhém jiný střih podprsenky. Řešením může být i fixační sponka ramínek.

4. Správě vybrané kostice

Úlohou kostic je prsa v košíčcích nést a dávat jim správný tvar. Malé kostice způsobují otlaky pod prsy i v místě podpaží. Pokud kostice volně nepřiléhají k obvodu hrudníku, odstávají či naopak tlačí, máte tři možnosti řešení problému. Vyzkoušejte podprsenku s většími košíčky, pevnější obvodem nebo sáhněte po jiném střihu.

Video se připravuje ...
Nosíte správnou velikost podprsenky? Přesvědčte se o tomVIDEO 

 

Autor: Barbora Neubergerová, Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.