Co znamenají změny na prsou? | Moje zdraví

Takhle se vaše prsa mění, když dosáhnete čtyřicítky

Takhle se vaše prsa mění, když dosáhnete čtyřicítky
Po čtyřicítce kůže na prsou ztrácí svou pružnost. • Autor: iStock.com
1. října 2018 • 06:00

Říká se, že věk je jen číslo. Dobře, vaše psychika to tak samozřejmě mít nastavené může. Tělo ale bohužel nelže. Oslavy čtyřicátých narozenin tak samozřejmě mohou být bujaré, ale zejména ženy nesou známky stárnutí hůře než muži. Jak se mění jejich ňadra? Na to se podíváme v našem článku.

Změny, co se ženských prsou týče, jsou způsobeny i hormonálními výkyvy během takzvané perimenopauzy, která probíhá zhruba pět let před nástupem menopauzy.

Prsa jsou citlivější než kdy předtím

V průběhu perimenopauzy se často zkracuje i menstruační cyklus. To může vést k větší náchylnosti a citlivosti vašich prsou. Ňadra mohou být oteklá, a žena se tak může na nějaký čas cítit, jako kdyby právě procházela pubertou. Hormonální hodiny samozřejmě zastavit nemůžete, ale minimalizovat citlivost a bolestivost prsou pomocí vnějších zdrojů estrogenu možné je. Jezte proto sójové potraviny, jako jsou tofu či červené maso.

Jak to, že jsou větší?

Díky množství estrogenu a zánětu se mohou vaše prsa skutečně zvětšit, a vy tak možná budete muset kupovat nové podprsenky. Tento stav je ovšem pouze dočasný, takže se nemusíte ničeho bát.

Ztrácejí hmotnost i tvar

To se obvykle stává až po padesátce, tedy po menopauze, kdy naopak hladina estrogenu klesá. Už ve čtyřicíti ale ztrácíte kolagen, kůže je méně pružná a silná. Tyto změny samozřejmě nemají žádný zdravotní dopad a jsou spíše estetické.

Mění se i hustota prsní tkáně

Po čtyřicítce se může i měnit hustota vaší prsní tkáně. Není to jen zdání, ale opravdu v nich můžete mít větší množství tuku, tkáň je celkově hustší než kdy dříve. Tento stav se ovšem neobjevuje jen u žen po čtyřicítce, své o tom ví i třicátnice, i u nich totiž probíhají velké hormonální změny. Hustší prsní tkáň ovšem není nic dobrého, pro radiology je pak totiž mnohem těžší diagnostikovat rakovinu prsu na mamografu. Navíc hustota sama o sobě zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu.

Pokud nevíte, zdá máte hustou prsní tkáň, bylo by dobré navštívit lékaře. Problémem totiž je, že mamograf u těchto žen rakovinu nezjistí až v polovině případů. Na vyšetření rakoviny prsu byste se ovšem měla vydat v jakémkoliv případě. Jistá si totiž nemůžete být nikdy, a pokud rakovinu lékaři zastihnou ještě v raném stádiu, můžete se zcela uzdravit. Další dlouhé roky života za návštěvu odborníka určitě stojí.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.